marion6660 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Witam. Natknąłem się w internecie na Kocioł Greeneco Prestige. Czy warto go kupić i czy ktoś go używa ?
Pief Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Posiadam i użytkuje 2 sezon i jak na razie nie mogę powiedzieć złego słowa. Mam 15 kw kocioł i palnik 19kw i jedynie co bym zmienił to na inny palnik
marion6660 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Na powierzchnię ok. 220m jaką moc byś polecił i jaki palnik ? Ocieplam dom styropianem 10 cm.(już połowa). Jest możliwość podłączenia dwóch paneli pokojowych do tego sterownika ?
szelest Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Wypełnij będziesz miał orientację co do mocy kotła. http://cieplowlasciwie.pl/
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Ruszt wodny ( generator sadzy ) dyskwalifikuje juz w przedbiegach zakup tego kotla.
marion6660 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 W opcji jest ruszt żeliwny w czym jest różnica ?
krisgie Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/ruszt-wodny-tak-czy-nie/
Janikp80 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Fakt, ruszt taki zwiększa ilość sadzy ale kilka razy się przydał w moim przypadku.
Gość Visitor1230 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #9 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Ale po co ? Palenie na ruszcie w podajnikowcu jest wybitnie nieefektywne. Wynalazek dla niezorientowanych klientow podawany jako cos co ma byc atutem kotla. W praktyce sluzy do utylizacji smieci.
Janikp80 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #10 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Po co..... luty 2018 nie pamiętam jakie dni. Zerwania linia energetyczna dwa dni, no prawie trzy bez prądu a za oknem temp - 10-13. I co wtedy w podajnikowcu bez rusztu? A tak to na grawitacji paląc drzewem do kominka i resztką orzecha przetrwałem te dni. Zdaje sobie sprawa z ułomności tego systemu z rusztem, wiem ile ma minusów ale w takie dni właśnie się sprawdziło.
Juzef Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #11 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 @marion6660 Dyskusję o tym kotle wypadałoby zacząć od tego, że jeśli nadal chodzi z rusztem wodnym i nie ma papierów 5. klasy, to jest sprzedawany nielegalnie. Ponieważ żyjemy w Polsce, możesz go sobie kupić (nielegalnie) i zainstalować (też nielegalnie, bo od roku już nie można), ale najdalej za 6 lat jak dobrze liczę będziesz zobowiązany go wyrzucić.
YaroXylen Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #12 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Witam. Ruszt wodny porażka (u mnie po dwóch sezonach niedawno wycięty) natomiast żeliwny wyjmowalny, jak najbardziej (jako awaryjny), podczas palenia palnikiem wyjąć. Dwa sezony paliłem z rusztem wodnym... po wycięciu pięciu rur rusztu w piecu szaro i zero sadzy. Pozdrawiam.
Janikp80 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #13 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Ta.... Tak samo jak diesle samochody. Będzie to martwy przepis. Juz widzę jak na zabitych dziurach ludzie wymieniają stare kopciuchy. Tu nie chodzi o kocioł tylko o technikę palenia i o koszt opału. Zobacz jakie wariactwo jest z peletem dzewnym. Producenci zwietrzyli biznes i robią Polaka na pelecie za 800-1000 zł. Palić czysto można nawet w starym kotle tylko trzeba zmienić źle nawyki. Ja w swoim kotle nie widzę nadmiernego kopcenia, jedyny minus tego rusztu to opisywane już nadmierna ilość sadzy i pyłu w środku pieca.
Janikp80 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #14 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Juzef napisał: @marion6660 Dyskusję o tym kotle wypadałoby zacząć od tego, że jeśli nadal chodzi z rusztem wodnym i nie ma papierów 5. klasy, to jest sprzedawany nielegalnie. Ponieważ żyjemy w Polsce, możesz go sobie kupić (nielegalnie) i zainstalować (też nielegalnie, bo od roku już nie można), ale najdalej za 6 lat jak dobrze liczę będziesz zobowiązany go wyrzucić. Zmuszą mnie? W jaki sposób, wiesz ile w Polsce kotłów nie spełniający kat. 4 czy niższych. Nie tedy droga, owszem karać tych co palą świadomie śmieci i kiepskie paliwo oraz nauczać efektywnego czystego palenia. Ja mam kocioł z 2016 montowany w też w 2016 roku i na pewno nie wyrzuce go, no chyba że szlag go trafi. Mam sąsiada co ma nowy kocioł na pellet i klnie jak szewc, nie na kocioł a problem z opalem. Tona dobrego pellet 1000zl! Wariactwo!!
Juzef Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #15 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 50 minut temu, Janikp80 napisał: Zmuszą mnie? W jaki sposób, wiesz ile w Polsce kotłów nie spełniający kat. 4 czy niższych. Nie tedy droga Przychodzi trojka, zagląda do kotłowni – piec nielegalny? Mandacik, termin na wymianę i ponowna kontrola. I tak do skutku. Proste? Podobnie teraz jest burza w temacie norm węgla. W dzienniku telewizyjnym pewnie o tym nie mówią, ale w Wyborczej i owszem, a zieloni się dwoją i troją, i znów przepchną swoje, a reszta będzie płakać dopiero jak ich skutki kopną. Ale jak zawczasu próbuję tematem kogokolwiek zainteresować – nic, jak krew w piach.
Gość robin60 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #16 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Juzef napisał: Jak Dobra Zmiana kupi mi kocioł to go wyrzucę. Tak samo jak będą wyrzucać diesle i będą kupować nowe samochody, dla obywateli. Godzinę temu, YaroXylen napisał: Witam. Ruszt wodny porażka (u mnie po dwóch sezonach niedawno wycięty) natomiast żeliwny wyjmowalny, jak najbardziej (jako awaryjny), podczas palenia palnikiem wyjąć. Dwa sezony paliłem z rusztem wodnym... po wycięciu pięciu rur rusztu w piecu szaro i zero sadzy. Pozdrawiam. Czy jest ruszt wodny czy go nie ma to i tak porażka. Nie pisz kolego bzdur , że w piecu szaro i zero sadzy. Piszesz bzdety i wprowadzasz ludzi w błąd.
Janikp80 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #17 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 20 minut temu, Juzef napisał: Przychodzi trojka, zagląda do kotłowni – piec nielegalny? Mandacik, termin na wymianę i ponowna kontrola. I tak do skutku. Proste? Podobnie teraz jest burza w temacie norm węgla. W dzienniku telewizyjnym pewnie o tym nie mówią, ale w Wyborczej i owszem, a zieloni się dwoją i troją, i znów przepchną swoje, a reszta będzie płakać dopiero jak ich skutki kopną. Ale jak zawczasu próbuję tematem kogokolwiek zainteresować – nic, jak krew w piach. Wiesz co..... nie ośmiesza się, tak samo jak kontrolują czy płacisz abo radiowo telewizyjny. Nie mam obowiązku kogo kolwiek wpuszczać na swoją posesję, i tyle w temacie. Jak uruchomią "KOCIOŁ+" to wymienię, a i jeszcze "OPAŁ+". To się zastanowię czy przystąpi do programu;). Teraz to niech się gonią, pisałem już nie tedy droga, ludzi nie stać na czyste grzanie, zwłaszcza w starym budownictwie i stąd spalaja co popadnie bez wiedzy w starych kotłach. Sam jak się wprowadziłem przez pierwszy sezon palilem w starym kopciuchu ale poczytałem że można palić ekonomicznie i czysto paląc od góry i tak robiłem. Więc nie gadaj że będą kontrolę, że ludzi będą nachodzić, bo Kowalski który nie ma za co kupić opału i pali to co ma czyli drzewo z własnego lasu kupi kocioł za pierdyriard złotówek i będzie palił towarem kupionym za kolejny pierdyriard złotówek których nie ma. Nie popadajmy w skrajności, spalajmy w tym i to na co nas stać ale z głową to będzie dobrze.
YaroXylen Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #18 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 41 minut temu, robin60 napisał: Jak Dobra Zmiana kupi mi kocioł to go wyrzucę. Tak samo jak będą wyrzucać diesle i będą kupować nowe samochody, dla obywateli. Czy jest ruszt wodny czy go nie ma to i tak porażka. Nie pisz kolego bzdur , że w piecu szaro i zero sadzy. Piszesz bzdety i wprowadzasz ludzi w błąd. Szkoda mi Ciebie kolego ...ale cóż.... Za stary jestem na riposty. Pozdrawiam Ciebie najserdeczniej jak tylko można. I TAK TRZYMAJ......
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #19 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Weźcie mi wyjaśnijcie po co jest ruszt wodny w kotle z podajnikiem? Przecież i tak palnik jest nad rusztem, a jak ktoś raz na kilka miesięcy będzie chciał się pomęczyć i coś spalić na takim ruszcie to jego wola. Większy problem jest w kotle zasypowym.
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #21 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Jak tak to niestety do kitu, ale to wasz wybór. Ja ostatnio widziałem jakąś samoróbkę to palnik był nad rusztem i stąd ten tekst.
krisgie Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #22 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Janikp80 napisał: Nie popadajmy w skrajności, spalajmy w tym i to na co nas stać ale z głową to będzie dobrze. Czy kupisz z rusztem czy bez, legalnie czy nie to "Twoja sprawa i gajowego" , sam musisz przekalkulować wszelkie wady techniczne i ryzyko formalno-prawne takiego rozwiązania.
Juzef Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #23 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Janikp80 napisał: Wiesz co..... nie ośmiesza się, tak samo jak kontrolują czy płacisz abo radiowo telewizyjny. Nie mam obowiązku kogo kolwiek wpuszczać na swoją posesję, i tyle w temacie. Nie wpuszczasz – to przychodzą z policją i już wpuszczasz. Godzinę temu, Janikp80 napisał: Więc nie gadaj że będą kontrolę, że ludzi będą nachodzić, Ja nie muszę gadać. Są przepisy, które to umożliwiają – topór wisi w powietrzu. Godzinę temu, Janikp80 napisał: Kowalski który nie ma za co kupić opału i pali to co ma czyli drzewo z własnego lasu kupi kocioł za pierdyriard złotówek i będzie palił towarem kupionym za kolejny pierdyriard złotówek których nie ma. Żebyśmy się dobrze zrozumieli: ja to wiem, tak samo myślę, ale też dużo już widziałem, co potrafi kombinat zielono-urzędowy. Przed tym się nie schronisz barykadując się w piwnicy – tu trzeba być aktywnym wtedy, gdy głupie prawo jest przyjmowane. Kierunek jest właśnie taki jak piszesz. Nikogo to nie obchodzi, że drewno za płotem w lesie gnije – kupuj węgiel turbodobry albo pellet, oba za >1000zł/t, bo jak w kotle jest na tyle duży otwór, że idzie wsadzić kalosza, to na pewno to zrobisz – tak rozumuje urzędnik, dla którego jesteś podczłowiekiem. Najbliższa okazja, by zrecenzować działania władz województw to wybory samorządowe na jesieni.
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #24 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Juzef napisał: Nie wpuszczasz – to przychodzą z policją i już wpuszczasz. Taa! Kiedy przyjdą podpalić dom, ten w którym mieszkasz......... i pod drzwiami staną, i nocą kolbami w drzwi załomocą -.... Wiecie chyba jak to się skończyło?
PioBin Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #25 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 2 godziny temu, sambor napisał: Jak tak to niestety do kitu, ale to wasz wybór. Ja ostatnio widziałem jakąś samoróbkę to palnik był nad rusztem i stąd ten tekst. Jesli caly proces spalania zakonczymy w palniku czyli przed rusztem to w czym ma on wtedy przeszkadzac?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.