Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Greeneco Prestige

marion6660

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam i użytkuje 2 sezon i jak na razie nie mogę powiedzieć złego słowa.

Mam 15 kw kocioł i palnik 19kw  i jedynie co bym zmienił to na inny palnik

Opublikowano

Na powierzchnię ok. 220m jaką moc byś polecił i jaki palnik ? Ocieplam dom styropianem 10 cm.(już połowa).

Jest możliwość podłączenia dwóch paneli pokojowych do tego sterownika ?

Opublikowano

Wypełnij będziesz miał orientację co do mocy kotła. http://cieplowlasciwie.pl/

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ruszt wodny ( generator sadzy ) dyskwalifikuje juz w przedbiegach zakup tego kotla.

Opublikowano

Fakt, ruszt taki zwiększa ilość sadzy ale kilka razy się przydał w moim przypadku. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ale po co ? Palenie na ruszcie w podajnikowcu jest wybitnie nieefektywne. Wynalazek dla niezorientowanych klientow podawany jako cos co ma byc atutem kotla. W praktyce sluzy do utylizacji smieci.

Opublikowano

Po co..... luty 2018 nie pamiętam jakie dni. Zerwania linia energetyczna dwa dni, no prawie trzy bez prądu a za oknem temp - 10-13. I co wtedy w podajnikowcu bez rusztu? A tak to na grawitacji paląc drzewem do kominka i resztką orzecha przetrwałem te dni. Zdaje sobie sprawa z ułomności tego systemu z rusztem, wiem ile ma minusów ale w takie dni właśnie się sprawdziło. 

Opublikowano

@marion6660 Dyskusję o tym kotle wypadałoby zacząć od tego, że jeśli nadal chodzi z rusztem wodnym i nie ma papierów 5. klasy, to jest sprzedawany nielegalnie. Ponieważ żyjemy w Polsce, możesz go sobie kupić (nielegalnie) i zainstalować (też nielegalnie, bo od roku już nie można), ale najdalej za 6 lat jak dobrze liczę będziesz zobowiązany go wyrzucić.

Opublikowano

Witam.

Ruszt wodny porażka (u mnie po dwóch sezonach niedawno wycięty) natomiast żeliwny wyjmowalny, jak najbardziej (jako awaryjny), podczas palenia palnikiem wyjąć. Dwa sezony paliłem z rusztem wodnym... po wycięciu pięciu rur rusztu w piecu szaro i zero sadzy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ta.... Tak samo jak diesle samochody. Będzie to martwy przepis. Juz widzę jak na zabitych dziurach ludzie wymieniają stare kopciuchy. Tu nie chodzi o kocioł tylko o technikę palenia i o koszt opału. Zobacz jakie wariactwo jest z peletem dzewnym. Producenci zwietrzyli biznes i robią Polaka na pelecie za 800-1000 zł. Palić czysto można nawet w starym kotle tylko trzeba zmienić źle nawyki. Ja w swoim kotle nie widzę nadmiernego kopcenia, jedyny minus tego rusztu to opisywane już nadmierna ilość sadzy i pyłu w środku pieca. 

Opublikowano
Godzinę temu, Juzef napisał:

@marion6660 Dyskusję o tym kotle wypadałoby zacząć od tego, że jeśli nadal chodzi z rusztem wodnym i nie ma papierów 5. klasy, to jest sprzedawany nielegalnie. Ponieważ żyjemy w Polsce, możesz go sobie kupić (nielegalnie) i zainstalować (też nielegalnie, bo od roku już nie można), ale najdalej za 6 lat jak dobrze liczę będziesz zobowiązany go wyrzucić.

Zmuszą mnie? W jaki sposób, wiesz ile w Polsce kotłów nie spełniający kat. 4 czy niższych. Nie tedy droga, owszem karać tych co palą świadomie śmieci i kiepskie paliwo oraz nauczać efektywnego czystego palenia. Ja mam kocioł z 2016 montowany w też w 2016 roku i na pewno nie wyrzuce go, no chyba że szlag go trafi. Mam sąsiada co ma nowy kocioł na pellet i klnie jak szewc, nie na kocioł a problem z opalem. Tona dobrego pellet 1000zl! Wariactwo!! 

Opublikowano
50 minut temu, Janikp80 napisał:

Zmuszą mnie? W jaki sposób, wiesz ile w Polsce kotłów nie spełniający kat. 4 czy niższych. Nie tedy droga

Przychodzi trojka, zagląda do kotłowni – piec nielegalny? Mandacik, termin na wymianę i ponowna kontrola. I tak do skutku. Proste?

Podobnie teraz jest burza w temacie norm węgla. W dzienniku telewizyjnym pewnie o tym nie mówią, ale w Wyborczej i owszem, a zieloni się dwoją i troją, i znów przepchną swoje, a reszta będzie płakać dopiero jak ich skutki kopną. Ale jak zawczasu próbuję tematem kogokolwiek zainteresować – nic, jak krew w piach.

Opublikowano
2 godziny temu, Juzef napisał:

Jak Dobra Zmiana kupi mi kocioł to go wyrzucę. Tak samo jak będą wyrzucać diesle i będą kupować nowe samochody, dla obywateli.

Godzinę temu, YaroXylen napisał:

Witam.

Ruszt wodny porażka (u mnie po dwóch sezonach niedawno wycięty) natomiast żeliwny wyjmowalny, jak najbardziej (jako awaryjny), podczas palenia palnikiem wyjąć. Dwa sezony paliłem z rusztem wodnym... po wycięciu pięciu rur rusztu w piecu szaro i zero sadzy.

Pozdrawiam.

Czy jest ruszt wodny czy go nie ma to i tak porażka. Nie pisz kolego bzdur , że w piecu szaro i zero sadzy. Piszesz bzdety i wprowadzasz ludzi w błąd.

Opublikowano
20 minut temu, Juzef napisał:

Przychodzi trojka, zagląda do kotłowni – piec nielegalny? Mandacik, termin na wymianę i ponowna kontrola. I tak do skutku. Proste?

Podobnie teraz jest burza w temacie norm węgla. W dzienniku telewizyjnym pewnie o tym nie mówią, ale w Wyborczej i owszem, a zieloni się dwoją i troją, i znów przepchną swoje, a reszta będzie płakać dopiero jak ich skutki kopną. Ale jak zawczasu próbuję tematem kogokolwiek zainteresować – nic, jak krew w piach.

Wiesz co..... nie ośmiesza się, tak samo jak kontrolują czy płacisz abo radiowo telewizyjny. Nie mam obowiązku kogo kolwiek wpuszczać na swoją posesję, i tyle w temacie. Jak uruchomią "KOCIOŁ+" to wymienię, a i jeszcze "OPAŁ+". To się zastanowię czy przystąpi do programu;). Teraz to niech się gonią, pisałem już nie tedy droga, ludzi nie stać na czyste grzanie, zwłaszcza w starym budownictwie i stąd spalaja co popadnie bez wiedzy w starych kotłach. Sam jak się wprowadziłem przez pierwszy sezon palilem w starym kopciuchu ale poczytałem że można palić ekonomicznie i czysto paląc od góry i tak robiłem. Więc nie gadaj że będą kontrolę, że ludzi będą nachodzić, bo Kowalski który nie ma za co kupić opału i pali to co ma czyli drzewo z własnego lasu kupi kocioł za pierdyriard złotówek i będzie palił towarem kupionym za kolejny pierdyriard złotówek których nie ma. Nie popadajmy w skrajności, spalajmy w tym i to na co nas stać ale z głową to będzie dobrze. 

Opublikowano
41 minut temu, robin60 napisał:

Jak Dobra Zmiana kupi mi kocioł to go wyrzucę. Tak samo jak będą wyrzucać diesle i będą kupować nowe samochody, dla obywateli.

Czy jest ruszt wodny czy go nie ma to i tak porażka. Nie pisz kolego bzdur , że w piecu szaro i zero sadzy. Piszesz bzdety i wprowadzasz ludzi w błąd.

Szkoda mi Ciebie kolego ...ale cóż....

Za stary jestem na riposty. Pozdrawiam Ciebie najserdeczniej jak tylko można. I TAK TRZYMAJ......

Opublikowano

Weźcie mi wyjaśnijcie  po co jest ruszt wodny w kotle z podajnikiem?

Przecież i tak palnik jest nad rusztem, a jak ktoś raz na kilka miesięcy będzie chciał się pomęczyć i coś spalić na takim ruszcie to jego wola.

Większy problem jest w kotle zasypowym.

Opublikowano

palnik jest pod rusztem

Opublikowano
Godzinę temu, Janikp80 napisał:

Nie popadajmy w skrajności, spalajmy w tym i to na co nas stać ale z głową to będzie dobrze. 

Czy kupisz z rusztem czy bez, legalnie czy nie to "Twoja sprawa i gajowego" , sam musisz przekalkulować wszelkie wady techniczne i ryzyko formalno-prawne takiego rozwiązania.

Opublikowano

Wiesz co..... nie ośmiesza się, tak samo jak kontrolują czy płacisz abo radiowo telewizyjny. Nie mam obowiązku kogo kolwiek wpuszczać na swoją posesję, i tyle w temacie.

Nie wpuszczasz – to przychodzą z policją i już wpuszczasz.

Więc nie gadaj że będą kontrolę, że ludzi będą nachodzić,

Ja nie muszę gadać. Są przepisy, które to umożliwiają – topór wisi w powietrzu.

Kowalski który nie ma za co kupić opału i pali to co ma czyli drzewo z własnego lasu kupi kocioł za pierdyriard złotówek i będzie palił towarem kupionym za kolejny pierdyriard złotówek których nie ma.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: ja to wiem, tak samo myślę, ale też dużo już widziałem, co potrafi kombinat zielono-urzędowy. Przed tym się nie schronisz barykadując się w piwnicy – tu trzeba być aktywnym wtedy, gdy głupie prawo jest przyjmowane.
Kierunek jest właśnie taki jak piszesz. Nikogo to nie obchodzi, że drewno za płotem w lesie gnije – kupuj węgiel turbodobry albo pellet, oba za >1000zł/t, bo jak w kotle jest na tyle duży otwór, że idzie wsadzić kalosza, to na pewno to zrobisz – tak rozumuje urzędnik, dla którego jesteś podczłowiekiem.

Najbliższa okazja, by zrecenzować działania władz województw to wybory samorządowe na jesieni.

Opublikowano
Godzinę temu, Juzef napisał:

Nie wpuszczasz – to przychodzą z policją i już wpuszczasz.

Taa!

Kiedy przyjdą podpalić dom, ten w którym mieszkasz.........

i pod drzwiami staną, i nocą 
kolbami w drzwi załomocą -....

Wiecie chyba jak to się skończyło?

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

Jak tak to niestety do kitu, ale to wasz wybór.

Ja ostatnio widziałem jakąś samoróbkę to palnik był nad rusztem i stąd ten tekst.

Jesli caly proces spalania zakonczymy w palniku czyli przed rusztem to w czym ma on wtedy przeszkadzac?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.