adiz Opublikowano 10 Maja 2018 #1 Opublikowano 10 Maja 2018 Witam, planuje wymiane pieca w domu 80m2 piętrowym, w temacie piecy jestem kompletnym laikiem stąd moje pytania. Piec chciałbym wielopaliwowy, ogrzewałbym dom + ciepła woda z solar i pieca. Nie mam pojęcia o jakiej mocy wybrać piec?? Jakie firmy możecie polecić?
hamis Opublikowano 10 Maja 2018 #2 Opublikowano 10 Maja 2018 Może jednak wykazesz trochę inicjatywy i choć odrobinę poczytasz forum? Nikt z nas nie jest wróżka...
adiz Opublikowano 10 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 10 Maja 2018 Jasne, trafna uwaga jednak najpierw trzeba wiedzieć czego szukać, proszę również o ciut zaangażowania może podpięcie jakiegoś tematu do przeczytania.
adiz Opublikowano 10 Maja 2018 Autor #5 Opublikowano 10 Maja 2018 super, będę musiał wstrzymać się z analizą do przyszłego tygodnia budynek jest z lat 60 i nie jestem pewien wszystkich wytycznych. z wstępnej analizy wyszedł kocioł 17kw
sambor Opublikowano 10 Maja 2018 #7 Opublikowano 10 Maja 2018 Raczej namiot, dawniej na szklarnię tyle się przyjmowało, teraz już mniej.
marcin Opublikowano 10 Maja 2018 #8 Opublikowano 10 Maja 2018 Panowie - moim zdaniem tego typu komentarze niewiele wnoszą. Nie wiemy jaki dom - przykład: prosty dom z cegły 80 metrów piętrowy, bez ocieplenia, prysznic na 2 osoby: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/43jg Cytat Jakiej mocy kotła potrzebuje budynek 25kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU) Proponuję poczekać na dokładne wyliczenie. Inaczej w temacie zamiast merytorycznej dyskusji zrobi się bałagan.
adiz Opublikowano 11 Maja 2018 Autor #9 Opublikowano 11 Maja 2018 15 godzin temu, jameess napisał: 80m2 i piec 17KW, masz dom z dykty? prosty dom z cegły, ale podwójny mur z (czymś w środku) niewiem czy próżnia czy styropian. bez zewnętrznego ocieplenia. poddasze i podpiwniczenie - niewiem jakie tam jest ocieplenie więc wpisywałem głupoty. faktycznie po tych pierwszych hejtach dam sobie spokój z resztą do dokładnych wyliczeń.
sambor Opublikowano 11 Maja 2018 #10 Opublikowano 11 Maja 2018 Hejt czy nie hejt ale tak to jest jak osoba o niewielkiej wiedzy na temat własnego budynku próbuje coś sama policzyć wg mnie to tam spokojnie 12-14kW wystarczy Marki nie podaję.
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 #11 Opublikowano 11 Maja 2018 Adiz Pobierz bezpłatny program "sdg purmo" i tam obliczysz zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia. Potem wystarczy dodać zapotrzebowanie z każdego pomieszczenia plus c.w.u i wyjdzie Ci przybliżono moc kotła-lepsze to niż wpisywanie na ślepo danych na stronie ciepłowłaściwe. Podajesz tam jedynie podstawowe dane-z resztą program jest intuicyjny,więc sam szybko się połapiesz,ale gdybyś potrzebował pomocy to pisz.
Przemyslaw85 Opublikowano 11 Maja 2018 #12 Opublikowano 11 Maja 2018 Jak ktoś nie potrafi dobrze wypełnić danych na stronie ciepłowłaściwe to sądzisz iż będzie umiał wypełnić w programie sdg purmo?Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
adiz Opublikowano 11 Maja 2018 Autor #13 Opublikowano 11 Maja 2018 nie widzisz różnicy między nie umie a nie wie? nabijasz sobie posty? merytoryczna dyskusja na temat mojej wiedzy to nie główny powód tematu...
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 #14 Opublikowano 11 Maja 2018 Przemysław85 Tak właśnie myślę,ponieważ w tym programie jest to bardzo uproszczone,ale wiadomo,że wynik może wyjść mniej poprawnie aczkolwiek i w ciepłowłaściwe ten wynik również jest przybliżony. Adiz Pobierz ten program i spróbuj sam się pobawić,na spokojnie do tego podejdź-to nic trudnego.
krisgie Opublikowano 11 Maja 2018 #15 Opublikowano 11 Maja 2018 @adiz, jjeśli Ci to w czymś pomoże to teść grzeje zasypowcem Defro 12kW dom ok 100m2, mury 1.5cegły, stare okna i drzwi, nie ocieplony. Część podłogi izolowana od "sutereny" 5cm styro a część nie (50/50), poddasze nieużytkowe z wylewką na najtańszym 10cm styro. Pali głównie drewnem, w największe mrozy węglem.
adiz Opublikowano 11 Maja 2018 Autor #16 Opublikowano 11 Maja 2018 33 minuty temu, adiz napisał: pojadę dzisiaj do dziadka i o ile (87lat) będzie pamiętał, wypełnie dokładnie ankiete i zobaczymy co z tego wyjdzie. teraz jest dom ogrzewany starym śmieciuchem, tylko przeraziłem się zimą jak zlazłem do piwnicy i zobaczyłem że najemca pali w piecu do temp 85s.
drewniak Opublikowano 11 Maja 2018 #17 Opublikowano 11 Maja 2018 85* to bardzo zdrowa temper. dla kotła. i czystości spalania.
marcus312 Opublikowano 11 Maja 2018 #18 Opublikowano 11 Maja 2018 Może ten stary kocioł śmieciuch ma jakąś tabliczkę znamionową na której dało by się odczytać aktualną moc kotła była by to też jakaś wskazówka
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.