Gość berthold61 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Panowie jaka masa nadaje się do nałożenia na podłogę z desek pióro wpust które lata świetności ma za sobą , chciałbym na tym położyć płyty osb 12mm tylko nie wiem jaka masa byłaby dobra aby było stabilnie , zrywanie i robota od nowa odpada bo to pokoik na strychu więc inwestycje niewskazane bo mam inne :D
marwol Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A przykrecic nie możesz tych płyt osb?
PioBin Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Powinno to byc cos wzglednie elastycznego. Pomyslalem wiec o kleju/pianka lub klej parkietowy ale koszty moga byc tutaj spore. Zalezy jak duzy ten pokoik?
Gość berthold61 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Myślałem też o piance ale ona chyba się skruszy po jakimś czasie , tam aż takiej tragedi nie ma tylko dwa takie miejsca 0,5 m2 gdzie się ugina ok 1-2 cm , oczywiście będą też przykręcane pokój ma ok 20m2
HarryH Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Kiedyś w podobnej sytuacji dałem specjalną piankę pod wykładziny (Pianomat 1 cm), na to grubą wykładzinę i było równo, ugięcia niewyczuwalne. Od 8 lat tam nie mieszkam, ale szpiedzy donieśli, że wciąż to działa i wygląda.
Gość berthold61 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Pianomat mówisz , musze poszukać fajnie by było jak by zadziałało .
Gość berthold61 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Do głowy naszedł mi też pomysł aby wywiercić kilka dziurek w starej podłodze i wcisnąć tam piankę montażową a potem tylko dopiero osb
krisgie Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 U teściów miałem trochę podobną sytuację. Dałem styropian 3cm (wylewkowy), na to płyty OSB 22mm które przykręciłem do podłoża, i na to panele plus odp podkład. 10lat już minęło i wygląda że jest OK.
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 OSB 12 jest bardzo wiotkie i jak deski będą się uginać to płyta popęka Tą starą podłogę trzeba podeprzeć od spodu. Pianka to może być za mało po za tym jest za słaba na takie obciążenie
Gość berthold61 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Ale to nie są wielkie połacie tylko w sumie dwa takie miejsca ok 50x50cm jak by tam nabakać tej pianki 4-rema otworami ? reszta jest dosyć stabilna bo to stara podłoga sosnowa ale ząb czasu
Gość berthold61 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Widziałem jak mieszali jakiś klej z worka i przyklejali do betonu deski podłogowe i nie wiem czy to nie byłoby lepsze , przeciągnąć to packą zębatą do płytek ceramicznych odczekać aż stęgnie z leksza i klap , tylko jak to się nazywa ?
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Ale beton to twarde podłoże A stara podłoga się ugina i spoina popęka
Ksieciunio Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Dokrec stara podłogę lub wywal kawałki które sa złe, dokrecisz deski by zrobic poziom, dasz gąbki i na to panele, bo wg.taka płyta osb będzie za cienka i będzie pracowała.
Gość berthold61 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Doszedłem do wniosku za radą sambora że te osb 12mm są za wiotkie i zamówiłem 18mm to powinno rozwiązać sprawę .
Ksieciunio Opublikowano 5 Kwietnia 2018 #15 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Tylko w te miejsca gdzie najbardziej sie uginają deski daj następne deski by wyrównać poziom, bo za parw lat sie okaże ze osb pęknie i będzie sie zginąć dalej.
tyczkowski Opublikowano 6 Kwietnia 2018 #16 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Jak na strychu to jakoś super nie musi wyglądać ;) przykręć i po robocie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.