Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka W Łazience

ryszardl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam malutką łazienkę 2m na 2,2m. Ok 1 mkw zajmuje prysznic. Ogrzewanie zapewnia grzejnik drabinkowy.

Mam pytanie: jak gęsto ułożyć rurki ogrzewania podłogowego? Chcę, by podłoga nie była zimna przy dotknięciu bosą stopą.

Czy mogę tak małą podłogówkę podłączyć poprzez zawór rtl równolegle z grzejnikiem?

Opublikowano

Możesz podłączyć jak piszesz, a rurki ułóż nawet co 6-7 cm - jak tylko dasz radę tak wygiąć, ważne aby nie było więcej niż 50m rury.

Uważaj rura za mocno wygięta często pęka, szczególnie te marketowe.

Opublikowano

Myślałem, żeby położyć tak co 10cm - byłoby ok 30m rury. Rtl podoła?

Jak mocować rurę do styropianu? I jaki styro zastosować?

Opublikowano

Styropian musi być twardy tzw podłogowy na to folia metalizowana lub kupić styropian od razu z folią.

Rury mocuje się specjalnymi spinkami wbijanymi w styropian.

Opublikowano

Dzięki

I kup sobie sprężynę, przydaje się do wyginania.

Pozdr.

Opublikowano

Możesz podłączyć jak piszesz, a rurki ułóż nawet co 6-7 cm - jak tylko dasz radę tak wygiąć, ważne aby nie było więcej niż 50m rury.

Uważaj rura za mocno wygięta często pęka, szczególnie te marketowe.

Czy układając rurki tak gęsto nie ryzukuję popękania posadzki?

Opublikowano

Czy układając rurki tak gęsto nie ryzukuję popękania posadzki?

Oprócz modułu ułożenia rur na temp.posadzki wpływa również temp.zasilania wody z kotła.Ważne jest aby nie została przekroczona dopuszczalna temp.posadzki zwłaszcza w strefie stałego pobytu ludzi która wynosi 29st.W łazienkach się przyjmuje 33st.

Wg.mnie zagęszczenie rur poniżej 10cm  nie wiele daje(jedynie może wpłynąć na dobór nieco mniejszej drabinki) i tak sama podłogówka nie jest w stanie dogrzać łazienki do projektowej temp.24st i potrzebny jest dodatkowy grzejnik drabinkowy lub +dodatkowe ogrzewanie ścienne).Czyli wystarczy 10cm aby mieć efekt ciepłej podłogi.

Opublikowano

Oprócz modułu ułożenia rur na temp.posadzki wpływa również temp.zasilania wody z kotła.Ważne jest aby nie została przekroczona dopuszczalna temp.posadzki zwłaszcza w strefie stałego pobytu ludzi która wynosi 29st.W łazienkach się przyjmuje 33st.

Wg.mnie zagęszczenie rur poniżej 10cm  nie wiele daje(jedynie może wpłynąć na dobór nieco mniejszej drabinki) i tak sama podłogówka nie jest w stanie dogrzać łazienki do projektowej temp.24st i potrzebny jest dodatkowy grzejnik drabinkowy lub +dodatkowe ogrzewanie ścienne).Czyli wystarczy 10cm aby mieć efekt ciepłej podłogi.

To akurat wiem. Chodzi mi o utarte przekonanie instalatorów że jak za gęsto ułożymy wężownice to posadzka pęknie. Nie widziałem nigdy mniej jak 10 cm, chyba że przy ostrych zakrętach przy układaniu ślimakowym wychodzi 7-8 cm.

Opublikowano

To akurat wiem. Chodzi mi o utarte przekonanie instalatorów że jak za gęsto ułożymy wężownice to posadzka pęknie. Nie widziałem nigdy mniej jak 10 cm, chyba że przy ostrych zakrętach przy układaniu ślimakowym wychodzi 7-8 cm.

Kol. Sambor nie raz robił rozstaw co 5cm i nic się nie dzieje)Ja robiłem co ok.7,5 i też OK

I tak na podłogę się nie daje więcej jak 45st.Oczywiscie wszyscy wiedzą że do klejenia płytek przy OP używa się kleju elestycznego

Opublikowano

Ważne aby przy gęstym ułożeniu rur wylewka była nie za gęsta, aby wypełniła dokładnie przestrzeń między rurami + dobre suszenie i temp wody max 40 - 45C

Opublikowano

Ważne aby przy gęstym ułożeniu rur wylewka była nie za gęsta, aby wypełniła dokładnie przestrzeń między rurami + dobre suszenie i temp wody max 40 - 45C

Czyli nie nadaje się to do RTLa wpiętego w rozdzielacz grzejnikowy zasilany wysokim parametrem.

Mam rację?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.