Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Nowego Kotła. Biawar Optimax Się Sypie !

rymon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jaw temacie. Mój Biawar Optimax zaczął się sypać. Pękł w trzech miejscach ruszt żeliwny (koszt w biawarze 800 zł). Zawirowywacze upaliły się do połowy. Ruszt pionowy wymieniam co sezon (75 zł), Ze względu na głęboki i niski palnik wiecznie się zapycha. Każde dołożenie opału skutkuje wygarnianiem popiołu, żarem na posadzce i dymem w kotłowni.

Ok, ale dość, nie o tym miałem pisać. Po prostu musiałem się wyżalić ;) . 

Zaraz po zakończeniu sezony będę go wymieniał na podajnik. I tu mam kilka pytań: 

1. Wybór kotła. Pod uwagę biorę:

SEKO Bawaria K4 - 24 kw 

SEKO Bawaria K5 - 18 kw

Ogniwo Eko Plus (zastanawiam się nad mocą)

oraz niejaki DZIUBARCZYK - UniRet 19 kw (sterownikiem Tech 480, podajnik żeliwny). 

Ceny które udało mi się wynegocjować to w przypadku SEKO I ogniwa około 7800 - 8200 zł. z transportem.

DZIUBARCZYK poniżej 7000 zł z transportem. 

O Ogniwie jest sporo na forum. Niestety można też znaleźć opinie (np. na Ceneo) o szybkim zużywaniu się kotła. Za kotłem przemawia ciekawy sterownik. Niestety nie znam żadnego użytkownika. 

O SEKO Bawaria jest bardzo mało na forum. I mało opinii. Z tego co poczytałem sterownik też bardzo dobry. Mój znajomy ma SEKO  z podajnikiem z przed 10 lat i bardzo sobie chwali. Tylko po kilku latach zmienił sterownik na lepszy (właśnie PLUM 800 lub 850, nie pamiętam)

O Dziubarczyku nie ma nic na forum i w necie. Ma go kilu moich znajomych. Wyglądają na solidne. Użytkują je od kilku lat. Tylko sterowniki mają gorsze. Teraz montowane są Tech 480.

Po tym jak sparzyłem się na Biawarze nie chciał bym popełnić błędu. 

Opublikowano

Wy mi kotłów nie dokładajcie. I tak mam zamieszanie w głowie. Może jest ktoś z podlaskiego (najlepiej z okolic białegostoku)  kto użytkuje Ogniwo Eko Plus.?

Opublikowano

Rozumiem, że za bardzo nikt nic nie podpowie. Jakieś doświadczenia z seko lub z Dzibarczykiem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Kupiłem Seko Bawaria k4. Montaż dopiero około maja ale jak ktoś chce to mogę zamieścić zdjęcia z zewnątrz i wewnątrz.

Opublikowano

Też przed dwoma laty zastanawiałem się nad Bawrią ale wtedy wszedł nowy kocioł od SEKO - MAXX LE  i na niego się skusiłem . Do tej pory jestem z niego bardzo zadowolony - nie przysparza problemów i jest oszczędny. Myślę , że oba kotły nie różnią się zbyt wiele , chyba sterowniki nawet takie same . Jak byś chciał to podziel się swoimi wrażeniami ,  zdjęciami i dołącz do nas - posiadaczy kotłów SEKO MAXX Le właśnie w temacie o maxx le - mam nadzieje , że tam znajdziesz dużo wskazówek dotyczących ustawień i działania kotła a forumowicze którzy posiadają MAXa nie będą mieli nic przeciwko temu .

Życzę dużo zdrowia i, szczęścia z okazji Świąt Wielkanocnych no i oczywiście zadowolenia z zakupu i bezproblemowej obsługi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.