MarcinoK Opublikowano 13 Lutego 2018 #26 Opublikowano 13 Lutego 2018 Dla mnie to jest za dużo paliwa. Wymiennik masz pełny sadzy. jest czarno czyli spalasz nie efektywnie. wydłużył bym przerwę między dawkami albo zmniejszył dawkę albo podał więcej powietrza. Wymiennik jest ciemno szary. Wiecej powietrza to wieksze spieki...
dormario Opublikowano 13 Lutego 2018 #27 Opublikowano 13 Lutego 2018 dlatego napisałem że masz 3 opcje do wyboru, ale jak jesteś zadowolony.... cóż Twój kocioł....
marvin83 Opublikowano 14 Lutego 2018 #28 Opublikowano 14 Lutego 2018 Kolego, ta firma, "Ekoenergia" na stronie podaje osiem numerów telefonów do różnych działów. Dasz radę " rozkminić" z którego numeru korzystałeś? :rolleyes: Dział serwisu
Lorlen Opublikowano 14 Lutego 2018 #29 Opublikowano 14 Lutego 2018 Dzięki. Musiałeś przesyłać jakieś zdjęcia palnika, czy inne dowody na to, że się węgiel źle spala na tej retorcie?
marvin83 Opublikowano 14 Lutego 2018 #30 Opublikowano 14 Lutego 2018 Nie. Tylko krótka rozmowa telefoniczna.
adamu Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor #31 Opublikowano 16 Lutego 2018 Palnik doszedł ,ale od razu odesłąłem ponoć mają tyle wysyłek ,że nie dali wersji z zapalarka . Podglądowe foto jak to mw wyląda dowiercone dziurki na końcu jednej strony. https://zapodaj.net/ed3471c01c094.png.html Kolejną korone dostanę w przyszłym tygodniu więc jak komuś pierwsza dojdzie wstawicie zdjęcie oraz opinie na temat palenia.
Lorlen Opublikowano 16 Lutego 2018 #32 Opublikowano 16 Lutego 2018 No, ciekawe. Też mam dostać nową dyszę EP2L. Dziś podawałem dane do wysyłki. Oprócz tych dziur na górze, są dowiercone jeszcze dwa rzędy po przeciwnej stronie od wejścia ślimaka. Przypuszczałem, że w ogóle nie będzie dziur w miejscu gdzie impet powietrza jest największy czyli po stronie od zbiornika na węgiel. Tym samym powietrze silniejszym strumieniem dotrze do przeciwległego końca korony, gdzie dodatkowymi otworami roznieci palenisko by ogień był na całej powierzchni korony. Ale może ja się nie znam. :(
Gość Oldek Opublikowano 16 Lutego 2018 #33 Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja w poniedziałek potraktowałem silikonem otwory jak na foto. Palnik zaczął nie dopalać od strony podajnika, dlatego myślę że otwory od strony podajnika muszą zostać, lub trzeba zakleić otwory 2 i 3, a nie 1 i 2. Ale tak ogólnie to płomień lekko poszedł tyłu, ale do ekoenergi też będę "uderzał". 6 otwór też zakleiłem. Dziękuję za informacje.
adamu Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor #34 Opublikowano 16 Lutego 2018 Wgl pytałem się czy nie lepiej same dziury nawiercić bez nacięć to serwisant twierdził ,że taki patent tylko w małej eko bo ta nasza to palnik wielopaliwowy i nacięcia być muszą . Tak jak oglądałem ten palnik to modernizowanie go poprzez dowiercenie parunastu dziurek w jakieś części palnika nie za bardzo mi się podoba , fakt też taki ,że ślimak mieli groszek i w strefie gdzie nie ma powietrza jest sam miał . Ważne ,żeby to się dobrze paliło i działało . Jak ktoś będzie rozmawiał może warto wspomnieć o tym ślimaku .
drixster Opublikowano 16 Lutego 2018 #35 Opublikowano 16 Lutego 2018 Mialem podobne problemy i z prostokata zrobilem kwadrat 12cm/12cm Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
adamu Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor #36 Opublikowano 16 Lutego 2018 Ogólnie palnik w PID pracuje bardzo dobrze uszczelniony korekta nadmuchu na +2 , ale denerwuje mnie to ,że nie pali się cała korona i ogień nie jest na środku pod deflektorem tylko omija go z boku . Myśle ,że jak wymienie tą dyszę powinno być ok .Ogólnie też myśle bo ekoenergia nie ma problemu widzę na przerobienie palnika ta tą ekoenergie 25kw . Może poprawi to ilość spalanego groszku.
MarcinoK Opublikowano 17 Lutego 2018 #37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Drixster ta cegła ci nie spada ? A zakleiles jakieś otwory ? Ja po komentarzach troszkę ustawiłem i jakby lepiej. Skróciłem jeszcze podawanie do 5 s. Już więcej na sterowniku Menuet nie mogę. Powietrza tez mało i tak bardzo nie skleja Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
drixster Opublikowano 17 Lutego 2018 #38 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zakleilem wszystkie okragle otwory na gorze te od powietrza wtornego i te gdzie jest zaslepione teraz mam rowne spalanie na calym palniku a jescze nie jest uszczelniona korona palnika. Kwadratowy palnik jest duzo lepszy niz prostokąt. Cegla nie spada ona tam jest tylko po to zeby mi popiół nie wpadywal tam. To jest chyba taki sam palnik
marekcb500 Opublikowano 19 Lutego 2018 #39 Opublikowano 19 Lutego 2018 Ja na średniej ekoenergi pale obecnie groszkiem za marcela to dopiero sie spieka ale ma moc i popiuł jak z papierosa. Zrobiłem taka przystawkę na palnik i jest ok bez tego bym tego nie spalił. A możesz mi podać Twoje ustawienia do węgla z Marcela? Masz palnik 25 czy 35kw? Jak możesz to napisz coś więcej o tej przystawce.
Lorlen Opublikowano 19 Lutego 2018 #40 Opublikowano 19 Lutego 2018 Też bym się chętnie dowiedział, bo do Marcela mam rzut beretem a i cena tego groszku bywa atrakcyjna, tylko że jest trudny do spalenia.
broda1301 Opublikowano 19 Lutego 2018 #41 Opublikowano 19 Lutego 2018 Palnik 25kw. Powietrze 5 - 25 (wpa140). Kaloryczność 30mj. Modulacja 10 - 90% Moc kotła 23kw. Zdjęcia przystawki wrzucę rano.
marekcb500 Opublikowano 20 Lutego 2018 #43 Opublikowano 20 Lutego 2018 Dzięki. Ja próbuje ustawień ręcznych bo jak PID mi tylko trochę bardziej dmuchnie to od razu mam spieki. Jaką wysokość mają te blachy??
Lorlen Opublikowano 20 Lutego 2018 #44 Opublikowano 20 Lutego 2018 A może jakieś zdjęcia z pracą palnika po zastosowaniu tej przystawki? Jak to wygląda w praktyce?
Lorlen Opublikowano 20 Lutego 2018 #45 Opublikowano 20 Lutego 2018 Przed chwilą odebrałem nową dyszę do "dużej Ekoenergii" z inaczej rozmieszczonymi otworami napowietrzającymi, które mają spowodować równomierne spalanie groszku na całej powierzchni. Wygląda tak: Jak przypuszczałem, nie ma, tak jak poprzednio, otworów wokół na kołnierzu dyszy. Otwory w "nowym" miejscu mają średnicę około 8 mm. Ciekawe jak to będzie działać?
Gość Oldek Opublikowano 20 Lutego 2018 #46 Opublikowano 20 Lutego 2018 Ode mnie też wzięto namiary na wysyłkę nowej korony do ekoenergii 25-35 KW. Na tej widać że zrezygnowali z tzw otworów "dopalających"
broda1301 Opublikowano 20 Lutego 2018 #47 Opublikowano 20 Lutego 2018 12 cm. Spiek sie robi uderza w deflektor spada i sie wypala na pył.
marvin83 Opublikowano 20 Lutego 2018 #48 Opublikowano 20 Lutego 2018 Ale się ostro ruszyło z tymi koronami od ekoenergi. Przydałaby się panowie jakaś pochwała za tak cenną informacje o tych koronach zmodyfikowanych
drixster Opublikowano 20 Lutego 2018 #49 Opublikowano 20 Lutego 2018 Według mnie palnik powinien byc kwadratowy albo okrągły wtedy bedzie rowne spalanie. Jaka cena takiej korony? Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
Lorlen Opublikowano 20 Lutego 2018 #50 Opublikowano 20 Lutego 2018 W ramach gwarancji, nic nie kosztuje. Zdążyłem na ostatnią chwilę bo gwarancja do kwietnia br. Kto czyta to czasami skorzysta :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.