Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnoście wpływu temperatury zasilania i powrotu do kotła kondensacyjnego na jego sprawność. Szukając informacji na temat ceny za kWh z gazu natknąłem się na informacje, że aby kocioł osiągał wysoką sprawność to powrót nie może przekraczać 30*C.

Przykładowa instalacja. Kocioł (Ariston) połączony do sprzęgła hydraulicznego z odejściem na bojler cwu, a ze sprzęgła 1 pompa prosto na grzejniki, a druga przez zawór 3d na podłogówki. Temperatura na kotle w zależności od zewnętrznej 38 - 50*C.

W mały obieg kocioł - sprzęgło ze względu na dość dużą wydajność pompy temperatura powrotu jest dużo wyższa niż powrót z grzejników czy podłogówki.

Jak to się ma do sprawności? Jeśli prawdą jest twierdzenia, że powrót powinien mieć te 30*C to może lepiej byłoby jakoś zdławić ten mały obieg aby przepływ był wolniejszy?

Opublikowano

Co do kwesti kondensacji wygląda na to że to prawda. Z temperaturą na powrocie mniej wiecej do 43 stopni zachodzi najintensywniej a następnie gwałtownie spada by zaniknąć przy tych 55. Jednak nie ma co fetyszyzować bo gwałtowne zanikanie to i tak ogólnie kilka procent.

http://www.inteligentnybudynek.eu/uploads/RTEmagicC_low-heat01.jpg.jpg

Faktycznie podobną rzecz zaobserwowałem u siebie na termet silver, kiedy temperatura powrotu jest w zakresie do 40 kondensatu leje się wyraznie więcej niż już przy 44.

Opublikowano

Słyszałem identyczna opinie od hydraulika, stwierdził żeby kondensacja zachodziła i można było wykorzystać maksymalnie paliwo w kotle, woda na powrocie powinna być 10 stopni chłodniejsza niż zasilanie.

Często dodatkowa pompa montowana w obiegu CO ma za duża wydajność i woda w układzie jest przeganiana bez prawidłowego oddania temp. do pomieszczenia. Jako przykład podał ogrzewanie podłogowe.

Za jakiś czas będę mógł sprawdzić tą teorie na własnej skórze

Opublikowano

Panowie może porównanie sprawności kondesacji ?

Bierzemy dobowe spalanie gazu z licznika i dzielimy przez ilość kondensatu jaka wykropli się do naczynia zamiast kanlizacji. (Ewentualnie można odjąć średnią dobową zużycia z miesięcy letnich co by cwu/gotowanie nie przekłamywało za bardzo)

U mnie wychodzi 0.9-1,1 litra kondensatu na każdy spalony metr gazu. (Termet silver tylko grzejniki, krzywa 1,2. Temp powrotu wody 41-45s.)

Opublikowano

A jakże! Przecież nie wszyscy wiedzą że podłączenie odprowadzenia kondensatu do spłuczki muszli klozetowej spowoduje znaczny wzrost sprawności układu :-D

Nie no ciekawie byłoby zobaczyć ile kondensatu / metr gazu wyciskają ludzie z podłogówkami.

Opublikowano

Taka inf nic nie da.

Strumień skroplin odprowadzanych z kotłów kondensacyjnych zależy od rodzaju paliwa.
Rośnie wraz ze wzrostem mocy cieplnej kotła.
W przybliżeniu strumień skroplin można określić wskaźnikowo w zależności od energii w paliwie:

gaz ziemny – 0,16 dm3/kWh; gaz płynny – 0,13 dm3/kWh; olej opałowy – 0,08 dm3/kWh

Opublikowano

Typ paliwa zgoda, domyślnie przyjąłem gaz ziemny.

Czyli dla gazu o teoretycznej kaloryczności wg dostawcy 11,2 kwh/ m3, teoretczna maksymalna ilość skroplin wyniosłaby 0,16 x 11,2 = 1,79litra/ m3

Stwierdzam że ten litr w moim przypadku jest całkiem niezły, myślałem że na małym metrażu będzie to bez sensu jak niektóre obiegowe opinie głoszą. Ciekawe jak u tych z podłogówkami.

Opublikowano

mogę sprawdzić z ciekawości.

No a osiągnąć 10 stopni różnicy między zasilaniem a powrotem, przy podłogowce, ciężko wykonalne.

Jeżeli u mnie w taki wieczór jak dzisiaj zasilanie to 29 st., to powrót do kotła by musiał mieć 19 st, niewykonalne, bo sama temperatura pomieszczeń jest o 4 st wyższa, a co dopiero mówić o wyższych temp na zewnątrz, gdy zasilanie to 26 st.

wody w obiegu się wcale nie gania, tylko ustawia się przepływ taki, żeby woda w pętlach była ciepła i nagrzewała wylewkę.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ciekawe ile litrów wyciągnąłbyś w porównaniu do spalonego gazu.

Co do tych 10 stopni różnicy to faktycznie jakieś pierodły. Przecież po prostu chodzi o to aby powrót był jak najniżej. Pewnie wynika to z tego że heniu hydraulik zakładając grzejniki na 55stopni rzekł " 10 stopni żeby działało" w tym przypadku a pięciu następnych powtórzyło to bezrefleksyjnie w innych warunkach.

Opublikowano (edytowane)

Miałem na myśli sam fakt kiedy zachodzi kondensacja ;)

Jaka jest ta prawidłowa delta dla grzejniköw sambor ? To temacik którego jeszcze nie zgłębiałem a właściwe zastanawiałem się czy lekko nie obniżyc obrotów pompki.

Edytowane przez Lolekx86
  • 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 14.02.2018 o 20:39, Lolekx86 napisał:

Typ paliwa zgoda, domyślnie przyjąłem gaz ziemny.

Czyli dla gazu o teoretycznej kaloryczności wg dostawcy 11,2 kwh/ m3, teoretczna maksymalna ilość skroplin wyniosłaby 0,16 x 11,2 = 1,79litra/ m3

Stwierdzam że ten litr w moim przypadku jest całkiem niezły, myślałem że na małym metrażu będzie to bez sensu jak niektóre obiegowe opinie głoszą. Ciekawe jak u tych z podłogówkami.

Z ciekawości sprawdzę. Zużywam na chwilę obecną 5.5 -6 M3 gazu, przyjmijmy 6, czyli co 4 godziny M3. Idę nastawić 5l baniaczek. Wracam za 4 godziny.

Opublikowano

A ja dziś zaobserwowałem inną ciekawą rzecz. Mianowicie przy powolnym przepływie wody przez kocioł, ustawieniu parametrów w granicach 70/30 (zasilanie, powrót) kocioł po wyłączeniu palnika jeszcze kondensował przez ładnych kilka minut (kondensat leciał) a palnik stał. Zapewne na skutek różnicy temperatur między zasilaniem i powrotem - lekko ciepły powrót stykał się w pewnym momencie z gorącym wymiennikiem. Ale ciekawe co lepsze - wysoka temperatura - np 70 stopni zasilanie a powrót powiedzmy 20, czy lepiej np. 50/30 czy 60/40 ?   

Opublikowano
2 godziny temu, szwistaq napisał:

Z ciekawości sprawdzę. Zużywam na chwilę obecną 5.5 -6 M3 gazu, przyjmijmy 6, czyli co 4 godziny M3. Idę nastawić 5l baniaczek. Wracam za 4 godziny.

Dobra, test 2 godziny, temperatura żądaną 37 z histerezą 5C. Powrót około 32c. 100 podlogowka. W domu 20-21C

Spalilem 0.3m3 gazu, w 2 godziny, kocioł startował 6 razy na godzinę. Kondensatu uciulalem 450ml. Jutro policzę na spokojnie. 1 sezon , mieszkam od 2 miesięcy. Dach zapianowany, powierzchnia 200m2. Nawet nie wiem jak i gdzie porównać.

Opublikowano

Więc gratulacje jedziesz z prawie maksymalną sprawnością. U mnie również 1,45-1,55l kondensatu z 1m3 gazu. Instalacja- Grzejniki, temperatura 40/ 30 powrót  całorocznie, przy nastawach 50/40 przed izolacją było kondensatu o połowę mniej. Generalnie okolice 30stopni na powrocie dają maksymalną sprawność. To samo tutaj na wykresie z badań naukowych tematu.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/imageproxy/Screenshot-2019-06-25-at-12_48_58.png.792298da94432e6613be864a49a759cb.png

3 godziny temu, redo10000 napisał:

Ale ciekawe co lepsze - wysoka temperatura - np 70 stopni zasilanie a powrót powiedzmy 20, czy lepiej np. 50/30 czy 60/40 ?   

ogólnie również na na wyjściu bardziej ekonomiczna niższa temperatura  niż wyższa, zagrzej wodę do garnku do 40 50 a do 70 😉 ale UWAGA w praktyce to zależy od mocy instalacji. 

Opublikowano

Co mnie zdziwiło, że różnica zasilanie i powrót to momentami 4c a temperatura spalin równa temperaturze na zasilaniu. Było również czuć te ponad 30c na skroplinach. Czyli nie jest ważna tak mocno różnica zasilanie/powrót a bardziej temperatura samego powrotu.

Opublikowano

Dokładnie, przede wszystkim chodzi o powrót, czym chłodniejsza woda wraca do wymiennika tym lepszy transfer ciepła oraz chętniej wykrapla się para. Ta temperatura spalin też świadczy o tym że sprawność jest już maksymalna, w specyfikacjach kotłów właśnie tak podają.

Określenie różnica wyjście powrót jest z pośrednio związane i bardziej tyczy się instalacji niż ile dokładnie samej  kondensacji, zwłaszcza chodzi tu o grzejniki gdzie większa różnica pomaga no ale wiadomo może to być różnie zaprojektowane 55/50  będzie kiepsko a może być 50/35 dobrze i pomimo mniejszej różnicy 40/30 jeszcze lepiej. Większa różnica wskazana bo takie realia grzejnikowe i to dobry kierunek ale zależy od sytuacji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie z kolei mam ustawione na piecu 50st, na wyjściu ok 45, powrót 35. Kondensatu mam średnio 6l/dobę przy spaleniu ok 3,2m3 gazu LPG. Na regulatorze ustawiona temp 23,8, CWU na 44. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pytanie. jak zmiana temperatury zasialania np. na 40C wpływa na samo spalanie gazu. Czy nie ma jakiego  problemu z toksycznością kondensu, czy kocioł(gazowy) nie zużywa się szybciej, czy nie ma problemu z odprowadzeniem spalin(ze względu na chłodne spliny czy wytwarza się odpowiedni ciąg kominowy)?

czasami się zastanawiam po co producenci pieca fabrycznie ustawiają temperaturę zasilania na 80C. zazwyczaj oczywiście kontroluje go modulacyjny termostat, więc temperatury są niższe.

oczywiście wszystko zależy jakie jest zapotrzebowanie i możliwości instalacji. ale jednak, zdarza się że spotykam osoby, które wyłączają ogrzewanie, po powrocie z pracy nagrzewanko o ponad 4-5 stopni i piec przez długi czas pracuje na temperaturach powyżej 60C.

• 11 miesięcy temu...