Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hałasująca Pompa W Piecu

mastahh5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam prośbę o pomoc.

W domu jednorodzinnym mam zainstalowany kocioł jednofunkcyjny Saunier Duval Thema Condens FAS 18 wraz z zasobnikiem, instalacja jest nowa, pracuje od 2014 roku

Zauważyłem, że od dłuższego czasu z kotła wydobywa się niepokojący hałas - taki jak na dołączonym filmu.

https://streamable.com/jmts5

https://streamable.com/n3qtn

Dzieje się tak najczęściej przy starcie pracy pompy, po kilkunastu minutach sytuacja się stabilizuje i pompa pracuje OK, zarówno przy grzaniu cwu jak i co.

Serwisant stwierdził, że prawdopodobnie kończy się pompa i faktycznie dźwięk pochodzi od pompy.

Pompa to 

Wilo o poniższych oznaczeniach/parametrach

INTHB15/5-2
4525544
I: 60W
II 83W
13W27

IMG_20171123_162356.jpg

IMG_20171123_162416.jpg

W związku z tym mam kilka pytań:

1) czy Waszym zdaniem to faktycznie koniec pompy? Czy można ją zregenerować/przeczyścić etc.?

2) czy orientujecie się czy można taką pompę gdzieś kupić, prócz przez serwisanta? (żeby ewentualnie kupić i wezwać serwis do wymiany) lub czy może istnieć jakieś zamiennik? Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie w sklepach internetowych.

3) czy istnieje jakieś ryzyko, że podczas pracy pompa zupełnie stanie i może powstać jakieś ryzyko dla instalacji/domu?

Dzięki

Opublikowano

Jeżeli pompa pompa nie ma już gwarancji to w ostateczności rozebrał bym ją, u mnie pompa Grundfosa też wydawała podobne dźwięki, serwisant stwierdził że trzeba wymienić, ale pomyślałem ze skoro pompa idzie "do wymiany" to ją wykręcę i rozbiorę. Po rozkręceniu okazało się że wirnik jest cały oblepiony kamieniem i wpadał w drgania dlatego hałasował, po wyczyszczeniu pompa działa jak nowa  już 3kolejne lata

Opublikowano

hej, dzieki za odpowiedzi.

Co prawda nie znalazłem instrukcji do mojej pompy (żadne z oznaczeń z naklejki na pompie nie pojawia się w google - swoją drogą jak znaleźć właściwe?), ale samo odpowietrzenie w pompie Wilo Smart wygląda następująco, zakładam, że jest analogicznie:

Pompa_Wilo.jpg

Czyli rozumiem, że powinienem zamknąć obieg na zasilaniu, czyli po lewej stronie

IMG_20180131_215717.jpg

Spróbuje, ale serwisant był 1,5 miesiąca temu, zdaje mi się, że próbował odpowietrzyć pompę, bo mu zgłaszałem problemy. 

A co z moim ostatnim pytaniem tzn. 

3) czy istnieje jakieś ryzyko, że podczas pracy pompa zupełnie stanie i może powstać jakieś ryzyko dla instalacji/domu? Co się stanie gdy pompa się zablokuje? Piec wykryje nieprawidłowość i się wyłączy?

Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.