Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże Spalanie !?

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od miesiąca posiadam piec Defro Sigma E 16 kW. Ogrzewam nim nowy dom  220m do ogrzania po podłogach, instalacja mieszana 110m podłogówki i na 110m kaloryfery. W tym momencie jeszcze nieocieplone ściany (strop nad poddaszem ocieplony). Ściany porotherm 30cm. Piec spala mi w tym momencie 37 kg groszku na dobę. W domu jeszcze nie mieszkam więc grzeję na 17 stopni. Czy to dużo patrząc że dom nie ma jeszcze ocieplenia ? Proszę o wasze opinie i wymianę doświadczeń bo nie wiem do końca czy to jest normalne czy doszukiwać się gdzieś jakichś niepoprawności w działaniu kotła bądź instalacji.

Palę na PID, ale jak przeszedłem na ręczny to spalanie było takie same. Podaję aktualne parametry:

Zadana CO 60 stopni

Temperatura powrotu 50 stopni

Temperatura na zaworze zadana 37 stopni

Temperatura spalin około 100 stopni

Opublikowano

I jak ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Opublikowano

A jaki metraż ogrzewasz? Nowe budownictwo ? Podaj trochę więcej szczegółów.

Opublikowano

Ale ja nie mam jej włączonej

Opublikowano

Jezi, jak to jeszcze budowa i ściany nie sa jeszcze ocieplone, to możesz miec podwyższone spalanie.

Pierwszy sezon taki będzie, trzeba sie pozbyć wilgoci technologicznej, nauczyc sie swojego sterownika, instalacji i korekcji dla danego węgla.

Musisz ze względu na niedokończona budowę nieco wyższe spalanie wrzucić w koszty budowy domu.

Jak węgiel spalony, w popielniku brak czarnego węgla- to widocznie aktualnie Twój budynek tyle potrzebuje węgla, aby uzupełniać straty ciepła.

Opublikowano

Ale dom budowany kilka sezonów raczej dobrze wysuszony więc mam wątpliwości czy to ma taki wpływ.

Opublikowano

Napisałes nowy dom, jeszcze nie mieszkam, brakuje ocieplenia ścian, utrzymuje +17st.C

Stąd wniosek,że to jeszcze budowa

nic nie podałeś czy są drzwi, czy raczej otwarta przestrzeń

czy są meble (to też swego rodzaju akumulator ciepła)

domowników brak, zatem brak też tzw zysków bytowych.

Jak to jeszcze niedokończona budowa- możesz spalać więcej, podałes zresztą,że kocioł jest raptem od miesiąca, to czym przez te parę sezonów suszyłeś i grzałeś?

Opublikowano

Ale dom budowany kilka sezonów raczej dobrze wysuszony więc mam wątpliwości czy to ma taki wpływ.

Będziesz mieszkał, ocieplisz chałupę i będziesz grzał w przyszłym sezonie, to sam się przekonasz, czy ogrzewanie nowego domu ma wpływ na spalanie i jaki.

Wtedy sam rozwiejesz swoje wątpliwości...

Opublikowano

Wiatrem suszyłem  :)

Opublikowano

Mój dom stał w stanie surowym zamkniętym od 2000 roku do 2011 (140m2). Od 2011 paliłem przez rok różnym groszkiem 25kg doba. Po roku przeszedłem na czeski 25kg/24h cenowo wychodziło lepiej i przez rok czegoś się nauczyłem o obsłudze pieca. W między czasie testowałem zwykły sterownik i z pid (wygrał zwykły) Rok temu kupiłem sterownik Skzp02 i założyłem zawór 3D pale polskim groszkiem. Spalanie mam tak średnio między 14.5 a 18kg/24h. Moje zdanie jest takie że dużo zależy od sterownika jak i obycia się z piecem. Prawda też jest taka że każdy kto montuje piec z automatycznym podawaniem pierwszy rok spędza w kotłowni :-)

Opublikowano

Będziesz mieszkał, ocieplisz chałupę i będziesz grzał w przyszłym sezonie, to sam się przekonasz, czy ogrzewanie nowego domu ma wpływ na spalanie i jaki.

Wtedy sam rozwiejesz swoje wątpliwości...

A według Ciebie ma ?

Opublikowano

Nie podejmę się roli przekonywania Ciebie, czy grzanie w pierwszym sezonie nowego domu ma wpływ na ilość spalonego węgla, czy nie ma, bo z Twojej strony to na razie tylko teoria.

W przyszłym sezonie grzewczym praktyka Cię sama przekona.

Gość Visitor1230
Opublikowano

W scianach, zaprawach, posadzkach fundamentach wszedzie jest woda. Wlej do jakiegos parnika 1000 l wody, podlacz to do pradu i poczekaj az odparuje do zera. Wtedy sprawdz rachunek za prad. 

Krotko mowiac masz zwiekszone zuzycie wegla , bo musisz wygotowac caly nadmiar wilgoci z budynku.

Opublikowano

Grzać i wietrzyć mroźne powietrze jest suche i zabiera wilgoć z budynku.

Opublikowano

@Jezi, jak masz czas to poczytaj, może się uspokoisz :D

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22898-problem-z-wygrzaniem-domu-proszę-o-rady/page-1

Opublikowano

Jeśli chodzi o suszenie wiatrem to ten rok się do tego nie nadawał gdyż był bardzo mokry.

Odpowiadają ci tu koledzy słusznie a ty z tą wiedzą zrobisz jak uważasz. Nie zamierzamy przekonywać cię do zmiany przekonań.

Niestety wilgoć w domu będziesz miał podwyższona do czasu jak nie ocieplisz domu. I dopiero po ocieplenia i pierwszym sezonie grzewczych spalanie spadnie o ile też nauczysz się dobrze ustawić kocioł.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.