Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Kotłownia - Modernizacja / Ocena

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na naczyniu ciśnienie CWU jest 3 bary a na CO 1,5bar .

Ciśnienia wody zasilającej nie znam , a piec w układzie zamkniętym 1,5 bar .

Więc na naczyniu CO  według zalecenia upuścić te 0,2 bar czy zostawić ? CWU tak jak wspomniałem nie wiem , awaryjny CWU mam 6 bar.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W instalacji mam podpięty zawór 4d 1 cal kvs 12 z niego idzie woda na CO oraz przeniesiony zawór 3D wraz z podlogowka, a na powrocie pompa kotlowa . Pytanie czy zawór nie jest za mały ? Moc kotła 25-30kw wyjście 6/4  , mogę zakupić zawór 6/4 za nim redukcje na 1 cal pod pompy , ale co za korzyść to przyniesie prócz wyrzuconej pompy z obiegu kotłowego bo rozumiem ,ze na takiej średnicy grawitacja zadziała .

Opublikowano

Czy zastąpienie zaworu stało temperaturowego vta 322 z podłogówki za zaworem 4d na 3D ręczny afriso coś da czy może zostać ?

Jeżeli konieczna jest zmiana to zakupić zawór 3/4 cala jak instalacja podłogowa czy 1 cal i na redukcje ?

Opublikowano

Który to konkretnie jest vta 322? i na jaki Afriso?

Opublikowano

Esbe vta322 20-43 , a afriso zwykły 3D ARV 388 . Czy taka zmiana coś wniesie czy będzie to samo , regulację na mieszaczach przewiduje ręcznie bez siłownika .

Opublikowano

Jeśli chcesz ręcznie to tylko termostatyczny, czyli taki jak masz. Chociaż nie wiem czy KVS nie będzie za mały. ARV 388 potrzebuje siłownika i sterowania. 

Opublikowano

Zostaw, jest ok.

Opublikowano

Rozumiem ,ze na podłogę temperaturę puszczać w zakresie 30-35 stopni ?

A jak sprawa się ma do CO grzejniki aluminiowe z głowicami termo ręcznymi z zaworu 4D temp. może być 45 st. ,a  jak będą minusowe temp. to zwiększyć na 50st? Jak wywnioskować odpowiednia temp. do pracy głowic .

Mam możliwość również włączyć pogodowke na siłownik zaworu 4d ,ale Za nim jest 3d vta322 podłogowy to znowu trzeba będzie go przestawiać ,proszę o opinie .

Opublikowano

Doczytałem ,że do głowic termostatycznych nie potrzeba pogodówki więc siłownik będzie pracował pod stałą temperatura .

Panowie to jak z tą temperaturą , posiada ktoś głowice termo : lepiej zapodać 45 stopni i stały przepływ czy zadać 50-55st. z 4D.?

Opublikowano

No niby nie potrzeba ale jak są to nie zaszkodzą raczej. Ja przy termostatycznych głowicach nie zrezygnowałem z pogodówki. Po prostu głowice są otwarte. Głównym zadaniem 3d u mnie w obiegu grzejnikowym jest po prostu obniżenie temperatury czynnika a że przy okazji pogodowo.

Opublikowano

Aby utrzymać stałą temp w pomieszczeniach potrzebujesz w przypadku braku głowic dokładnie dobranych grzejników  i dokładnie dobranej krzywej grzewczej.

Posiadanie głowic na grzejnikach pozwala na utrzymywanie w danych pomieszczeniach zadanych temp i nie potrzeba dokładnej regulacji krzywej grzewczej.

W przypadku posiadania głowic na grzejnikach to wyższa temp zasilania powoduje szybsze nagrzewanie pomieszczenia i szybszą rekcję głowic( zamknięcie)

Opublikowano

Głowice ustawione na 2/3 (18-21 st) czasami 4 (23 st.) .

Na piecu 60 stopni to też z zaworu 4d nie ma chyba sensu podobnej temp puszczać bo na powrót mało co się zmiesza .

A czy spalanie jakoś znacznie wzrośnie gdy teraz mam 45 stopni ,a np. zadam 50st. co przyczyni się do szybszego nagrzewania ?

Muszę jakoś próbować bo w zimę 45 stopni to chyba za mało na obieg grzejnikowy w starym domu ?

Jest jeszcze pomysł zlikwidować 4D i założyć 3D może sprzęgło i temp z pieca na grzejniki ,ale o ile w przypadku inwestycji nie mam potwierdzenia ,że układ będzie pracował lepiej / oszczędniej

Opublikowano

Zostaw te głowice na grzejnikach. Przynajmniej tak jak pisze @sambor będziesz miał lepszą kontrolę nad rozbiorem.  Do 4d możesz połączyć pogówkę i sterować zaworem wg. krzywej grzewczej.  Nikt nie odpowie Tobie czy 45stC to za mało bo to zależy od tego jak masz dobrane grzejniki.

Opublikowano

Panowie zapytanie na szybko , poleciał mi bojler 140l z podwójną wężownicą zasilany pompą CWU , potrzebuję na szybko go zmienić .

W lokalnym sklepie posiadają podobny tylko ,że  z podwójnym płaszczem . Brać nie przeszkadza tutaj zasilanie pompą CWU ?

Sprzedawca sugeruje ,że lepiej będzie pracował niż wężownica .?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Spore przeróbki podłączeń Cię czekają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.