Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Trochę Prawdy O Kotłach V Klasy

mac65

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Człowiek powinien być wolny i wybierać wg własnego uznania i nikomu nic do tego.

Opublikowano

A jest wolny, gdy sąsiad *** mu w okna dymem ze spalanych opon rozpalonych meblami?

Opublikowano

No jest wolny bo może mu przyłożyć lub powiadomić ..... no właśnie ale koga ?

Opublikowano

Człowiek powinien być wolny i wybierać wg własnego uznania i nikomu nic do tego.

Czyli jak ma ochotę kogoś zabić, to po co mu przeszkadzać. To oczywiście przesadzony przykład i nie o tym mowa. Ale do państwa, czyli nas wszystkich chętnie wyciągają rękę ale jak już coś dla tego państwa dać od siebie, to jestem wolny, wykształcony i mam was frajerów w nosie... Może rzeczywiście warto wprowadzić tylko odpłatne szkolnictwo wyższe i wtedy rzeczywiście, sam zapłaciłem za swoje wykształcenie i mogę to wykorzystać tam gdzie zechcę.

Gość berthold61
Opublikowano

Ciekawa sprawa, że największy przyrost naturalny mieliśmy w najcięższych czasach, gdzie o ekologii słyszeli nieliczni a zakłady przemysłowe kopciły pełną parą, podobnie nawet na wsiach drewnem palić nikt nie chciał, bo węgiel czy koks były za grosze. A teraz w dobrobycie wymieramy jak muchy... W moich okolicach rodzi się o połowę mniej ludzi niż umiera. Nikt nie chce głośno przyznać, że ludzie żyją w ciągłym stresie bojąc się, czy stać ich będzie na wszystko. Przez ostatnie 3 dekady dziki kapitalizm zabił więcej ludzi niż smog, dziura ozonowa, AIDS i co tam jeszcze...

Ja od uradzenia mieszkałem w Rudzie Śląskiej i małe miasto ale 200 tys ludzi 6 kopalni elektrownia huta koksownia , gazetę jak czytałeś to po niej krupy dudniły od sadzy a najlepsze to to że ryby były w każdej kałuży nawet w rowach przy torach wody pod kolana a szczupaki po 80cm na gardinę znaczy się firanę łapaliśmy , teraz wszystko prawie krystaliczne a *** ryb nigdzie kompletnie nigdzie nie ma a wiem co gadam bo to moje zboczenie :D :D :D :D

Opublikowano

Ja nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby mówić, że u nas jest kapitalizm, tiaaa z limitami mleka i ryb, z centralnym planowaniem i sterowaniem w postaci dopłat, pozwoleń i koncesji, z monopolami państwowymi itd. U nas komuna drapieżna jest ustawy i prawo sprzed 89 roku, o wszystko trzeba pytać, nie wolno się bronić, wszystko należy do państwa bo od wszystkiego jest podatek i pozwolenia, prawie milion nadzorców o średniej wypłacie 4000. To jest ta wolność?

Kto nigdy nie żył w wolnym kraju ten nigdy nie będzie wiedział jak o niego dbać. A u nas przecież od kilkuset lat zabory, wojny, germanizacje, rusyfikacje, okupacje, totalitaryzmy, przecież nawet nasi pradziadowie nie pamiętają jak to jest mieć własny kraj to skąd dzisiaj przeciętny obywatel ma to wiedzieć?

Opublikowano

Diabeł tkwi w szczegółach warto wiedzieć jak się płaci podatki w stanach albo w UK. 

Opublikowano

No tak stary numer tak przedstawić wyniki badań żeby wszystko wyglądało zgodnie z trendami , bo komu się chce przeliczać jednostki . Polecam komentarze pod artykułem .

Chciałem jednak opowiedzieć o mojej ostatniej wizycie w Krakowie . Wjazd do miasta już zwiastował że nie bardzo jest tam czym oddychać bo nad miastem wisiała szaro bura czapa ale o dziwo nie minąłem po drodze ani jednego dymiącego komina . Miałem jednak pecha bo było sucho i dość mroźno . Jak to w Krakowie  nie było gdzie zaparkować więc postój dopiero ok 1 km od celu podróży i resztę na piechotę a że miałem czarne spodnie po dotarciu na miejsce buty i spodnie do wysokości kolan zrobiły się popielate .Praktycznie za każdym rogiem jakaś budowa albo remont , szlifierki , cięcie kostki , betonu na sucho i kłęby pyłu do wysokości 2-go piętra w starych kamienicach . Na asfalcie chodniku przecieki z budowy szlamu z błotem i cementem oczywiście wszystko suche bo mróz więc po przejeździe każdego samochodu wszystko w górę i tu taka moja refleksja pod adresem eko oszołomów . Widzicie czyjeś kominy , nie podoba wam się węgiel , drewno odkurzacze do liści a nie widzicie tego co macie pod nogami a wręcz pod nosem . Ani jednego dymiącego komina ruch samochodów po porannym szczycie więc idzie wytrzymać a syf w powietrzu i to nie z węgla . Miasto zabudowane całkowicie , nie ma wolnej przestrzeni żeby to chociaż przewietrzył jakiś zefirek i było czym oddychać . Powodzenia w dalszym uszczelnianiu  życzę a na pewno będzie "czyste powietrze" w mieście. Na szczęście nie mam powodów by tam zbyt często zaglądać .

Opublikowano

Popatrz sobie na poziom pyłów w Warszawie  - w dzień wysoki, przekraczający normy, a w nocy niski, prawie kurort,

Jak myślicie z czego to się bierze, całkiem odwrotnie niż na osiedlach i wioskach  wokół Warszawy.

Tam w dzień jest w miarę OK a w nocy to nie można okna otworzyć , taki smród z pseudo "paliw", w prawie każdym domu kocioł na gaz, ale gaz się oszczędza na złość Putinowi, paląc czym się da.

Opublikowano

Teoretycznie 12 kg węgla reaguje z 32 kg tlenu dajac 44 kg dwutlenku węgla :) Ale to bardzo duże uproszczenie :)

C + 02 = CO2 

12+ 16x2 = 44 

Węgiel do tlenu jest ok. 1/3 ale do powietrza już jak 1/15

Opublikowano

A całe działania rządowe sprowadza się do zdania wypowiedzianego przez tow Chruszczowa w latach 50-ty ubiegłego wieku:

„Gdybyśmy mieli blachy, to byśmy produkowali konserwy, ale nie mamy mięsa"

Opublikowano

Jedno podsumowanie ubóstwo energetyczne w Polsce .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.