Kris80 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor #51 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Witam ponownie :) Biorąc pod uwagę niezbyt dużych rozmiarów kotłownie, ustawienie kotła i umiejscowienie bojlera narysowałem taki schemat instalacji CO. Proszę raz jeszcze o ocenę i ewentualną korektę schematu oraz gdzie najlepiej umiejscowić zawór bezpieczeństwa i urządzenie schładzające itp.
sambor Opublikowano 26 Stycznia 2018 #52 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Schemat jest Ok, jest tylko zbędny zaw zwrotny za pompą podłogówki - może zostać, można go wywalić. ZB dajesz na samym kotle, lub jak najbliżej kotła, ale zawsze na zasilaniu., a urządzenie schładzające to zależnie od urządzenia - nie podałeś jakie urządzenie chcesz zastosować.
Kris80 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor #53 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Urządzenie schładzające jest niezbędne, czy można sobie darować ?
sambor Opublikowano 26 Stycznia 2018 #54 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Przy kotle na paliwo stałe, na dodatek zasypowym musi być takie urządzenie. Zb to za mało
Kris80 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor #55 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Co sądzicie o zaworze schładzającym Regulus DBV-1?
sambor Opublikowano 26 Stycznia 2018 #56 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Montuj , schemat montażu masz np tu https://kotly.com.pl/produkt-zawor-schladzajacy-dwufunkcyjny-regulus-dbv-987.html?l=pl Trzeba trochę schemat wokół kotła poprawić i będzie OK.
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #57 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Np pompa CWU mogła by byc wpięta powyżej , wszystkich pomp CO
Kris80 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor #58 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jeżeli jest coś do zmiany to nanoście je na schemat wtedy będzie to dla mnie bardziej czytelne :)
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2018 #59 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Np pompa CWU mogła by byc wpięta powyżej , wszystkich pomp CO Dlaczego?
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #60 Opublikowano 27 Stycznia 2018 dlatego że moim zdaniem łatwiej wtedy jest wyregulować prace pomp , woda płynie w jednym kierunku w przypadku kiedy pompa jest powyżej , kiedy jest wpieta z boku pionu przy załączaniu CWU spada cisnienie na pompach CO , siłownik musi korygować . Takie tam moje spostrzeżenia , wcale nie muszą być słuszne
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2018 #61 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Takie tam moje spostrzeżenia , wcale nie muszą być słuszne I tylko to jest prawdą.
Kris80 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor #62 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Czyli lepsze takie podłączenie pompy CWU :)
gmaj22 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #63 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Przyjmij zasadę, że kolejność powrotów musi odpowiadać kolejności zasilania. Jeśli powroty od strony kotła masz w kolejności: obieg kotłowy>obieg CWU>obieg mieszacza, w takiej samej kolejności powinny być pompy na zasilaniu. Czyli pompa CWU pomiędzy kotłową a popa mieszacza. Co do sytuacji, która opisał @ameno25: pompę CWU damy jako drugą, jesli jako pierwszy jest obieg 4D a potem obieg CWU. Wtedy do powrotu z CWU do kotła wpinamy powrót z 4D z pompą kotłową. Jeśli główmym kryterium jest ochrona powrotu za pomocą CWU, wtedy powrót CWU najbliżej kotła i tak samo zasilanie.
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #64 Opublikowano 27 Stycznia 2018 I tylko to jest prawdą. Aleś Ty jest arogancki BTW o słuszności swoich spostrzeże nie będę nawet starał sie tłumaczyć ,( co zresztą wynika też z praw fizyki ) bo i tak Ty jesteś przecież najlepszym hydraulikiem we wszechświecie :)
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2018 #66 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Aleś Ty jest arogancki Tylko szczery. Prawda jest taka , że obieg grzania CW powinien być brany jak najbliżej kotła i jak najbliżej kotła wracać, nie ma on wpływu na pozostałe obiegi ani na ochronę powrotu kotła.
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #67 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Szczerość można wyrażać w różny sposób . Szerość ma sie to nijak do arogancji . Miałem wpietą pompę CWU tak jak na schemacie kolego czyli trójnik i odnoga w bok , przy załączaniu CWU , pompa CO pracująca na stałym biegu automatycznie zasysała mniej wody , co za tym idzie temp za zaworem 3 drozym sie zmienia , i siłownik zaczyna kręcić , jest to zjawisko powszechne i wielu ludzi ma taki problem , ze praca pompy CWU zakłuca pracę zaworu N- droznego wyposażonego w siłownik , nie będę z Tobą w tej materii sprzeczał bo tak masz swoja racje którą uważasz za jedyną słuszną , a jak ktoś ma inne zdanie to jest beee . Jako dowód moich spostrzeżeń wystarczy przelecieć kilka wykresów pracy kotłow z tak wykonaną instalacja ,
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #68 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Do autora , najlepiej jakby kocioł miał osobny króciec na CWU
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2018 #69 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jak wykonasz instalację przy kotle na cienkich turach to będzie to co opisujesz Ponadto ważne jest ustawienie pomp Jak ustawisz wszystkie na max to niezależnie od kolejności też będzie kłopot z prawidłową pracą Ty oceniasz wszystkie instalacje wg swojej Tak nie powinno się robić
Kris80 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor #70 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Kocioł już zakupiony i nie ma osobnego wyjścia na CWU.
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #71 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jak wykonasz instalację przy kotle na cienkich turach to będzie to co opisujesz Ponadto ważne jest ustawienie pomp Jak ustawisz wszystkie na max to niezależnie od kolejności też będzie kłopot z prawidłową pracą Ty oceniasz wszystkie instalacje wg swojej Tak nie powinno się robić Nie oceniam według swojej napisałem że tak sie dzieje u wielu użytkowników , miedzy innymi jest jeden kolega który ma wykonaną instalacje według Twoich rad z tego forum ( bynajmniej tak mi mówił ) i ten problem występuje również u niego . Jeśli ustawimy pompę podłogówki na stała wartość , i załączy nam sie pompa CWU nawet jeśli rury będą odpowiednie , nie ma bata zawsze strumień wody zasysany przez pompę druga w kolejności zmniejszy się , jesli przy włączonej pomie CO ustawionej na stała wartość przez rure z kotła zaciagana jest pewna ilośc wody , to według Ciebie jeśli właczymy 2 pompę podpieta z boku do tej rury ilość wody wyciąganej przez pompę CO sie nie zmieni
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2018 #72 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Wszystko zależy od średnic przyłączy do kotła i rur podłączonych do tych przyłączy, zleży od mocy kotła, mocy wymiennika w bojlerze i trybu pracy. Dlatego przy kotłach dobranych na styk zalecam albo pracę CW non stop albo priorytet grzania - wtedy nikt nikomu nie "podkrada" strumienia. PS Jestem ciekaw jak naprawdę wykonał instalację ten kolega. Do mnie nic takiego nie dotarło Często bierzecie rady a przy robocie je wypuszczacie nosem, gdyż wiele rzeczy wg was jest nie istotnych.
Kris80 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor #73 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Podsumowując najlepiej będzie jak podłączę tak jak na schemacie 1 albo 2. Ewentualnie zastanowić się nad obiegiem otwartym .
ameno25 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #74 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Akurat tamten kolega chroni powrót pompa CWU więc praktycznie pracuje cały czas , i strumień wody na pompie podłogowej jest stały co za tym idzie tem za zaworem stała . Jeśli chodzi o priorytet to zgadzam sie , sam z tej opcji kozystam , jesli podłoga przestanie grzac na te 30min-60min -w najgorszym przypadku to nic sie nie dzieje , a i temp zadana w kotłach na paliwa stałe nie idzie wtedy gwłtownie w dół Wszystko zależy od średnic przyłączy do kotła i rur podłączonych do tych przyłączy, zleży od mocy kotła, mocy wymiennika w bojlerze i trybu pracy. Dlatego przy kotłach dobranych na styk zalecam albo pracę CW non stop albo priorytet grzania - wtedy nikt nikomu nie "podkrada" strumienia. PS Jestem ciekaw jak naprawdę wykonał instalację ten kolega. Do mnie nic takiego nie dotarło Często bierzecie rady a przy robocie je wypuszczacie nosem, gdyż wiele rzeczy wg was jest nie istotnych.
shogunzlasa Opublikowano 29 Stycznia 2018 #75 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dawno się nie szwędałem po instalacjach... Do autora:1. Jak się da machnij układ otwarty i nie baw się w x zabezpieczeń - zaoszczędzisz kase i lepiej spać będziesz. 2. Jeśli to podajnikowiec węglowy to włącz CWU na stałe a zamiast pompki kotłowej spraw zawór antyoparzeniowy - lepsza stabilność kotła, mniejsze wahania temp. i mocy na palniku i odpadną Ci problemy opisane powyżej (podkradanie wody i wahania temp na zaworach). Do tego ciepła woda zawsze. 3. Co do wahań temp - jak piszecie - zależy od wielu czynników - dałoby się tego uniknąć, gdyby sterować płynnie przepływem czyli mocą na CWU - co oczywiście jest raczej niemożliwe, a na pewno nieopłacalne. W węglakach podajnikowych lepiej zapodać CWU na stałe + bojler dwupłaszczowy, w pelleciaku większy zbiornik i priorytet wypada lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.