Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kotłem Defro Sigma E 16Kw

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale warunki gwarancji mowia co innego. Jeśli taki powrot cie satysfakcjonuje oraz ilość spalanego groszku to zostaw tak jak jest. Decyzje musisz podjąć sam.

Sugerujesz ze jak będę miał wyższą temperaturę powrotu to będę miał też jednocześnie niższe spalanie Opału?

A co Do gwarancji to w jaki sposób producent jest stanie sprawdzić jaką miałem temperaturę powrotu ?

Opublikowano

Tylko ja mam powrót z 35 przy zadanej 60 czasami 65.

Więc musze to zmienić i najprościej albo jeśli tak można na powrocie 3d albo dodatkowy krótki obieg z pompą

Producenci pomp to chyba zacierają ręce na te nasze instalacje

Opublikowano

Sugerujesz ze jak będę miał wyższą temperaturę powrotu to będę miał też jednocześnie niższe spalanie Opału?

A co Do gwarancji to w jaki sposób producent jest stanie sprawdzić jaką miałem temperaturę powrotu ?

Moim zdaniem tak.

Piec chodzi stabilniej nie musi tak gonić ale może nie mam racji. Powiem wam jak przerobie instalacje.

Może niech ktoś jeszcze napisze czy to prawda

Opublikowano

Co wy macie z tymi pompami? Obieg cwu i c.o. z termostatami na grzejnikach mozna spokojnie na jednej pompie ogarnąc. Nawet jeśli jest tam ten nieszczęsny 4D.

Tylko musi być to zrobione z głową.

Opublikowano

Moim zdaniem tak.

Piec chodzi stabilniej nie musi tak gonić ale może nie mam racji. Powiem wam jak przerobie instalacje.

Może niech ktoś jeszcze napisze czy to prawda

A najlepiej jak już będzie potwierdzał to niech poda jakiej to wielkości są Oszczędności.

A tak na marginesie to mi piec wcale nie gania z maksymalna mocą.

Mam 12 KW i na sterowniku ustawione 50% i w tym zakresie moduluje pracą w tej temperaturze powietrza (-5 st) w większości na 20-30% nastawów. Najmocniej pracuje jak żona zacznie wietrzyć pomieszczenia i dodatkowo / lub jak jest wyższy pobór CWU (pralka i zmywarka podpięta jest pod ciepła wodę ) ale tez daje radę. Powoli odrabia straty i dochodzi do setna. Ciepła nie brakuje teraz mamy 21,5 - 22 st w domu.

Opublikowano

Co wy macie z tymi pompami? Obieg cwu i c.o. z termostatami na grzejnikach mozna spokojnie na jednej pompie ogarnąc. Nawet jeśli jest tam ten nieszczęsny 4D.

Tylko musi być to zrobione z głową.

O w końcu jakiś głos rozsądku.

Tez się zawsze zastanawiałem co ludzi pcha w stronę tych niezliczonej ilości pompek.

Moim zdaniem układ trzeba tak zbudować żeby był w jak najprostszy idąc czasami na kompromisy.

Co z tego że będzie miał wykresy jak sznurek. Czy będzie miał lepiej niż ja gdzie może mi czasami lekko zafalować?

Opublikowano

"Najmocniej pracuje jak żona zacznie wietrzyć pomieszczenia i dodatkowo / lub jak jest wyższy pobór CWU"

Niestety, ten "model" (czyt: żona) tak ma i jest pod tym względem niereformowalny. Nie pomagaja nawet głowice living eco, przymykajace na pół godziny, bo wietrzenie trwa najcżęsciej pół dnia :)

Do tego dwójka nastolatek, lejących wodę pod prysznicem przez pół godziny każda  i mamy zużycie x2 :)

Ja patrząc na wtykresy pracy mojego kotła, wiem nawet kiedy moja ślubna na "dymka" do kotłowni wychodzi. 

Opublikowano

"Najmocniej pracuje jak żona zacznie wietrzyć pomieszczenia i dodatkowo / lub jak jest wyższy pobór CWU"

Niestety, ten "model" (czyt: żona) tak ma i jest pod tym względem niereformowalny. Nie pomagaja nawet głowice living eco, przymykajace na pół godziny, bo wietrzenie trwa najcżęsciej pół dnia :)

Wypisz wymaluj moja Luba

Opublikowano

O w końcu jakiś głos rozsądku.

Tez się zawsze zastanawiałem co ludzi pcha w stronę tych niezliczonej ilości pompek.

Moim zdaniem układ trzeba tak zbudować żeby był w jak najprostszy idąc czasami na kompromisy.

Co z tego że będzie miał wykresy jak sznurek. Czy będzie miał lepiej niż ja gdzie może mi czasami lekko zafalować?

Ale ja już mam wykonaną instalacje.

Czytam to co piszecie i analizuje co warto zrobic by to poprawić bez radykalnych przeróbek.

Pierwsza myśl to 4d a potem padł pomysł na krótki obieg z pompą.

Cwu na stałe...wyciąganie czujnika jak dla mnie mija się z celem a innej opcji jakoś nie widzę

Opublikowano

Jest inna możliwość: oszukać czujnik cwu kalibracją ma minus 10 stopni o ile sterownik daje taką mozliwość.

Jest jeszcze  opcja: dać czujnik CWU na powrót kotła, ustawić parametry CWU tak,  aby T powrotu kotła= T cwu - histereza cwu. Wtedy pompa cwu będzie chodziła cyklicznie tylko w zakresie kilku stopni a nie cały czas. 

Trzeba zatem rozważyć, która opcja będzie  korzystniejsza.

Opublikowano

Oszukać nie mam jak.

Czyli zrobić tak

Zadana pieca 60 lub 65

Zawór 3d plus pogodówka

Cwu 50 ale jego czujnik przełożyć lub czujnik z powrotu podpiać pod sterownik pieca i histereza np 5stopni i rzeczywiście tak sobie myślę że będzie pracować od 45 do 50stopni.

Tylko skąd będe wiedział ile ma woda cwu?

Pomysł nie głupi

Opublikowano

Tylko co jak temp fizyczna cwu spadnie do np 20stopni.

Opublikowano

Czujnik cwu musi wtedy iść na powrót kotła. Będzie informować o temp. powrotu. Temperaturę cwu będziesz miał wypadkową pomiedzy tą na kotle a powrocie kotła. 

Opublikowano

Bo mam możliwość podpiecia pod pompa podłogówka min 30 max 50temp z fistereza.

Wtedy mam czujniki cwu i powrotu.

Tylko jak zachowa sie sterownik nie widzac pompy cwu

Opublikowano

U mnie byl bardzo zauwazalny spadek spalania bo o 10kg/doba. U siebie mam instalacje przerobiona wedlug schematu niżej plus pompa na.powrocie z 4d. Jak narazie jestem bardzo zadowolony z modernizacji ,a spalanie pewnie bylo by mniejsze gdyby Żonka lubiła tak jak ja 22 st w domu, a tak tylko wyjade z domu i cyk na regulatorze juz jest 24st i cale 5dni sobie siedzi w saunie a na weekend niestety musi ustapic i 22.5st. Ale ten typ tak ma ;-)

post-66718-0-05060000-1515517975_thumb.jpg

Opublikowano

Czym był spowodowany spadek spalania?

O 10kg no to ładnie

Opublikowano

Dogrzaniem powrotu, przerobieniem inst, montazem rck, i montażem nawietrznikow okiennych, montaż regulatora pokojowego i zrobienie 'z' w kotlowni. Chyba te wszystkie czynniki sprawiły ze przy temp od 5do-6spalal 25gk a teraz 15-16kg/doba. Piec chodzi wokół zadanej +-2,3st. A wczesniej to Himalaje. Prawda jest ze pierwszy dom buduje sie dla wroga , a dopiero drugi dla siebie. Choc teraz juz się nie martwie ze braknie grochu w zasobniku i ze piec bedzie glupial. Jestem w domu tylko n weekendy i wtedy zalgladam do kotlowni albo na dymka lub wyczyscic i zasypac piec.

Opublikowano

Dogrzaniem powrotu, przerobieniem inst, montazem rck, i montażem nawietrznikow okiennych, montaż regulatora pokojowego i zrobienie 'z' w kotlowni. Chyba te wszystkie czynniki sprawiły ze przy temp od 5do-6spalal 25gk a teraz 15-16kg/doba. Piec chodzi wokół zadanej +-2,3st. A wczesniej to Himalaje. Prawda jest ze pierwszy dom buduje sie dla wroga , a dopiero drugi dla siebie. Choc teraz juz się nie martwie ze braknie grochu w zasobniku i ze piec bedzie glupial. Jestem w domu tylko n weekendy i wtedy zalgladam do kotlowni albo na dymka lub wyczyscic i zasypac piec.

I sterownik chyba też masz inny..dobrze pamiętam?

Co to jest rck

Opublikowano

Już wiem co to jest.

Też sie zastanawiam nam kupnem.

Pytanie ile to pomaga a dwa jak go ustawić i w którym miejscu zainstalowac

Opublikowano

Ja zainstalowałem RCK w wyczystce. Ustawione mam 10Pa. Czy pomaga? Pewnie trochę tak bo nie wyciąga Ci tak szybko ciepłego powietrza w komin tylko zostaje przekazane na wymiennik. Ja jeszcze dodatkowo skryzowałem czopuch o 45 st i widzę że piec szybciej dochodzi do temperatury zadanej i tak szybko jej nie traci. Zapłaciłem 160 zł i uważam że koszt jest do zaakceptowania nawet gdyby okazało się że to jest placebo.

Opublikowano

Sterownik mam k1pv2 przerobiony do v3. Rck mam w wyczystce i ustawiony na 10pa. Ze sretownikiem i turbina tez walczylem na roznych ustawieniach ale dopiero pomoglo i ustabilizowalo prace odwrocenie turbiny naklejka na wierzch. Chociaz moj ster nie dokonca jest tez sprawny po zabawie z prądem przez dostawce i bedzie wymieniany na.timela skzp2 bo na swoj gwarancji juz nie mam na swoj.

Opublikowano

jestem ciekaw tego SKZP czy rzeczywiście jest taki extra. Ja mam K1Pv4 i do końca nie podoba mi się algorytm który tam zastosowano. Bardziej dba o temperaturę spalin niż o kotła i często przeciąga kocioł do nadzoru.

Opublikowano

No wlaśnie i to mnie również sie nie podoba i chyba wydam zachomikowane zlotowki na tego skzp2. Jeden z forumowiczow ma juz w defro zamontowanego skzp2 i twierdzi ze zapomnial o kotlowni.

Opublikowano

Ile macie ustawioną temperaturę spalin w menu serwis a ile pokazuje Wam na wyświetlaczu gdy PID pracuje na 100%?

Opublikowano

230 st przestawiłem na 170 Piec na 50% mocy przy wykorzystaniu 100% dociąga do 110 st.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.