Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kotłem Defro Sigma E 16Kw

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Człowieku zacznij czytać ze zrozumieniem zanim zaczniesz komuś ubliżać. Przecież napisałem z zaworem jest wszystko OK

No to czytaj ze zrozumieniem bo widać , że kiepsko z tym u Ciebie ...O jej jeśli tak bardzo Ci ubliżyłem to bardzoooo przepraszam !!! I ciepłego powrotu życzę

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O co Ci chodzi ? Nie masz nic do zaoferowania to po prostu nic nie pisz.

Opublikowano

Jesli po wlaczeniu cwu bedzie cieply powrot i zawor tez dobrze ustawiiny to tylko montaż pompy kotlowej na powrocie z 4d

Opublikowano

Jaki jest koszt takiej pompy ?

Opublikowano

Sama zwykla pompa obiegowa 25/40 to koszt 100zl (wyzszy jesli elektroniczna) zawor zwrotny, jeden zawor kulowy i za pompa zawor grzybkowy do regulacji przeplywu i dla hydraulika flaszka. Mozna tez tabiej dogrzac powrot bez dodatkowej pompy wlaczajac na stale pompe cwu. Minus takiego rozwiazania temp cwu=temp na piecu. Wlacz pompe cwu i zobacz jaki bedzie powrót.

Opublikowano

OK, dzięki za pomoc.

Opublikowano

Po załączeniu ochrony powrotu na 50* ustabilizowała się praca kotła (wykres poniżej) ale niestety kosztem niższej temperatury wypuszczanej na dom. Mam nadzieję że pompa kotłowa da podobne efekty co do stabilności pieca i na dom będzie szła temperatura taka aby nie było w nim zimno. W weekend sprawdze jeszcze jak się piec zachowuje przy włączonym CWU, ale wolę zamontować pompę kotłową niż grzać zasobnik cały czas na 60-70*

post-76690-0-65008300-1515090970_thumb.jpg

Opublikowano

Jesli po wlaczeniu cwu bedzie cieply powrot i zawor tez dobrze ustawiiny to tylko montaż pompy kotlowej na powrocie z 4d

Załączyłem CWU powrót mam cały czas 45-48 stopni - ochrna powrotu wyłączna. Czy jeśli zamontuję pompę kotłwą to będzie jeszcze wyższy ? W większości przpadków użytkownicy mają powyżej 50 stopni. Prszę jeszcze o porade w którym miejscu zamontować pompę. Schemat instalacji poniżej.

post-76690-0-28662100-1515312353_thumb.jpg

Opublikowano

Pompe wepnij w powrot z 4d do kotla. A jaka masz zadana na piecu?

Opublikowano

60 stopni, wydaje mi sie że na typowym krótkim obiegu kotłowym powinna być wyższa temperatura powrotu. Pozatym jest jeden minus z obiegiem CWU, jak temperatura na kotle spadnie poniżej temperatury zasobnika to pompa CWU się wyłancza i powrót spada do około 33 stopni.

Opublikowano

Cwu mozna oszukac wyciagajac czujnik z zasobnika wtedy pompa chodzi caly czas. Minus goraca woda w cwu.

Opublikowano

I spalanie wyższe..testowałem to

Opublikowano

O ile wzrasta spalanie?

U mnie obieg CWU chroni powrót, wszystko chodzi na jednej pompce. Zastanawiam się czy nie przerobić instalacji dokładając zawór 4d i pompkę CWU. Pytanie tylko czy taki zabieg znacząco wpłynie na spalanie i oszczędności w opale.

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie....ale było to kilka kg.

Ja mam dwie pompy do co i cwu i przy obecnych temp mam około 14-15kg na dobę ale twierdze że mam problem z powrotem i to też ma wpływ na spalanie.

Zamierzam założyć pompę kotłową i wtedy okaże się czy miałem rację

Opublikowano

Kilka kilogramów na dzień ?

Zdefiniuj słowo kilka bo tak to rozpiętość jest od 2 do 10 ciu

Ja teraz spałam 16 kg miału węglowego o kaloryczności 20 MJ na 140 m2 + CWU 300l bojler

Opublikowano

Z tego co pamiętam nie było to napewno 2 czy 3 kg...musiałbym odszukać zapiski...ale 3kg to już dużo wg mnie.

Wyciągnij czujnik i sprawdz w pewnym momencie piec pracuje naprawde stabilnie ale mimo wszystko dostaje sygnał że woda jest niedogrzana więc podawanie jest częste a co za tym idzie spalanie w górę no i ta gorąca woda cwu

Opublikowano

To rozwiazanie z cwu to jest tak poprawdzie doraźne, jak dla mnie, wiec przerobilem inst dokladajac pompe i dziala. Z wl cwu faktycznie spalanie i u mnie podskoczylo w gore ale przebolalem ten okres. Teraz chodzi pompa c.o. ,cwu(cyklicznie), podlogowa i kotlowa i spalanie w przedziale 15-18kg retopalu w zaleznosci od temp na zewnatrz.

Opublikowano

Wcześniej jak miałeś zimny powrót to spalanie miałeś wyższe?

Opublikowano

Trochę tego nie rozumiem dlaczego ma być niższe spalanie kiedy CWU podgrzewana jest cyklicznie. Przecież potrzebna jest w obu przypadkach taka sama ilosc energii.

Druga sprawa jeżeli mam na kaloryferach termostaty to z instalacji wraca mi woda o temp Ok. 23 st przed piecem miesza się z woda z obiegu CWU i do pieca wchodzi w przedziale 45- 51. Jak jest różnica grzać samą zimną wodę z powrotu od mieszania jej z wodą obiegu CWU?

@manx

Co do temp. CWU to mam zawór termostatyczny mieszający na wyjściu i na instalacje ustawiam sobie ile chce.

Na piecu mam ustawione 62 st na zaworze trójdrożnym mieszającym ustawiłem 57 st na instalacje i tyle mam w bojlerze.

Kto mi wyjaśni czy jest sens przerabiać prosta instalacje z jedna pompka na inną.

Jak widzę instalacje gdzie pompek jest namontowanych ja bombek na choince to się nie mogę nadziwić.

Przecież czym prościej tym mniej awaryjnie chociażby wynalazki 4d widocznie nas wpędzają w tego typu zabiegi. Pompki tez pobierają energię i co za tym idzie podrażają nam ogrzewanie.

Opublikowano

Może jakiś instalator odpowie na Twoje pytania?

Opublikowano

Trochę tego nie rozumiem dlaczego ma być niższe spalanie kiedy CWU podgrzewana jest cyklicznie. Przecież potrzebna jest w obu przypadkach taka sama ilosc energii.

Druga sprawa jeżeli mam na kaloryferach termostaty to z instalacji wraca mi woda o temp Ok. 23 st przed piecem miesza się z woda z obiegu CWU i do pieca wchodzi w przedziale 45- 51. Jak jest różnica grzać samą zimną wodę z powrotu od mieszania jej z wodą obiegu CWU?

@manx

Co do temp. CWU to mam zawór termostatyczny mieszający na wyjściu i na instalacje ustawiam sobie ile chce.

Na piecu mam ustawione 62 st na zaworze trójdrożnym mieszającym ustawiłem 57 st na instalacje i tyle mam w bojlerze.

Kto mi wyjaśni czy jest sens przerabiać prosta instalacje z jedna pompka na inną.

Jak widzę instalacje gdzie pompek jest namontowanych ja bombek na choince to się nie mogę nadziwić.

Przecież czym prościej tym mniej awaryjnie chociażby wynalazki 4d widocznie nas wpędzają w tego typu zabiegi. Pompki tez pobierają energię i co za tym idzie podrażają nam ogrzewanie.

Chyba nie się nie rozumiemy.

Zimny powrót to mniej stabilny piec..prawda.

Stąd moje spostrzeżenia...ja nie neguje różnych rozwiązań to czy ktoś ma 4d czy 3d i im to albo działa albo nie.

Ja mam zimny powrót i muszę to zmienić a to czy zmieni to zużycie czy też nie ciężko mi powiedzieć...patrząc na pracę pid widzę że ciepły powrót to podstawa jego stabilnej pracy.

Założę pompe i się przekonam bo przeróbka na 4d mi się jakoś nie widzi.

Szkoda że robiąc instalację nie miałem takiej wiedzy jaką mam teraz i nie ukrywam że to dzięki temu forum i ludziom którzy dzielą się wiedzą a nie piszą tylko jak ktoś ma coś spierdolone

Opublikowano

cyt: "Na piecu mam ustawione 62 st na zaworze trójdrożnym mieszającym ustawiłem 57 st na instalacje i tyle mam w bojlerze".

To jak na kotle masz 62 C, to za zaworem ustaw maksymalnie 50 C. Będziesz mieć cieplejszy powrót.

Im mniej wody z zasilania kotła pójdzie na zawór, tym mniej jej wróci z powrotu instalacji do kotła.

cyt2: ".patrząc na pracę pid widzę że ciepły powrót to podstawa jego stabilnej pracy."

A dokładniej: stabilna różnica temperatur między zasilaniem a powrotem oraz stabilny przepływ.

Opublikowano

cyt: "Na piecu mam ustawione 62 st na zaworze trójdrożnym mieszającym ustawiłem 57 st na instalacje i tyle mam w bojlerze".

To jak na kotle masz 62 C, to za zaworem ustaw maksymalnie 50 C. Będziesz mieć cieplejszy powrót.

Im mniej wody z zasilania kotła pójdzie na zawór, tym mniej jej wróci z powrotu instalacji do kotła.

Tylko ze temperatura zasilania ma wpływ na temp. Bojlera a ta szkoleni na temperature powrotu.

Jak obniżę zasilanie to spadnie temp bojlera i po wymieszaniu z powrotem kaloryferów będzie na poziomie 42 st

Opublikowano

Nie sama temperatura ma wpływ a temperatura X przepływ.

Skoro mniej objetościowo wody  z powrotu instalacji  odda do powrotu kotła, to i mniej  potrzeba jej bedzie z powrotu bojlera do uzyskania zadowalajacej temp. powrotu. Od tego masz zawór na obiegu bojlera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.