Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Termotech Margo 13-16Kw Z Leroy Merlin, Spalanie, Przewymiarowany Kocioł

gloniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zacznę od opisania domku. 70m2 po podłodze. podłogówka po całości, 3 pokoje + łazienka grzejniki, kotłownia ogrzewana samoczynnie. Domek stał przez 5 lat nie ogrzewany, od lipca tego roku prowadzone są prace remontowe, także dogrzewany kozą, a od listopada kotłem z Margo 13-16kw ( firmy termo-tech produkowanej dla Leroy Merlin).  W domu została zrobiona termoizolacja podłogi 10cm,no niestety finanse nie pozwalają na zrobienie ścian i dachu. 

Problemy są trzy

1.Spalanie : 100kg ekogroszku na 4 dni/przy temperaturach ok.+2noc/+5dzień

2.zapowietrzanie : odpowietrzniki są odkręcone, i ciągle "syczy" powietrze

3. wydaje mi się że duża ilość sadzy

cały czas walczę ze spalaniem modyfikując nastawy, nie mam problemów ze spiekami
-czy zrobię 10/78

-czy zrobię 15/90

kopczyk jest ładny

wiatr na 30% przysłona około 20%

ma ktoś pomysły, sprzedawca mnie namówił na tak duży piec, bo tak mu wyszło na stronie a ja teraz muszę się tłumaczyć kobiecie...

pozdrawiam.

Opublikowano

a piec pracuje caly czas czy wchodzi w podtrzymanie

Opublikowano

a piec pracuje caly czas czy wchodzi w podtrzymanie

Witam, dziękuje za zainteresowanie.

w tej chwili piec mam ustawiony na 70*C robi 2 cykle pracy, idzie w podtrzymanie(czas około 7-8min), temp rośnie do 72*C i spada. i cały czas tak samo. histereza co 2*C.

zawór 3drogowy ustawiony na 6, temperatura na wyjście na grzejniki i podłogówkę( bo jest zrobione na jednym rozdzielaczu) 43*C, powrót 40*C ale miesza się z CWU także do kotła wraca od 57-60*C.

Pozdrawiam

Opublikowano

chodzi o to czy kociol jest czesto w podtrzymaniu a nie w trybie praca bo wtedy oznacza ze jest przewymiarowany.Jeżeli caly czas jest w trybie praca to daje sobie rade i widocznie takie jest zapotrzebowanie budynku na ciepło.no ale szczerze to te kilowaty na ten metraz to dużo .Z jaka moca pracuje kocioł najepiej spróbowac z minimalna.Mój kocioł chodzi na 65% ale mam byfor 500l i ogrzewam 3 razy wieceji jeszcze nigdy nie wszedł w podtrzymanie chodzi w pidzie.

Opublikowano

chodzi o to czy kociol jest czesto w podtrzymaniu a nie w trybie praca bo wtedy oznacza ze jest przewymiarowany.Jeżeli caly czas jest w trybie praca to daje sobie rade i widocznie takie jest zapotrzebowanie budynku na ciepło.no ale szczerze to te kilowaty na ten metraz to dużo .Z jaka moca pracuje kocioł najepiej spróbowac z minimalna.Mój kocioł chodzi na 65% ale mam byfor 500l i ogrzewam 3 razy wieceji jeszcze nigdy nie wszedł w podtrzymanie chodzi w pidzie.

Witam, tak jak napisałem wcześniej kocioł ma zadaną temperature 70*C dochodzi do tej temperatury, 7-8 min w podtrzymaniu, temp spadnie do 68*C i znów 2 cykle,dogrzeje znów 7-8 minut tak ciągle w kółko. czyli na moje rozumowanie piec jest w podtrzymaniu przez 7-8 min. A jak sprawdzić z jaką mocą pracuje?

Opublikowano

Około 5 do 6 KW

Opublikowano

Witam, dodaje zdjęcia jak wygląda sprawa kotła

post-76870-0-02161400-1514657010_thumb.jpg

post-76870-0-89176500-1514657182_thumb.jpg

post-76870-0-60578500-1514657231_thumb.jpg

Opublikowano

W jakim celu kocioł ustawiony jest na 70*C skoro potrzeba 43*C?

Opublikowano

Witam, od 25kg/doba trzeba odjąć ok 5 kg. na CWU. Przy temperaturze 22°C na nieocieplonych pokojach,

jak dla mnie masz dobre spalanie. Wiem że na forum są tacy co 5 kg ogarniają 200 & CWU, ale to są wyjątki i miszczowie.

A kobieta pewnie szuka pretekstu <_< 

Opublikowano

W jakim celu kocioł ustawiony jest na 70*C skoro potrzeba 43*C?

w tej chwili testuje, co jak lepiej wyjdzie, fakt na 43*C nie zjechałem, zaczynałem od 50*C zalecenia producenta, bo naczytałem się na forach że na coś ten zawór 3drogowy jest. że tak skromnie spytam, jak zjadę na te 43*C to na jakich ustawieniach?

Witam, od 25kg/doba trzeba odjąć ok 5 kg. na CWU. Przy temperaturze 22°C na nieocieplonych pokojach,

jak dla mnie masz dobre spalanie. Wiem że na forum są tacy co 5 kg ogarniają 200 & CWU, ale to są wyjątki i miszczowie.

A kobieta pewnie szuka pretekstu <_< 

Mam nadzieje ze nie szuka pretekstu, ale jednak moje spędzanie po 2-4 godziny dziennie w kotłowni po pracy od dłuższego czasu pewnie wkurza...

Opublikowano

43 stopnie zadana dla kotła, to zdecydowanie za nisko. Ustaw sobie 55 stopni i obserwuj, jak się kocioł zachowuje.

Grzejesz pierwszy sezon, czyli wygrzewasz nowy nieocieplony dom, musisz się liczyć z większym zużyciem węgla na początku.

Choć te 25kg/dobę w początkowej fazie rozruchu budynku, to moim zdaniem tragedii nie ma.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam po roku, udało mi się dojść do ładu z piecem dorzucam tabelkę, jeśli ktoś ma jakieś pytania mam wykresy pracy pieca, z ostatniego miesiąca ;)

Węgiel 2018.2019 tabelka.ods

Opublikowano

Witam gloniu mam ten sam problem co ty moglbys mi wyslac instrukcje co i jak na meila :[email protected] bo wchodzilem w twoj zalacznik ale zostal usuniety

A potrzebuje pomocy nie moge ogarnac pieca i walczę z nim caly czas ..... i w dodatku co ktorys dzien wylacza podajnik i dmuchawe i pokazuje u4 gdy wlacze i wylacze problem znika znow na kilka dni 

Opublikowano
21 godzin temu, Thomas12345 napisał:

Witam gloniu mam ten sam problem co ty moglbys mi wyslac instrukcje co i jak na meila :[email protected] bo wchodzilem w twoj zalacznik ale zostal usuniety

Witaj, opisz co orzewasz, ile metrów, jaki piec, trochę więcej szczegółów ;)

Opublikowano

jakie masz ustawienia ? czas podawania/czas przerwy/ wiatr?

Opublikowano

nie wiem jakiej kaloryczności masz węgiel, ale ja palę Equationem gold 26MJ z leroya na ustawieniach 11s praca podajnika/84s przerwa /4wiatr (klapka na wentylatorze na 2cm).  standardowo powinno się liczyć 1:8 czyli np.(10pracy/80przerwy lub 5/40 itd. ). Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na ciepło więc wejdź i wrzuć link http://cieplowlasciwie.pl/. polecam dokupić De0flektor i położyć go na ruszcie jakieś 15cm od paleniska.

Co do u4, jeśli masz sterownik st80, to nie ma takiego błędu, U4 pokazuje się podczas włączenia pieca ( zaobserwowane u mnie), może jakiś problem ze sterownikiem ? 

Co do pompy to się nie wypowiem, bo się nie znam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.