Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kiedy Jest Połowa Sezonu Grzewczego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten dach to nie są tylko deski i papa. To jest stropodach, jeśli dobrze to nazwałem.

Keramzyt, myślę usypany od 20 cm. do 50 cm. Na tym ze 4 x papa.

Dowiadywałem się, ocieplenie od góry by mnie kosztowało 15-17 tys.

Opublikowano (edytowane)

@oldek: dach / poddasze - warto zamienić te pieniążki z węgla w docieplenie (tylko zrób to proszę porządnie)

Byle nie za porządnie, bo może się okazać, że zamiast kociołka 25 kW po dociepleniu przez 95% roku przewymiarowany będzie 5 kW ;) Ja tak się trochę przejechałem na dociepleniu, za bardzo się przyłożyłem do roboty, choć jechałem standardowo: ściany 15 cm, a strop 30 cm, okna stare dwuszybowe... Dokładność jest tu kluczowa, choć zabiera dużo więcej czasu. Nie narzekam jednak z tego powodu, bo ten tydzień czy dwa dłużej roboty mocno procentuje do końca życia domu :) Fachowcy jednak na dokładność nie mogą sobie pozwolić, bo wolą skasować dwa, trzy domy byle się trzymało niż jeden dokładnie zrobiony, a poza tym nie oni będą ponosić koszty ogrzewania.

Jak dokładnie robisz to nie zarobisz, a jak przyjdą chłopcy z pacą to się dziury stracą :)

Edytowane przez form
Opublikowano

Na stropodach daje się styropapę 15-20cm i po robocie.

Jedynie problem jak są murki ogniowe, trzeba je wtedy podnosić i to kosztuje.

Tylko na tą styropape musiałby znów kłaść pape wierzchnia i koszt robi się znaczący... Chyba, że robić w technologii dachu odwroconego, ale jeśli to kostrukcja drewniana to raczej nie utrzyma.

Sam mam ten problem, 315m2 nieocieplonego stropodachu. Będę właśnie ocieplal 30cm wełny na sufitach podwieszanych,powinno trochę pomóc...

Opublikowano

U mnie na szczęście miejsca jest dużo. Tylko nie wiem jak z nośnością sufitu, czy mi na głowę nie spadnie :)

Czy w takim przypadku (ocieplenie 30cm wełny, przestrzeń powietrza ok. 40cm i dach) powinienem dać folię paroizolacyjną między wełnę a płyty? Wydaje mi się, że tak...

Opublikowano

Jasne że daj , pare groszy a zasze chroni wełne przed wilgocią od strony sufitu .

Kup taśmę dwustronna ,  przyklejasz do profili , do przysciennych zawsze przyklejam po całosci do nosnych punktowo , wazne aby było szczelnie przy scianach i na zakladdzie 

post-65837-0-38544500-1515012422_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Właśnie najbardziej martwią mnie ściany... Też są zrobione w konstrukcji szkieletowej (puste w środku) i tam już nie mam jak dać folii bez rozbierania całej okładziny. Nie będzie się wilgoć przedostawać przez ścianę i dalej do wełny?

Tak wygląda połączenie ściany z sufitem:

post-65510-0-01040400-1513859076_thumb.jpg

Nie chodzi o koszta, bo folię nawet mam i spokojnie wystarczy. Problemem jest wykonanie...
Edytowane przez hamis
Opublikowano

prawdłowo powinno sie robic tak , ze tniesz pas foli np 15cm , i wsuwasz go pod profil przyścienny ( ten który krecisz do ściany ), wczesniej nakładasz od spodu profila uszczelniacz .

Póżniej ten pas łączysz z  resztą foli taśmą do tego przeznaczoną . Jednak dedykowane firmowe tasmy i uzczelniacze nie sa tanie 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja robiłem tak:

- przycięcie i zamocowanie profili przyściennych na sucho (dziurki, kołki itp...)

- demontaż profili przyściennych

- uszczelniacz Isover DoubleFit z kartusza poniżej dziurek na kołki ale tak by profil go docisnął

- pasek 20cm folii na ścianę z uszczelniaczem  i zamocowanie tackerem by nie spadła i nie rozmazała uszczelniacza po ścianach

- naklejenie na profil przyścienny taśmy akustycznej

- montaż docelowy profili przyściennych z dociśnięciem folii na uszczelniaczu

Niestety tak to można robić tylko dla siebie bo bardzo czasochłonne i pewnie mało który Klient byłby skory zapłacić za dodatkową i tak żmudną pracę.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Taj jak robiłeś jest prawielnie :) i to bardzo , ale tak jak piszesz jest to czasochłonne i kosztowne ,  zwłaszcza jak używasz uszczelniaczy i tasm isovera .

Można zrobić rónie sczelnie  taniej i szybciej , dobra tasma dwustronna 

Opublikowano

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Co z ewentualnymi przeciekami dachu (przerobiłem w tym roku). Nie mając folii woda pięknie przesaczy się przez wełnę i od razu widać na płycie gk. A jak będzie folia to ona wody nie puści i będzie się jej zbierać tyle, że w końcu folia strzeli razem z sufitem. Oczywiście wełna też wciągnie kapilarnie jak gąbka i to na większej powierzchni niż punktowe zamoczenie jak w przypadku bez folii...

Opublikowano

Wg prognoz wiosna w tym roku ma zawitać wyjątkowo wcześnie i ciepło, więc prawdopodobnie jesteśmy w okolicach połowy sezonu grzewczego :)

Opublikowano

Jutro +11, słoneczko, bez wiatru. O 27C cieplej, niż rok temu. Rower już się przygotowuje:-), przynajmniej nie muszę tłuc się na narty w korku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To jakaś kpina pogodowa - w tamtym roku na 3 Króli było u mnie -25C, dzisiaj jest +7C i jakoś nie widać aby spadała temp.

Sezon mamy jaki mamy, porównywałeś odczyty ciepłomierzy czy to widać? Jak to mniej wiecej procentowo wyglada w porównaniu do ubiegłego sezonu?

Opublikowano

Ja ciepłomierza nie mam, ale zużycie węgla nieco szybsze od średniej. Nie wiem, czy gorszy węgiel mi sie trafił z powodu wakacyjnej histerii, czy też to wpływ wyjątkowo wietrznej zimy. Jeżeli chodzi o temperatury, jak dotąd nie było ani jednego dnia z ujemną temp. w dzień, czego nie widziałem nigdy wcześniej.

Opublikowano

Pozostałe miesiące podobne jak w ubiegłym sezonie, ale styczeń niestety psuje porównanie i różnica jest wyraźna. Wg. składu te same 23 MJ/kg na CO + CWU.

Sezon ubiegły:

Styczeń - 13 worków
2 w. - 1.01
2 w. - 5.01
3 w. - 9.01
3 w. - 16.01
3 w. - 23.01

Sezon obecny:

01.2018 - 9 worków = 101,25 zł
02.01 - 2
12.01 - 3
19.01 - 2
26.01 - 2

Opublikowano (edytowane)

Luty, marzec i kwiecień prawdopodobnie też ;) U mnie sezon zaczyna się 1 czerwca, a kończy 31 maja, więc różnica z stycznia i prognozowana z lutego rozłoży się na 12.

A jak to wygląda na ciepłomierzu?

Edytowane przez form
Gość berthold61
Opublikowano

A u mnie gorzej jak zeszły sezon z powodu węgla słabego z Zemowita , zeszły sezon 2 tony marcela a ten sezon Ziemowit 2 tony się właśnie kończy i rozpocząłem już Rydułtowami i idzie mi go o połowę mniej oraz 3 razy mniej popiołu :D

Opublikowano

U mnie zaś duzej różnicy w ilości spalonego węgla  nie ma , wyszło w tym sezonie drożej ze względu na podwyższki  cen węgla .

Jeśli chodzi o temp zewnętrzną porównując sam styczeń 2017 do styczeń 2018 , rok wcześniej duzo zimniej .

Ze względu na usprawnienie instalacji CO w tym roku miałem cieplej na poddaszu użytkowym , a tam starty też większe 

post-65837-0-99590800-1517731901_thumb.jpg

post-65837-0-74809700-1517731913_thumb.jpg

post-65837-0-08498700-1517731923_thumb.jpg

post-65837-0-05807700-1517731936_thumb.jpg

Opublikowano

Myślę ameno25, że oprócz strat na poddaszu w pewnej części swój udział na porównywalny wynik z ubiegłym rokiem może mieć sprawność kotła, która jest niższa (kotły z algorytmem pracy ciągłej) ze względu na mniejsze w tym sezonie obciążenie kotła. U mnie kocioł w sezonie grzewczym nie dostosowuje się do warunków zewnętrznych, pracuje z w miarę podobną sprawnością. Paliwo wg informacji sprzedawcy o tej samej kaloryczności.

Ciekawe sambor, że uzyskałeś podobny wynik kg jak w ubiegłym sezonie, a sprawność u Ciebie pewnie nie gorsza. Słabsze paliwo?