Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy To Dobrze Jest Zrobione?

dormario

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi drodzy. Proszę o ocenę takiego układu.

Mam kocioł 12 KW na eko.

Z racji przeróbki instalacji pod nowy kocioł instalator poszedł po najmniejszej lini oporu czego efektem jest taki układ.

W układzie jedna pompa, ogrzewanie przez kaloryfery z termostatami, zbiornik CWU 300L do którego podpięte są też solary.

Na piecu mam 60 st i taka jest temperatura zasilania i bojlera, z kaloryferów powraca oczywiście zimna woda która miesza się z powracającą wodą z bojlera zapewniając ochronę powrotu w okolicach 50 st.

Pytanie moje jest takie : Czy nie lepiej zastosować zawór 3D, pompę CO przenieść na powrót a bojler zasilać dodatkową pompą .

Czy taka instalacja jaką mam teraz nie wpływa na większe zapotrzebowanie na energię?

Figure.pdf

Opublikowano

Moi drodzy. Proszę o ocenę takiego układu.

Mam kocioł 12 KW na eko.

Z racji przeróbki instalacji pod nowy kocioł instalator poszedł po najmniejszej lini oporu czego efektem jest taki układ.

W układzie jedna pompa, ogrzewanie przez kaloryfery z termostatami, zbiornik CWU 300L do którego podpięte są też solary.

Na piecu mam 60 st i taka jest temperatura zasilania i bojlera, z kaloryferów powraca oczywiście zimna woda która miesza się z powracającą wodą z bojlera zapewniając ochronę powrotu w okolicach 50 st.

Pytanie moje jest takie : Czy nie lepiej zastosować zawór 3D, pompę CO przenieść na powrót a bojler zasilać dodatkową pompą .

Czy taka instalacja jaką mam teraz nie wpływa na większe zapotrzebowanie na energię?

Hmm zazwyczaj w takich instalacjach używa się jednej pompy do CO, która jest podpięta zaraz przy wyjściu z pieca ale z obejściem, potem druga pompa z pieca do wężownicą CWU i jeszcze jedna ale tondo glikolu w solarach. Czasami wystarczy dobrą pompkę dać, osobiście polecam te z firmy circula.

I oczywiście dwa naczynia wyrównawcze.

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ciągłe grzanie bojlera nie wpływa znacząco na wzrost spalania (może wcale) a lepiej dla pieca - masz prosty układ, dogrzanie powrotu...
Nie ruszaj g***a jak nie śmierdzi... Pytanie czy są jakieś zawory pozwalające sterować przepływem i odcinać osobno grzejniki i cwu...

Tylko wpięcie do naczynia trochę martwi ze schematu - pompa na bypasie bez zaworów?

Opublikowano

Hmm zazwyczaj w takich instalacjach używa się jednej pompy do CO, która jest podpięta zaraz przy wyjściu z pieca ale z obejściem, potem druga pompa z pieca do wężownicą CWU i jeszcze jedna ale tondo glikolu w solarach. Czasami wystarczy dobrą pompkę dać, osobiście polecam te z firmy circula.

I oczywiście dwa naczynia wyrównawcze.

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tap

a gdzie zamontować to drugie naczynie
Opublikowano

Witam,

schemat robiony na szybko 

ale mam pytania:

- czy ta inst. będzie działać poprawnie?

- czy zawór zwrotny powinien być przy zaworze trójdrożnym?

post-76493-0-97973100-1512742006_thumb.png

Opublikowano

Źle.Powinno być jak w załączniku.Odradzam zaw.4D.Jeszcze zależy czy kocioł w układzie zamkniętym czy otwartym

kocioł jest w układzie zamkniętym a dlaczego odradzasz zawór 4D?

Opublikowano

Bo nie zawsze instalacja na nim działa(problemy z grawitacją w obiegu kotłowym)i wtedy ratunkiem jest dołożenie pompy kotłowej co już się nie kalkuluje.Co chwilę któryś z forumowiczów wyskakuje że ma problemy z 4D.A w przedstawionym drugim schemacie wszystkie obiegi sterowane są niezależnie.No chyba że kocioł na pellet to jeszcze inna bajka.

Do układu zamkniętego potrzebne będą zabezpieczenia:naczynie przepon.,zawór bezp.,urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła czy zawór schładzający lub wężownica schładzająca i producent kotła musi dopuszczać swój produkt do pracy w układzie zamkniętym

Opublikowano

Źle.Powinno być jak w załączniku.Odradzam zaw.4D.Jeszcze zależy czy kocioł w układzie zamkniętym czy otwartym.

Lepiej wykonać instalację wg.drugiego schematu.Jeszcze zależy jaki to kocioł.

kocioł jest z pleszewa 25 kW ale dokładnej nazwy nie znam, jakiś "fachowiec" zrobił instalacje i to niestety nie działa a na dodatek zrobił układ zamknięty.

pierwszy schemat jest dla mnie lepszy bo mniej do przerabiania a podeślesz schemat bez zaworu 4D?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Posiadam kocioł Pellux200 Touch, który pracuje od dwóch miesięcy.Mam wrażenie że coś tu jest źle zaprojektowane, chłopski rozum mi to podpowiada ;)

Mianowicie jeden obieg podłogówki- dodam że na cały dom 230 m2 140m2 parter reszta poddasze uzytkowe(chyba góra i dół powinny być osobno tym bardziej iż kocioł obsługuje bodajże trzy)- pompa chodzi na full, do tego obieg do zasobnika cwu.

Nie posiadam zainstalowanej lambdy, czujnika temp. spalin ,czujnika temperatury powrotu, czujników pokojowych,wentylatora wydmuchu spalin, mam tylko jeden pogodowy, Instalator zdradził tamte "niepotrzebne gadżety" mówiąc szkoda kasy jak to i tak nic nie wniesie. chodź w pokojach jest przygotowana instalacja pod sterowniki pokojowe i zamierzam kiedyś w rozdzielaczu założyć zaworki sterowanie tymi termostatami.

Z tego co wyczytałem to minimalna temperatura powrotu na tym kotle to 65°C A jak dotykam rurkę powrotu wchodzącą do kotła to mam wrażenie, że wraca chłodna woda, co dla kotła nie jest dobre.

Spalanie na dzień dzisiejszy jest około dwóch worków 15 kg pelletu to dużo temperatura mieszacza około 35°C a temperatura kotła ustawiona pogodowo wynosi 55°C czy jest -5 czy plus 10 -ustawiony mam ręcznie na 65°C ze względu na efektywniej spalanie, temperatura wody użytkowej to 45°C.

Mam wrażenie że coś tu nie gra i można by to zaprojektować Tak aby system działał sprawniej

Dodaję zdjęcia i chciałbym się dowiedzieć czy wszystko jest zrobione tak jak należy? Czy może jest źle? Co by można było poprawić? Czy na obiegu cwu nie powinien być też zawór mieszający.

Może ktoś by mi podrzucił jakiś schemat jak to podłączyć razem z buforem i czy to ma wogole jakiś sens??

Dodam że powoli kończę budowę i mieszkam już 1,5miesiaca. W domu ciepło 22° na 140m2 reszty u góry nie ogrzewam... zamknięty rozdzielacz.

Z góry dziękuję....

post-76925-0-82407800-1514708178_thumb.jpg

post-76925-0-25120700-1514708686_thumb.jpg

post-76925-0-67953100-1514708728_thumb.jpg

post-76925-0-19453000-1514708773_thumb.jpg

post-76925-0-22447500-1514708816_thumb.jpg

post-76925-0-25093600-1514708855_thumb.jpg

post-76925-0-96053100-1514708893_thumb.jpg

post-76925-0-32835200-1514708923_thumb.jpg

post-76925-0-22156800-1514708977_thumb.jpg

Opublikowano

Dlaczego nie skorzystaliście ze schematów producenta z DTR?

Kocioł pelletowy bez solidnej ochrony powrotu nie będzie pracował optymalnie, nie mówiąc już o możliwej kondensacji. Rzuć okiem na schematy i wybierz pasujący do składowych Twojej instalacji, a potem porównaj ze swoją kotłownią. 

Rozumiem, że nie robiłeś odbioru serwisowego i zrezygnowałeś z przedłużonej gwarancji.

P.S.

Ile Ty tam masz dokładnie podłogi, bo wydaje mi się, że masz tam wyjścia miedzią 22 z kotła pod 3D. 

Przydałoby się też foto z innej perspektywy nad bojlerem, bo tam nie wszystko dobrze widać, a ciekawe rzeczy tam są.

Opublikowano

Odbiór mam zrobiony przez serwisanta.. widocznie mój instalator, dodam że także zajmuje się dystrybucją ma jakieś układy... Tak sobie tylko myślę. Najgorzej ze człowiek nie zna się na wsZystkim A wszystko ciężko ogarnąć. Widocznie nie jestem czujny.

Opublikowano

Tak brakuje w papierach strony (wycięto) pierwszego uruchomienia.... następna jest przed pierwszy rok eksploatacji.

Przy odbiorze była moja żona ja niestety posłucham jej relacji z tego wydarzenia będąc w delegacji na Malcie :/

Opublikowano

Po wywiadzie z żona zdecydowanie nie mam przedłużonej gwarancji. Myślałem że wszystko będzie zrobione jak należy. No cóż czeka mnie teraz mała modernizacja...

Opublikowano

Ciekawe dlaczego ludzie kupujący bardzo dobry i drogi - jak na polskie warunki- kocioł tak nie pilnują reszty - przecież sam kocioł to zaledwie 1/3 sukcesu w prawidłowym grzaniu.

Ale na piętrze jak masz wodę w rurach to jednak grzej, gdyż instalacja popęka jak przyjdą mrozy.

Bufor do tego kotła nie jest potrzebny, on sam jest buforem - poj wodna prawie 200l , brakuje ochrony powrotu i sensownej instalacji odbiorczej

Wczoraj był wałkowany podobny temat z tym kotłem, schemat jest w poście 357 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16920-kocio%C5%82-pelmax-nibe-biawar-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page-18

Opublikowano

Mnie zastanawia to wyjście z kotła, które wygląda na Cu 22. Już teraz pompa jest na max, a co dopiero jak piętro ruszy. Podejścia instalatora, który podobno handluje tymi kotłami nawet nie będę komentował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.