Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka Z Tece Czy Działa Prawidłowo?

Pawlogen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Posiadam rozdzielacz firmy TECE (dołączam fotkę) jakiś czas temu zamontowałem na zasilaniu zawór 3d, Teraz Kilka pytań:

Temperatura nastawy podłogówki to 46C, sterownik pokojowy obniża ją o 10 C czyli do 36C po osiągnięciu nastawionej temp. Zawór 3d ustawiony na 46C, gdy przestanie chodzić pompka od podłogówki, temperatura potrafi spaść do 33C na zasilaniu podłogówki za zaworem i wtedy znowu załącza się pompka, mimo to ze mamy odpowiednią temp. względem sterownika pokojowego

Czy tak powinno być czy ja się po prostu czepiam ??

0_91220f8533fb55fc318dd8d61e17d9f25f7ddd

Opublikowano

Gdzie masz czujnik temperatury op umiejscowiony?

Masz siłownik na zaworze 3d?

46stopni to stanowczo za dużo

Pompa od podłogówki powinna chodzić w trybie ciągłym

Opublikowano

czujnik temp podłogówki na dolnej belce

nie mam siłownika 

46C za dużo ? może za dużo ale nie przy 8 obiegach

nie rozumiem jak w trybie ciągłym,ma chodzić pompa, nawet takich ostawień nie ma, zresztą zagotował bym dom,

Opublikowano

Skoro nie masz siłownika to jak piec obniża temperature wody idącą na ogrzewanie podłogowe?

A czujnik powinien być na belce zasilającej.

U mnie na podłoge idzie 28stopni, w salonie 23stopnie.

A odpowiadając na Twoje pytanie najlepiej według mnie :

- 3d z siłownikiem

- termostat pokojowy i termometr zewnętrzy

- ustawiasz temp w pokoju

- ustawiasz krzywą grzewczą

- histereza termostatu 0.2stopnia

- po osiągnięciu temp w pokoju siłownik przymyka zawór 3d o kilka procent

- pompa pracuje cały czas

Opublikowano

Jak zasilanie na dole to po co na górze zawór termostatyczny z kapilarą?

I dalej nie rozumiem jak piec bez siłownika obniży temperature wody :(

Opublikowano

post-51897-0-31387400-1511988385_thumb.png

To jest mieszacz pompowy i nie potrzeba do niego 3D. Któryś już raz zamieszczam ten szkic dla wyjasnienia zasady:

Opublikowano

Jak zasilanie na dole to po co na górze zawór termostatyczny z kapilarą?

I dalej nie rozumiem jak piec bez siłownika obniży temperature wody :(

A tego to juz nie wiem Wiesiek hydraulik tak to zmontował, ale jaka temp. wody? przecież od tego jest zawór 3d żeby utrzymać nastawioną temp.

Opublikowano

Na górnej belce 50 C??, jeśli zasilanie z c.o. jest od dołu i do niej podłączone pętle powrotu z podłogi? Temperaturę na górnej belce ustalasz głowicą termo. Jest oryginalna z czujnikiem zanurzeniowym?

PS: skręć głowicę

Opublikowano

Na górnej belce 50 C??, jeśli zasilanie z c.o. jest od dołu i do niej podłączone pętle powrotu z podłogi? Temperaturę na górnej belce ustalasz głowicą termo. Jest oryginalna z czujnikiem zanurzeniowym?

PS: skręć głowicę

na zasilaniu pokazywało taka temp. przed montażem zaworu 3d tak głowica oryginalna, ok zmniejsze

Opublikowano

Zadbaj tylko aby zasilanie z c.o. było wyższe o co najmniej 20 stopni od powrotu. Z 3D skręconym może się to nie udać :)

Opublikowano

Jak mówi jedna ze "złotych" zasad hydrauliki: "woda nie jest głupia - popłynie tam, gdzie ma łatwiej"

Opublikowano

Ok

Zawór 3d na 50C

temp podłogówki na 30C

głowica skręcona do połowy (nie widzę znacznika do skali, tak zamontowana) jeżeli idzie do góry tzn odkręca jeżeli do dołu to zakręca mam rozumieć, w każdym bądź razie jest na połowie

Tylko jeszcze dokładnie gdzie dopiąć czujnik temp, czy na zasilaniu dolnej belki czy po drugiej stronie czyli przy pompie :/ ?

Opublikowano

To już nie ma większej różnicy - pompa szybko pompuje i różnica na belkach jest żadna. Moim zdaniem lepiej na powrocie pętli czyli belce zasilającej - ale czy tam faktycznie jest jakaś różnica...

Znajdź info o skali bo jeśli to jest 30-60 lub 20-70 to połowa zakresu to jednak spora rozbieżność.

Opublikowano

Ok

Zawór 3d na 50C

temp podłogówki na 30C

głowica skręcona do połowy (nie widzę znacznika do skali, tak zamontowana) jeżeli idzie do góry tzn odkręca jeżeli do dołu to zakręca mam rozumieć, w każdym bądź razie jest na połowie

Tylko jeszcze dokładnie gdzie dopiąć czujnik temp, czy na zasilaniu dolnej belki czy po drugiej stronie czyli przy pompie :/ ?

O jakim czujniku piszesz? Pytałem wcześniej, czy głowica i zawór oryginalne. Odpisałeś, że tak. Tam jest przecież czujnik zanurzeniowy w zaworze pod głowicą....

Opublikowano

To brzmi logicznie: termostatem ustawia zasilanie podłogówki np. na 28 C, zas zaworem 3D temp. na zasilaniu dolnej belki, np. 50 C. Czyli czujnik zaworu 3D powinien być na rurze PRZED dolną belką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.