Aciek1 Opublikowano 22 Listopada 2017 #1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Witam. Trochę naczytalem się na temat kotłów i wybór padł na kociol Stalkot 12kw lub kociol Adamkiewicz 10kw oczywiście oba z podajnikiem slimakowym. Proszę o radę który wybór będzie pewniejszy pod względem bezawaryjnosci oraz będzie łatwy w obsłudze. Który sterownik wybrać itd. Zastanawiam się też co jest korzystniejsze ruszt żeliwny czy ruszt wodny. Mieszkanie jakie chce ogrzać to 64 m2 w 30 letnim budownictwie oraz bojler ok 120litrow. Okna nowi PCV 3 szybowe drzwi drewniane nowe. Całość znajduje się na parterze ( piec będzie w piwnicy która znajduje się pod mieszkaniem) Moim 3 faworytem był kociol dragon duo 10 kw . Proszę o rady. Podaję link do piecy dla wglądu Stalkot 12 kw http://www.stalkot.pl/oferta,kwm-sgr-lider,3,3.html Adamkiewicz 10kw http://kotly-adamkiewicz.pl/sklep/kociol-podajnikiem-12-m2-10-kw-70-m2-kopia/ Dragon-duo 10kw http://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-z-podajnikiem-slimakowym/dragon-duo/
colover Opublikowano 22 Listopada 2017 #2 Opublikowano 22 Listopada 2017 Przenieś temat do działu kotły z podajnikiem. Ja bym brał Skam PV. A w ogóle to brałbym peleciaka. Przy tej powierzchni to węglowy nie jest najlepszym pomysłem.
shogunzlasa Opublikowano 22 Listopada 2017 #3 Opublikowano 22 Listopada 2017 Musisz zrozumieć jedno. Te piece (sam wymiennik) to jedno i to samo co tłukę od jakiegoś czasu. Każdy ma ładną gównootoczkę i nic więcej. Zależy co do tego dopasują. wypełnij ciepłowlasciwe.pl i wklej link z wynikiem.Z tego wyniknie czy opłaca się w to bawić.
Aciek1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2017 Oto wynik że strony http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2zz9 A proszę mi powiedzieć czy dostanę taki mały kociol na pelet? Jak to się ma do spalania? Nigdy tego nawet na oczy nie widziałem.. Ale z tego co piszą producenci we wszystkich kotlach można palić pelletem nie mówiąc a miale itd. Czekam na jakieś propozycje i rady co do kotła na pelet
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #5 Opublikowano 23 Listopada 2017 Niby mały metraż a 8kW jest... Piece na pellet są takie małe - trzeba poszukać. Pelleciaki są jednak drogie i wymagają raczej obowiązkowo wkładu kominowego - więc jeśli tego nie masz to troche bida i koszty spore - ale pewnie pracowałoby lepiej. Mało jest kotłów które mogą popracować poniżej 10 kW. Te co wymieniłeś - wymiennik to takie na 12-15kW, większość pewnie będzie miała za duże palniki.Najlepszy byłby SKAM PV (5ta klasa i inny palnik) ale czas oczekiwania to pewnie teraz kosmos.Potrzebujesz palnika z modulacją mocy z 10-12 kw na dół. To jest priorytet.Jedyne co by się nadawało to żeliwne: Palnik Batory 10, Ekoenergia 10, i niby technix 25. Do tego wymiennik i tak będzie za duży.Ja mam technixa i wydaje mi się, że tak nisko z mocą nie zejdziesz. Najlepszy byłby batory.1. Dzwoń do firmy Skam czy mają coś dopasowanego (ale to pewnie będzie droższe - ale najlepsze):http://sekom-pleszew.com.pl/2. Jak już chcesz wydać koło 5000-5500 nie więcej to szukaj czegoś z:Palnikiem batory / ekoenergia 10kW (musi być 10kW)Rusztem żeliwnymMożesz przetrząsnąć allegro bo każdy ma ten sam kocioł - tylko inne bebechy pakują... Lub wysłać wycenę czy zmontują Ci kocioł z rusztem żeliwnym i palnikiem batory / ekoenergia i jakiś sterownik...
Aciek1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 23 Listopada 2017 Skam-p wycenili mi taki kociol na 7500 gdzie jest to dla mnie za dużo i to wiele. Mógłbym zastanowić się nad pelletem 5 klasy jest dofinansowanie tylko znowu komin.. Z partera robić wkład to też duże koszty będą. A jedyny kociol który znalazłem z palnikiem EKOENERGIA to kotły adamkiewicz wraz z rusztem wodnym wklejam link i powiedzcie co o tym myślicie Niby na taki metraż jak mój ideał :) http://kotly-adamkiewicz.pl/sklep/kociol-podajnikiem-12-m2-10-kw-70-m2-kopia/ Jako jedyni maja tez gwarancję na 7 lat no cena robi robotę 5200zl do tego na stronie do wyboru pełno sterowników.. Skam-p plus 12kw ma zakres mocy od 3,4kw do nawet 15kw??? Proszę pamiętać że ma kociol grzać wodę przez cały rok około 120 może więcej litrów.
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #7 Opublikowano 23 Listopada 2017 Moc zależy od palnika. Jak do tego kotła wsadzisz palnik technixa to też z 14-15 kW uciągnie. Te 2 sterowniki to też jakieś dziwne... (sam sterownik kiedyś można zmienić za około 500-600 zeta)...Ogólnie ten kocioł będzie i tak za duży... Ruszt wodny to też kicha - tam jest stosunkowo nisko nad paleniskiem to będzie dawać po tyłku...Jak Ci zrobią z żeliwnym rusztem za dopłatą np 200 zeta to można brać.Zapytaj czy zrobią z żeliwnym i cena bez sterownika - może się uda kupić takie cuś - reszte doskładasz i coś z tego będzie..Jak dopasujesz opał to może jakoś to będzie ganiać...
Aciek1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2017 A powiedz mi jaki sterownik ewentualnie będzie dobry? Jeżeli już kupie tego adamkiewicz 10kw z EKOENERGIA palnikiem i będzie ruszt żeliwny??jest możliwość takiego sterownika żeby był oszczędny? Nie chce żeby mi ten piec spala po 5 ton węgla na taki metraż :) Edit. Firma ta skontaktowała się ze mną że nie będzie żadnej dopłaty jeżeli chodzi o ruszt żeliwny :) Teraz kwestia sterownika.. Wolę odrazu dokupić lepszy niż kiedyś tam znowu wywala 600zl czy i więcej Jaki sterownik dobrze by mi obsluzyl ten kociol?
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #9 Opublikowano 23 Listopada 2017 Przy takim metrażu nie będzie źle - ale 8kW to z 3 tony wciągnie.Na samym sterowniku cudów w oszczędzaniu nie zdziałasz. Po prostu nie znam i nie słyszałem o tych sterownikach.Ja bym już brał jakiś sterownik z automatem. Najtańszy argos PID, SPPv2...Jak będziesz palić w dwustanie to i tak aż takiej różnicy nie robi...
Aciek1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 23 Listopada 2017 Czyli sterownikiem nic nie zdziałam to może kupię już ze sterownikiem jaki oni zaproponują? Może coś doradza wkoncu chyba wiedzą co będzie najlepiej zgrabne z ich kotłami?
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #11 Opublikowano 23 Listopada 2017 Uwierz mi że w tych kotłach nikt nic nie wie :DPakują co tańsze.Jak nie sprzedadzą bez sterownika lub różnica będzie mała (np 100 czy 200 zł) to weź ten podstawowy - będzie się palić.Tylko ruszt pasowałby żeliwny (niech haczyk pod deflektor dospawają) - za to warto dopłacić i mieć spokój...Jak będziesz mieć kiepski węgiel to jakbyś nie kombinował - bedzie problem...
Aciek1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 23 Listopada 2017 Teraz wynalazłem bardzo ciekawy sterownik jakim jest skpz-02 coś takiego Bardzo spodobała mi się jego obsługa obejrzałem filmik na YouTube..cale menu przejrzyste, dotykowy wyświetlacz.. Nie słyszałeś może o tym wariancie??
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #13 Opublikowano 23 Listopada 2017 Nie gdybaj - sprawdź czy możesz zamówić bez. Potem kombinuj. Skpz kosztuje coś koło 1000 zł chyba że jest w okrojonej wersji.
Aciek1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #14 Opublikowano 23 Listopada 2017 Możliwość jest na pewno. Tylko nie chciałbym się później bawić w dokupowanie sterownika.. Mają za dopłatą jakiś Signum 800 też jakaś full opcja.. Nie wiem co robić, kompletnie się nie znam..
Zbyszko125 Opublikowano 23 Listopada 2017 #15 Opublikowano 23 Listopada 2017 Stalkot? Daj sobie spokój, są niskie to ich jedyną zaletą ale tylko z rusztem wkładanym.sam używam ich kotła właśnie z takim rusztem.Te ich sterowniki nie do ogarnięcia,gołe za wiele nie posterujesz.Ja po 3 miesięcach wymieniłem właśnie na SKZP-02 i dopiero zaczęło to jakoś chodzić.Ten ster full wypas rzeczywiście ciut ponad tysiąca, ale uwierz warto.mozesz kupić mniej wypasionego co nie znaczy że mniej funkcji.nie będzie paru czujników i panela pokojowego a ja to mam i jestem zadowolony nie latam do kotłowni. Ciekawą rzeczą jest też apka na smartfona od niedawna dostępna także u producenta stera. Fanatycy tego stera zrobili własną apke i za niewielkie pieniądze mamy dostęp do stera przez net.sam korzystam z tego i jest ok. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.