Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Stalkot Vs Adamkiewicz

Aciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Trochę naczytalem się na temat kotłów i wybór padł na kociol Stalkot 12kw lub kociol Adamkiewicz 10kw oczywiście oba z podajnikiem slimakowym.

Proszę o radę który wybór będzie pewniejszy pod względem bezawaryjnosci oraz będzie łatwy w obsłudze. Który sterownik wybrać itd. Zastanawiam się też co jest korzystniejsze ruszt żeliwny czy ruszt wodny. Mieszkanie jakie chce ogrzać to 64 m2 w 30 letnim budownictwie oraz bojler ok 120litrow. Okna nowi PCV 3 szybowe drzwi drewniane nowe. Całość znajduje się na parterze ( piec będzie w piwnicy która znajduje się pod mieszkaniem) Moim 3 faworytem był kociol dragon duo 10 kw . Proszę o rady. Podaję link do piecy dla wglądu

Stalkot 12 kw http://www.stalkot.pl/oferta,kwm-sgr-lider,3,3.html

Adamkiewicz 10kw http://kotly-adamkiewicz.pl/sklep/kociol-podajnikiem-12-m2-10-kw-70-m2-kopia/

Dragon-duo 10kw http://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-z-podajnikiem-slimakowym/dragon-duo/

Opublikowano

Przenieś temat do działu kotły z podajnikiem.

Ja bym brał Skam PV.

A w ogóle to brałbym peleciaka. Przy tej powierzchni to węglowy nie jest najlepszym pomysłem.

Opublikowano

Musisz zrozumieć jedno. Te piece (sam wymiennik) to jedno i to samo co tłukę od jakiegoś czasu. 
Każdy ma ładną gównootoczkę i nic więcej. Zależy co do tego dopasują.

wypełnij ciepłowlasciwe.pl i wklej link z wynikiem.

Z tego wyniknie czy opłaca się w to bawić.

Opublikowano

Oto wynik że strony

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2zz9

A proszę mi powiedzieć czy dostanę taki mały kociol na pelet? Jak to się ma do spalania? Nigdy tego nawet na oczy nie widziałem.. Ale z tego co piszą producenci we wszystkich kotlach można palić pelletem nie mówiąc a miale itd. Czekam na jakieś propozycje i rady co do kotła na pelet

Opublikowano

Niby mały metraż a 8kW jest... Piece na pellet są takie małe - trzeba poszukać. Pelleciaki są jednak drogie i wymagają raczej obowiązkowo wkładu kominowego - więc jeśli tego nie masz to troche bida i koszty spore - ale pewnie pracowałoby lepiej. Mało jest kotłów które mogą popracować poniżej 10 kW. Te co wymieniłeś - wymiennik to takie na 12-15kW, większość pewnie będzie miała za duże palniki.
Najlepszy byłby SKAM PV (5ta klasa i inny palnik) ale czas oczekiwania to pewnie teraz kosmos.

Potrzebujesz palnika z modulacją mocy z 10-12 kw na dół. To jest priorytet.
Jedyne co by się nadawało to żeliwne: Palnik Batory 10, Ekoenergia 10, i niby technix 25. Do tego wymiennik i tak będzie za duży.

Ja mam technixa i wydaje mi się, że tak nisko z mocą nie zejdziesz. Najlepszy byłby batory.

1. Dzwoń do firmy Skam czy mają coś dopasowanego (ale to pewnie będzie droższe - ale najlepsze):

http://sekom-pleszew.com.pl/

2. Jak już chcesz wydać koło 5000-5500 nie więcej to szukaj czegoś z:

Palnikiem batory / ekoenergia 10kW (musi być 10kW)
Rusztem żeliwnym

Możesz przetrząsnąć allegro bo każdy ma ten sam kocioł - tylko inne bebechy pakują... Lub wysłać wycenę czy zmontują Ci kocioł z rusztem żeliwnym i palnikiem batory / ekoenergia i jakiś sterownik...

Opublikowano

Skam-p wycenili mi taki kociol na 7500 gdzie jest to dla mnie za dużo i to wiele. Mógłbym zastanowić się nad pelletem 5 klasy jest dofinansowanie tylko znowu komin.. Z partera robić wkład to też duże koszty będą. A jedyny kociol który znalazłem z palnikiem EKOENERGIA to kotły adamkiewicz wraz z rusztem wodnym wklejam link i powiedzcie co o tym myślicie

Niby na taki metraż jak mój ideał :)

http://kotly-adamkiewicz.pl/sklep/kociol-podajnikiem-12-m2-10-kw-70-m2-kopia/

Jako jedyni maja tez gwarancję na 7 lat no cena robi robotę 5200zl do tego na stronie do wyboru pełno sterowników.. Skam-p plus 12kw ma zakres mocy od 3,4kw do nawet 15kw???

Proszę pamiętać że ma kociol grzać wodę przez cały rok około 120 może więcej litrów.

Opublikowano

Moc zależy od palnika. Jak do tego kotła wsadzisz palnik technixa to też z 14-15 kW uciągnie. Te 2 sterowniki to też jakieś dziwne... (sam sterownik kiedyś można zmienić za około 500-600 zeta)...

Ogólnie ten kocioł będzie i tak za duży... Ruszt wodny to też kicha - tam jest stosunkowo nisko nad paleniskiem to będzie dawać po tyłku...
Jak Ci zrobią z żeliwnym rusztem za dopłatą np 200 zeta to można brać.

Zapytaj czy zrobią z żeliwnym i cena bez sterownika - może się uda kupić takie cuś - reszte doskładasz i coś z tego będzie..

Jak dopasujesz opał to może jakoś to będzie ganiać...

Opublikowano

A powiedz mi jaki sterownik ewentualnie będzie dobry? Jeżeli już kupie tego adamkiewicz 10kw z EKOENERGIA palnikiem i będzie ruszt żeliwny??jest możliwość takiego sterownika żeby był oszczędny? Nie chce żeby mi ten piec spala po 5 ton węgla na taki metraż :)

Edit.

Firma ta skontaktowała się ze mną że nie będzie żadnej dopłaty jeżeli chodzi o ruszt żeliwny :)

Teraz kwestia sterownika.. Wolę odrazu dokupić lepszy niż kiedyś tam znowu wywala 600zl czy i więcej

Jaki sterownik dobrze by mi obsluzyl ten kociol?

Opublikowano

Przy takim metrażu nie będzie źle - ale 8kW to z 3 tony wciągnie.

Na samym sterowniku cudów w oszczędzaniu nie zdziałasz. Po prostu nie znam i nie słyszałem o tych sterownikach.
Ja bym już brał jakiś sterownik z automatem. Najtańszy argos PID, SPPv2...

Jak będziesz palić w dwustanie to i tak aż takiej różnicy nie robi...

Opublikowano

Czyli sterownikiem nic nie zdziałam to może kupię już ze sterownikiem jaki oni zaproponują? Może coś doradza wkoncu chyba wiedzą co będzie najlepiej zgrabne z ich kotłami?

Opublikowano

Uwierz mi że w tych kotłach nikt nic nie wie :D
Pakują co tańsze.

Jak nie sprzedadzą bez sterownika lub różnica będzie mała (np 100 czy 200 zł) to weź ten podstawowy - będzie się palić.
Tylko ruszt pasowałby żeliwny (niech haczyk pod deflektor dospawają) - za to warto dopłacić i mieć spokój...

Jak będziesz mieć kiepski węgiel to jakbyś nie kombinował - bedzie problem...

Opublikowano

Teraz wynalazłem bardzo ciekawy sterownik jakim jest skpz-02 coś takiego

Bardzo spodobała mi się jego obsługa obejrzałem filmik na YouTube..cale menu przejrzyste, dotykowy wyświetlacz.. Nie słyszałeś może o tym wariancie??

Opublikowano

Możliwość jest na pewno. Tylko nie chciałbym się później bawić w dokupowanie sterownika.. Mają za dopłatą jakiś Signum 800 też jakaś full opcja.. Nie wiem co robić, kompletnie się nie znam..

Opublikowano

Stalkot? Daj sobie spokój, są niskie to ich jedyną zaletą ale tylko z rusztem wkładanym.sam używam ich kotła właśnie z takim rusztem.Te ich sterowniki nie do ogarnięcia,gołe za wiele nie posterujesz.Ja po 3 miesięcach wymieniłem właśnie na SKZP-02 i dopiero zaczęło to jakoś chodzić.Ten ster full wypas rzeczywiście ciut ponad tysiąca, ale uwierz warto.mozesz kupić mniej wypasionego co nie znaczy że mniej funkcji.nie będzie paru czujników i panela pokojowego a ja to mam i jestem zadowolony nie latam do kotłowni. Ciekawą rzeczą jest też apka na smartfona od niedawna dostępna także u producenta stera. Fanatycy tego stera zrobili własną apke i za niewielkie pieniądze mamy dostęp do stera przez net.sam korzystam z tego i jest ok.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.