Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy mozesz sprecyzowac co chcesz osiagnac z tym zaworem?

bo nie potrafie tujednoznacznie odpowiedziec słysze o jakis bypas czy cos

prosze o pytanie ?

Opublikowano

Panowie teraz to wam powniem że mam tak na mieszane w głowie że masakra, sam juz nie wiem zawór 3D czy 4D czy grawitacja, gdzieniegdzie piszą ze przy 3D zawory termostatyczne nie maja sensu,że ten powoduje że grzejniki nie równomiernie grzeja a tam ten że równomiernie, w niektórych schematach zawór przed pompa w niektórych za pompą, jedni pisza ze lepszy na powrocie 3D inni zas na zasilaniu, inni ze 4D najlepszy. Czytałem również o akumulatorze do automatyki zaworu itp normalnie głowa boli.

Ja to bym chciał tak

Dla zabezpieczenia chce miec obieg grawitacyjny, bo czesto nie ma mnie w domu, a domownicy wiadomo, również żeby na wszelki wypadek CWU było grawitacją, pompka druga bedziedo cwu - dlaczego wszystko grawitacja, bo mam róznicówki w domu, żona nie za bardzo wie co gdzie zakręcić itd gdyby ne było pradu itp. Wykonuje instalacje w domu gdzie nie ma nic wiec szukam jak najlepszego rozwiazania.

Chce podłogówke w łazienkach też

Jeszcze jedno zawory termostatyczne na grzejniku jak sie je ustawia na dana temperature a woda w rurach będzie cieplejsza dochodziła do grzejnika to on sam zamyka wlot zasilający grzejnik i przy ochłodzeniu przepuszcza odpowiednia ilość?

Opublikowano

ja proponuje zrobic tak zawór 3d na powrocie ,głowice na grzejnikach do korekty temp (dzialanie mniej wiecej jak opisales)

i masz dwie prpozycje jedna to taka ze robisz pompe jedna na powrocie do kotla ktora zasili i zasobnik i CO poprzezzawór 3d (zajkladajac ze zachowujesz działanie grawitacyjne )tu dam takie foto z mojej starej kotłowni na wegie

pragne jedynie nadmienic ze wsztko działa na grawitacji w 100% i zakresie regulacji co do 0,3st w pomieszczeniach,układ pracuje rowniez z kotłem eko groszek tez w 100% na grawitacji i uklad kotła gazowego z jedna pompa na wyjsciu z kotła (tylko po to zeby pokonac opory kotła zeliwnego grawitacyjnie nie za bardzo chcialo isc )

post-4676-1236965380.jpg

Opublikowano

zanim odpisałeś dokonczyłem rysunek, zobacz czy dobrze myśle

Do rysunku mam pytanie

1. co bedzie jak zmienie zawór 3D z powrotu na zasilenie zmieni to coś

2. co będzie jak zamontuje w miejscu 3D zawór 4D i w 4 miejsce zaworu podepne zasilanie boilera

3. co sie dzieje jęzeli jakikolwiek z zaworów 3D, 4D zostanie zamontowany za pompą (spowoduje to siłą pchania pompy zamieszanie w zaworze, zburzenia jego pracy)

4. poniewaz zawór mieszający oddaje cześc ciepłej wody z zasilania pogrzewając tym wode powrotną i w ten sposób zapobiega korozi i niszceniu pieca to gdy zadamy na piecu jakąś mała temp by lekko podgrzać on poprostu chyba nie spełnia swojego zadania, bo przy niskiej temp pieca poprostu nie będzie mógł osiągnąc tej bezpiecznej temperatury

5. jaka to jest bezpieczna temp kotła

6. czy 3D i 4D współgraja dobrze z zaworami termostatycznymi na grzejnikach

7. czy 3D i 4D równomiernie rozprowadzaja ciepło na wszystkie grzejniki i na podłogówke

Będe miał piec sas na paliwo stałe z nadmuchem i czy można by nastawić piec i zawór mieszający w ten sposób że kocioł osiągnie temp bezpieczna przykładowo 60 st, nadmuch bedzie sobie regulował ta temperature, dom bedzie lekko tylko podgrzewany bo temp na zew jest w miare dobra, zawór mieszający bedzie dośc sporo wody z zasilania kierował na powrót i wszystko cacy

Chyba dobrze skojarzyłem sprawe?

post-7009-1236966087_thumb.jpg

Opublikowano

Tylko jak prądu nie będzie to śiano, ale choć drzwiczka otworze na chwile i podgrzeje bo grawitacja bedzie, i dobrze bo piec nie zagotuje przy nadmuchu.

Teraz dopiero troche łapiąc o co chodzi to zaś nasuwa sie myśl na cholere ta grawitacja jak nadmuch i pompka.

Opublikowano

tak zawory 3d/4d regulują temp czynnika a głowica tylko ogranisz w doł czyli masz sterownie pogodowe zaworu co daje np ze na zewnatrz jest -10st czyli daje czynnik o temp powiedzmy 60st co odpowiada np 22st w twoim domu ale cjcesz w kroryms pokoju miec mniej to ustawiasz głowice na mniej i po klopocie

to tyle ,

a dlaczego na powrocie a nie na zasilaniu poniewasz nie narazasz ani pompy ani zaworu na wysokie temp w przypadku zagotowania wody i to tyle ,osobiscie przy kotłach na paliwo stałe montuje wszelka armature na powrocie ,przy gazie czy oleju na zasilaniu

a to czy chcesz mic te grawitacje czy nie to zalezy od ciebie masz mozliwosc to zniej korzystaj ,bo osobiscie wole sie cieszyc grawitacja i sobie cos wypic ... niz płacic rachunki za prad