Radek102 Opublikowano 8 Marca 2009 #1 Opublikowano 8 Marca 2009 Witam zabieram się za c.o. w mieszkaniu w którym sż obecnie piece kaflowe Kupiłem piec 1,2 Kw grzejniki takie jak na schemacie pompka ze sterownikiem grzejniki będa podłączone na PP 16 a od pieca wyjde 1' pomka i do bojlera 1' Prasze o rade czy coś byście zmienili to jest moje 1 C.O Cytuj
neokowal1 Opublikowano 8 Marca 2009 #2 Opublikowano 8 Marca 2009 Moim zdaniem nie jest to dobry schemat. Zajrzyj na ten link. jest tam dobry schemat z wykorzystaniem zaworu 4d, który jest bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem. http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html Cytuj
Radek102 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2009 a wytłumaczył by ktoś po co mieszać zasilanie z powrotem (bo jeżeli dobrze rozumie) zawór 4 D to właśnie robi Cytuj
SanitSystem Opublikowano 8 Marca 2009 #4 Opublikowano 8 Marca 2009 A po to żeby temperatura kotła była odpowiednio wysoka, temperatura powrotu odpowiednia i temperatura zasilania instalacji c.o. odpowiednio dostosowana do potrzeb budynku. Cytuj
Radek102 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor #5 Opublikowano 8 Marca 2009 Ok już rozume a powedzcie czy wystarczy tych grzejników na ten metraż? Bo piec podobno by wystarczył 10kw Cytuj
SanitSystem Opublikowano 8 Marca 2009 #6 Opublikowano 8 Marca 2009 Nawet 10 kW to bedzie za duży. A jaki typ grzejnika chcesz tam zastosować bo podałeś tylko wymiar jeśli płytowe to 11 czy 22 lub inne albo określ moc grzejnika, jaki jest izolacja mieszkania ogólnie opis mieszkania okna czy to jest parter pietro poddasze. To tak dla szczególowego doboru a tak na oko to wystarczy ze podasz czy budynek jest izolowany i jaka jest grubość izolacji. Cytuj
Radek102 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor #7 Opublikowano 8 Marca 2009 grzejniki 22 mieszkanie na 1 piętrze budynek z lat 1900 opalane z góry i z dołu mam tylko 2 sciany szczytowe Cytuj
SanitSystem Opublikowano 8 Marca 2009 #8 Opublikowano 8 Marca 2009 Nooo napewno wystarczy. Grzejniki dałeś dość duże wiec beda pracowały na niskich parametrach i bez mieszacza (zaworu 4D) napewno sie nie obejdzie. Cytuj
Radek102 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor #9 Opublikowano 8 Marca 2009 ok czyli ten zawór mam zastosowac zaraz za wyjsciem z pieca i połączyć go z powrotem a reszte do obiegu tak jak w schemacie który podał neokowal1? Cytuj
Radek102 Opublikowano 13 Marca 2009 Autor #10 Opublikowano 13 Marca 2009 witam po paru dniach pisze że zrobiłem to c.o tak jak mam na rysunku bez zaworu 4D i wszystko narazie ok Napiszcie w czym pomógł by mi ten zawór 4D Cytuj
marcin Opublikowano 13 Marca 2009 #11 Opublikowano 13 Marca 2009 No i ktoś powiedział, że spis tematów o zaworze 4d w czymkolwiek pomoże :) Tutaj szukaj kolego odpowiedzi na 99% pytań, które chciałbyś zadać na temat zaworu 4d: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=2518 Pozdrawiam Marcin Cytuj
Radek102 Opublikowano 13 Marca 2009 Autor #12 Opublikowano 13 Marca 2009 ok dzięki popale bez azworu zobacze jak to będzie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu