Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na razie sonda jest przyłożona do rury wyjściowej z kotła i mierzy temp. wody ale można wywiercić dziurkę fi 4mm w czopuchu,tylko w czasie rozpalania na krótkim obiegu pewnie znacznie przekroczy 300 stopni

Opublikowano
Witam.

Nie żałuje,że go sprzedałem,taki sam i o takiej samej mocy ma mój kuzyn i jak widzę u niego ten dym z komina prawie cały czas, to oszczędny na pewno on nie jest.Wygoda z obsługą - niezaprzeczalna,ale mniej opału pójdzie mi w kociołku z dolnym spalaniem (to chyba jedyny kocioł dolnego spalania żeliwny - ale ,,perełka,,) :huh:

Gdybym go zaczął używać,to sprzedać go byłoby ciężej.

a-w... jak tam sprawuje się kociołek?

To twój kuzyn palić sie jeszcze nie nauczył...

JA zresztą wychodze z założenia że są konstrukcje bardziej udane i mniej doskonałe ale jak ktoś trzeźwo myśli to w każdym przypadku,metodą prób i błędów, dojdzie do mistrzostwa.

Pozatym jak piszesz że miałeś 36 kw bestie i twój kuzyna ma taki sam- pewnie też nieźle przewimiarowany...

I pewnie jeszcze źle ustawiony jest...-to czarno z komina cały czas :huh:

Opublikowano

witam

Po wielu tygodniach czytania postów i tematów tego forum nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie problemy w doborze kotła.

Tak jak kolega "a-w"(a-w miał) mam kocioł przewymiarowany i to dokładnie.

Typ padł na Viadrus U24 i to bedzie na 100% ale jakiej mocy?

Do ogrzania 230 m2 +bojler 300l.

W/projektu zaporzebowanie mocy to 13 Kw.

Spalm sredno 31-40kg. węgla na dobe to daje dla: 

31kg.węgla - 7,55KW. 

40kg.wegla -9,70Kw.

W/g ludzi na tym forum to moc 25Kw-32Kw będzie OK.a może nie?

Skłaniam się do 18Kw. może się mylę,to czekam na poprawki.

Proszę mi pomóc bo mam dość latania do kotłowni co godzine.

pozdrowienia 

lucjans1

Opublikowano
W/projektu zaporzebowanie mocy to 13 Kw.

Spalm sredno 31-40kg. węgla na dobe to daje dla: 

31kg.węgla - 7,55KW. 

40kg.wegla -9,70Kw.

Kocioł 18 kW według danych technicznych spala dziennie 17 - 70 kg, natomiast kocioł 25 spala 29 - 98 kg. Twoje spalanie przemawia raczej za 18 kW.

Znając dokładnie swoje zaopotrzebowanie na moc możesz także przeprowadzić rozumowanie pośrednie obliczając pojemność bufora cieplnego zalecanego przez normę PN-EN 303-5 w obu przypadkach, biorąc czas spalania z dokumentacji technicznej (4 h):

V18 = 15 * 4 * 18 * (1 - 0,3 * 13/5,4) = 300 l

V25 = 15 * 4 * 25 * (1 - 0,3 * 13/7,5) = 720 l

Norma mówi, że jeśli wyjdzie poniżej 300 l bufor nie musi być instalowany. Jest to dodatkowa przesłanka za kotłem 18 kW. Ale oczywiście kocioł 25 kW + bufor to także niezłe rozwiązanie, tyle że droższe.

Opublikowano

witam,troche już z praktyki, zużycie węgla mam podobne jak kolega powyżej (wprawdzie mniejsza chata ale nieocieplona) 18KW w zupełności wystarcza,powiem więcej,ten kociołek nie lubi pracować na mocy minimalnej,zima powróciła i teraz aż huczy i też noc 9 godz. bez problemu wytrzymał,jego mocy nominalnej pewnie nie będę miał okazji nawet wykorzystać,bardzo szybko osiąga zadaną temp.

czyszczenie kotła to zabawa,trudno uwierzyć ale robię to pędzelkiem malarskim na długim trzonku z zagiętą końcówką (do malowania grzejników) i powtórzę jeszcze raz,zero smoły,sadzy i jakichkolwiek spieków,tylko pył ;) w kominie to samo.

ps.mówię oczywiście o spalaniu tylko węgla

Opublikowano

witam

dziękuje za konkretną i szybką odpowiedz,tak mi się wydawało że 25KW.

to będzie chodził na minimalnej mocy to jest od 30 do 39 % mocy kotła,

i co wtedy z czyszczeniem kotła żeliwnego.to chyba wtedy porażka..

Natomiast 18KW.pracuje w zakresie 42% do 54% mocy kotła to jest chyba 

bardziej optymalne.

Ale patrząc na gabaryty teko kociołka takie małe to jakby "Kiepski"

powiedział:to są jakieś jaja panie;do takiej chałupy taki kociołek.

Kolego a-w a jak wygląda sprawa izolacji kociołka czytałem z panskich 

wypowiedzi że w kotłowni teraz zimno,jak tak to trzeba bedzie zamontować

grzejnik w kotłowni,i jeszcze jedno jakie sa wymiary komory zasypowej

bo w danych techicznych jest tylko podana głębokość komory i nie wiem jak 

na to patrzeć.

Bardzo pomocne są wypowiedzi kolegi m77 i jego temat:"Z jaką mocą pracuje 

nasz piec" to mi bardzo pomogło w moim problemie.

A co do bufora to raczej nie,nie ma miejsca,ale chyba mam taki pośredni 

bufor który spełnia role bojlera,a mianowicie baniak 400l.(disiaj 

zmierzyłem dokładnie)wpiety w układ kotłowy, a w nim dwie wężownice z 

rurek miedzianych i to działa na zasadzie przepływu zimna woda wpływa do 

wężownicy a ciepła wypływa,i to zdaje egzamin na 5.  

pozdrowienia

lucjans1

Opublikowano

odnośnie komory zasypowej to 22x24x47, do krawędzi drzwi zasypowych,normalnie w czasie palenia wchodzi węglarka + jedna mała szypa (około 15 kg węgla równo z krawędzią) ja pakuję 3-5 kg więcej ;) kocioł jest perfekcyjnie zaizolowany,drzwi są ledwo ciepłe, jedynie czopuch jest gorący,

zrobiłem też z blachy ocynkowanej taką prostokątną tacę wsuwaną pod piec po otwarciu popielnika o wym. 32x29x4cm,jeden bok tylko na wysokość 1cm,pasuje to również do wsunięcia z tyłu pod czopuch do wyczystki,żeby pył nie sypał się na podłogę

post-347-1237979905_thumb.jpg

post-347-1237979923_thumb.jpg

Opublikowano

Co sądzicie o średnicy komina do U24 - 16 kw.

Mam Schiedla fi 20, 8 m. wys., -specjalnie budowanego pod ten kocioł co go sprzedałem.

Czy będzie odpowiedni pod U24 ?

Podejrzewam, że wystarczyłby 16 cm. średnicy,no ale jest jak jest,drugiego nie mam zamiaru budować. ;)

Opublikowano
Ale patrząc na gabaryty teko kociołka takie małe to jakby "Kiepski"

powiedział:to są jakieś jaja panie;do takiej chałupy taki kociołek.

Również cały czas nie mogę uwierzyć,że taki mały kociołek pociągnie taką chałupę,no ale już niedługo sam się przekonam u siebie. ;)

A chcę,aby spalał mi ekonomicznie,z resztą chyba nie tylko mnie.

Opublikowano

co do zużycia węgla,to podałem max zużycie u mnie,ale to się zmniejsza,próbuję najbardziej optymalnych ustawień i co noc wyniki są inne,przewiduję zużycie około 3 ton po dociepleniu stropu i wymianie wypatrzonych drzwi wejściowych

U26 to zupełnie inny kocioł,miałem U22 i niestety na węglu porażka( przyznam że nie odpalałem od góry,wtedy jeszcze nie miałem pojęcia jak się spala węgiel)

ciekawy jest też brak dymu z komina i suchy wymiennik,pomimo iż pozornie wydaje się bardzo mały,pewnie brak warstewki smoły jak to ma miejsce w innych kociołkach jest tu kluczem do sukcesu ;)

.

post-347-1238049844_thumb.jpg

post-347-1238049864_thumb.jpg

Opublikowano
Co sądzicie o średnicy komina do U24 - 16 kw.

Mam Schiedla fi 20, 8 m. wys., -specjalnie budowanego pod ten kocioł co go sprzedałem.

Czy będzie odpowiedni pod U24 ?

Podejrzewam, że wystarczyłby 16 cm. średnicy,no ale jest jak jest,drugiego nie mam zamiaru budować. ;)

kominem się nie przejmuj,natura sobie sama z tym poradzi, mój 14x21 x8m i pomimo bardzo gwałtownych wiatrów w ostatnich dniach jest spoko

Opublikowano

witam

W-a napisał " jedynie czopuch jest gorący" i taka gorąca prośba jak jest gorący??

Napisales że komora zasypowa to 22x24x47 cm. to jest 24,82 l.czyli 24,82/0.7=17,37kg.

ana stronie (http://www.klimosz.pl/instrukcje/U24_instr.pdf)

pisze że "Objętość komory paleniskowej to 40,1 l. czy komara paleniskowa to nie komora zasypowa?

Jak planujesz spalanie 3 tony /sezon x200dni  to bedziesz spalał z mocą 3,8KW.to jest 22% sprawności kotła a ten takiej tolerancji nie ma i co ty na to? znowu będzie zadyma...

lucjans1

Opublikowano

witam,piszę jakie są fakty i tyle węgla faktycznie wchodzi,producent podał pojemność całkowitą aż pod sufit,realnie nie zapakujesz tyle węgla,co do drugiej kwestii obecnie palę non-stop ponieważ są duże straty ciepła,głównie przez dziurawy strop i drzwi, po ociepleniu,a właściwie dość poważnym remoncie będzie palone metodą przepalania raz na dobę (pomijając okres mrozów)

obecnie dokładam 2x dobę i w nocy jest za ciepło (21 stopni)

samo przygotowanie kociołka po wypaleniu i rozpalenie jest bajecznie proste i szybkie, wogóle to teraz dopiero widzę ile energii jest w kilkunastu kilogramach węgla i ile kasy puściłem przez lata w komin ;) do tego mam gdzieś nasilające się problemy z prądem w ostatnim czasie,szkoda,że zdjęcia nie zrobiłem jak sąsiedzi wywalali zawartość rozpalonych kotłów na podwórka :)

ps.temp.czopucha nie mierzyłem,można go dotknąć na chwilę ręką,zresztą mało mnie to interesuje :) komin suchy jakbym koksem palił

Opublikowano

witam

To Suuper...

cieszę się że ty się cieszysz. ;)

mam nadzieję że ja też bendę tak zadowolony jak ty

ale widzę że w moim przypadku po wymianie kotła to bez grzejnika w kotłownii się nie obejdzie 

pozdrowienia  lucjans1

Opublikowano

witam

coś  przysechł ten wątek, a-w jak się pali i jak się czyści kociołek dalej  pędzelkiem? czy  inaczej i jak tam spalanie. ;)

Hector -to masz ten kocioł czy nie jak tak to proszę o fotoreportaż albo jakis opis. :)

lucjans1

Opublikowano

kociolek fajny. jedynie żal serce rani , że nie pójdzie na drewnie. a może......... ja posiadam w kotlowni camino- też żeliwniak. drewno bez problemu no i dzięki temu sezon grzewczy bardzo ekonomiczny. pozdrowienia dla żony ;)

Opublikowano
witam

coś  przysechł ten wątek, a-w jak się pali i jak się czyści kociołek dalej  pędzelkiem? czy  inaczej i jak tam spalanie. ;)

Hector -to masz ten kocioł czy nie jak tak to proszę o fotoreportaż albo jakis opis. :)

lucjans1

witam :) co tu pisać, doszedłem do wprawy i spalanie jeszcze mniejsze,wymiennik jak czysty był tak jest :) pokusiłem się też o zaślepienie kanału krótkiego obiegu i porażka.... viadrus wiedział co robi,

dodam,że można z powodzeniem i miał spalić na pół z węglem (węgiel przy zasypie pierwszy na to miał do pełna) tylko więcej popiołu i szlaki z tego

U24 ma połączone cechy dolno i górnospalającego,nazwałbym go trzecim rodzajem, bocznospalający,ciepło jest przekazywane zarówno poprzez komore jak i wymiennik,ciekawe kiedy to zostanie zerżnięte przez producentów blaszaków :)

obecnie spalam jakieś 20kg węgla na dobę,pracuje wszystko na grawitacji, pozostało tylko się cieszyć i żałować poprzednich inwestycji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.