Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo Uni R 20Kw Pellet Pid - Wchodzi W Nadzór

cdsmarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki :)

Opublikowano

hmm... tak to wygląda?  :P

Opublikowano

No jest agresywny :) ale jest to jakieś odniesienie do mocy wentylatora ;) podejrzewam, że nasz wentylatorek, a tu z defro pracuje trochę na innych obrotach ;) ale to się okaże :)

Opublikowano

Min wentylator roboczy 13, max wentylator roboczy 25, min obroty 80, max obroty 310

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

a11d07b9d257eab9652aac5e9c9a5d4a.jpg

Opublikowano

Dzięki :)

To jest w skali jakoś do 600-700 obrotów ? :)

Opublikowano

Od 80 do 310

Opublikowano

no rozumiem że to jest zakres pracy :)

ale te 80 co masz ustawione to pewnie możesz ustawić od 1 aż do 700 ? :)

Opublikowano

dobra, gdzieś widziałem, ze mniej więcej tak jest ;) nie musisz szukać :)

dzięki za info

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podajcie ustawienia dla pracy kotła na pellecie? Zastanawiam się dlaczego Willy masz na sterowniku ustawione typ paliwa na węgiel... Ja jako tako dochodzę do w miarę stabilnej pracy ale niestety zbyt mała ilość paliwa na rynnie (pali się jakby w środku), a dodatkowym problemem są u mnie spieki w pellecie, próbowałem 3 różnych dostawców i na każdym spieki są większe lub mniejsze...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam . Mam kocioł DEFRO KOMFORT EKO DUO UNI R - 20 KW . Z eko groszku przerzuciłem się Pellet . Podczas palenia Pelletem z kociołka wydobywał się tlenek węgla ( czad ) . Nie wiem jaka jest przyczyna ? Proszę o podpowiedź . 

Opublikowano

Z którego miejsca dokładnie? Zmiana paliwa nie powinna być tego przyczyną, jedyne to w sterowniku powinieneś zmienić typ paliwa i ewentualnie skorygować ustawienia.

Opublikowano

Od roku ten kocioł u mnie śmiga na pellecie i jakoś daje radę. Na początku miałem problemy z dobraniem właściwych ustawień sterownika, ale po modyfikacji instalacji przy okazji remontu jest ok. Zasila na jednym piętrze podłogówkę, na drugim i trzecim grzejniki.

Opublikowano
1 minutę temu, cdsmarcin napisał:

Z którego miejsca dokładnie? Zmiana paliwa nie powinna być tego przyczyną, jedyne to w sterowniku powinieneś zmienić typ paliwa i ewentualnie skorygować ustawienia.

W kotłowni czujnik wykrył mi 79 pp tego stężenia . W sterowniku mam ustawiony na Pellet .  

Opublikowano
1 minutę temu, pastor napisał:

I co spalasz ten Pellet efektywnie? Masz zamontowanego strażaka?
Co so czadu to problemu ze świeżym powietrzem nie masz? Ani z drożnością komina?

Tak pellet się całkiem nie spalił . strażaka mam nr. 1 i nr.2 .

Opublikowano

Jak powietrze świeże do kotłowni masz i komin drożny to musisz pracować nad ustawieniami. Co oznacza ze się nie spalił Pellet? Wygasiła kocioł i zobaczyłeś Pellet niespalony? Po tym jak czujnik czadu zadziałał? Wszystkiego mamy się domyślać?

Opublikowano
4 minuty temu, pastor napisał:

I co spalasz ten Pellet efektywnie? Masz zamontowanego strażaka?
Co so czadu to problemu ze świeżym powietrzem nie masz? Ani z drożnością komina?

Jeśli pytanie do mnie to Pellet spala całkowicie (nie wiem co masz na myśli mówiąc efektywnie). Co do samego kotła to fakt, konstrukcja raczej zaprojektowana pod ekogroszek, dziś kupiłbym kocioł wyłącznie pelletowy. Nie ma rzeczy uniwersalnych do wszystkiego, to tak jak świnka morska, ani to świnka, ani morska :) Strażak zamontowany.

Co do @DARIO65 rozumiem, że sytuacja z czadem nie była jednorazowa. Jak kolega wcześniej wspomniał, dostęp świeżego powietrza do kotłowni również masz zapewniony? Nie powiedziałeś również czy palisz z PID czy bez... Z fusów nie wywróżymy.

Opublikowano
W dniu 31.01.2018 o 10:24, 99willy99 napisał:

Min wentylator roboczy 13, max wentylator roboczy 25, min obroty 80, max obroty 310

a11d07b9d257eab9652aac5e9c9a5d4a.jpg

Jeśli chodzi o max wentylator roboczy to od ilu do ilu można ustawić czy tam masz do 100%?

Bo masz aktualnie ustawione max 25.

Oraz jak możesz podaj obroty wentylatora min i max od ilu do ilu możesz ustawić zakresy najlepiej tych czterech parametrów.

Opublikowano

Trochę te twoje ustawienia z filmiku wysokie przecież na ekogroszku płomienia mogło by nie być a przy pellecie który jest mniej kaloryczny mało możliwe aby się jakiś płomień palił jeśli podajesz max pellet co 50 sekund a max 135 sekund. Czyli jak przy obciążeniu 100% pcha ci pellet maksymalnie ślimak przez 4 sekundy co 45 sekund to chciałbym zobaczyć ten płomień chyba że piec wypycha bardzo dużo tego pelletu przez te 4 sekundy. Ale znowu jeśli nawet dużo wypchnie to według mnie wiatr to jest masakrycznie mały i przy dużej ilości będzie praktycznie sadza w kotle bo za mała ilość tlenu. Przybliż trochę bliżej te twoje nastawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.