Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec kostrzewy warmet SDS ceramik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Gdzie kupiłeś ten kocioł w tej cenie? Planuję taki nabyć, więc pytam u którego dystrybutora. Zastanawiam się również nad mocą, która dędzie mi potrzebna, ponieważ mam dom o powierzchni 250 m2 w tym część mieszkalna 164m2 oraz garaż i piwnica 86m2 (1 grzejnik w piwnicy- pralni, i 1 grzejnik w garażu). Budynek jest nowy, dobrze docieplony. Czy 18.5 kw wystarczy? A może lepiej wybrać 25 kw?

witam wszystkich ponownie,caly tydzień walczyłem z wymianą i dziś już jest finał, piec zakupiłem w Kole u dystrybutora (tel. i adres jest na stronie Kostrzewy ), pierwsze moje spostrzeżenia to: ruchome ruszta sie zaklinowaly po paru godz. i musiałem wygasić żeby to odblokować i chyba szkoda było dolożyć 200 wiecej za nie,(pewnie będę musiał poprawić konstruktora albo je wyrzucić :) ) druga sprawa to sterownik i ustawienia "fabryczne" ktore właśnie zmieniam i pewnie jeszcze długo to potrwa,ale liczyłem się z tym, trzecia sprawa to nieszczelność drzwiczek górnych w samych narożnikach,być może z czasem jak sznur usiądzie to się to uloży albo poprawię to, po czwarte: niech nikt nie probuje nawet instalować pieca bez zaworu mieszającego,teraz praktycznie widzę jak ważny to element :)

Opublikowano
Węgiel suchy jak pieprz, drewno (brzoza) sezonowane 2 lata w drewnianym, przewiewnym budynku i do tego ze ścinki w zimie.

Tym samym paliwem opalają znajomi ale inny kocioł i problemu nie ma.

Może to wina tego powietrza, ale jak powinno być odpowiednio ustawione ???

Jak ustawię na wyższy poziom nadmuchu (połowa lub więcej mocy) to:

po pierwsze) dym wypychany jest z pieca szczelinami;

po drugie) strasznie skacze temperatura (przy ustawieniu na 60 stC. od 57 do nawet 78 i więcej) - to nie do zaakceptowania.

Może gdyby sterownik można przeprogramować na tolerancję +/- 1 st C. bo jest na +/- 2st C. ...ale czy da się ?

Dzwoniłem do serwisanta (assistance) wskazanego przez producenta - mówił, że trudno wyregulować bo jeżeli się zmienia paliwo to już nie to samo. Czyżby ten piec był aż tak wrażliwy?

Poprzedni piec był starej konstrukcji - bez komór i nieekologiczny a paliło się super.

W ubiegły weekend 4 godziny czyściłem piec "do blachy". Tera jest super ciąg ale osad już powstaje.

Spróbuję podnieść poziom nadmuchu.

Obawiam się tylko, że "fuknie" i po 4-6 godzinach będzie po paliwie i jeszcze zagotuje wodę w obiegu... ale spóbuję.

te skoki temp.nie spodobały mi się od samego początku a mam dokladnie ten sam piec: zmieniłem podmuchy na co 5 min / 90sek. i się ustabilizowało na razie,wogóle zmniejszyłem też moc dmuchawy do max.30%,zobaczymy co będzie dalej ...

Opublikowano
To jak sie nie pochwalisz, nie porobisz zdjęć, nie zamieścisz ich na forum i nie dasz się nam nacieszyć widokiem dobrze wykonanej instalacji to nie gadamy z Tobą. Pozdrawiam.

witam,rzucę parę fotek

trochę kiepski aparat mam

post-347-1197309113_thumb.jpg

post-347-1197309192_thumb.jpg

Opublikowano
witam,rzucę parę fotek

trochę kiepski aparat mam

Fajnie, że zamieściłeś te zdjęcia bo mam teraz kilka pytań :)

Czy możesz opisa co jest co jest na fotce obrazującej większą część instalacji ?

Widzę tam dwa zawory mieszające - dlaczego są dwa ?

Czy opadające skosem w dół ułożenie rury za pompą ma jakieś znaczenie ?

Jaką funkcję pełni cienka rurka wyprowadzona w dół po lewej stronie dolnego zaworu mieszającego ?

Czy Twoje zawory mieszające są wyłącznie recznie nastawiane (na wyczucie) ?

Opublikowano

witam,szkoda że więcej zdjęć nie weszło,bo to tylko część instalacji, zawór czterodrogowy jest do kotła, a trojdrogowy pełni funkcję rozdzielacza dom/warsztat, rura opadająca w doł nie ma żadnego znaczenia ( po prostu nie zmieściło mi się wszystko i to tylko mój pomysl) ta rurka to zasilanie grzejnika w biurze ( bezpośrednio z kotła i mam cieplej,a w przyszłości bedzie jeszcze na niej bojler, bo chwilowo kasy mi zabrakło) na razie sterowanie ręczne,

ps.pytanie do admina: czy mogę dostać więcej pamięci dla załączników? mam jeszcze kilka zdjęć instalacji, z pewnością zainteresują użytkowników

Opublikowano

Witam,

Limit zwiększyłem do 50MB (ten poprzedni był tam chyba przez pomyłkę :) ). Możesz już dodać pozostałe zdjęcia. W razie gdyby ktoś chciał większy limit proszę o kontakt na prywatną wiadomość.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Limit dla wszystkich był 500kb (domyślne ustawienie forum). Teraz zwiększyłem go dla wszystkich do 50MB. W uzasadnionych przypadkach limit można oczywiście zwiększyć (wtedy będzie on zwiększany indywidualnie - proszę o Prywatną Wiadomość). Ale sądzę, że 50MB to już naprawdę dużo.

Opublikowano
Limit dla wszystkich był 500kb (domyślne ustawienie forum). Teraz zwiększyłem go dla wszystkich do 50MB. W uzasadnionych przypadkach limit można oczywiście zwiększyć (wtedy będzie on zwiększany indywidualnie - proszę o Prywatną Wiadomość). Ale sądzę, że 50MB to już naprawdę dużo.

no to korzystam,troszke instalacja została zmodyfikowana,naczynie dałem wyżej i dołożyłem manometr

post-347-1197629359_thumb.jpg

post-347-1197629406_thumb.jpg

post-347-1197629439_thumb.jpg

post-347-1197629501_thumb.jpg

post-347-1197629520_thumb.jpg

post-347-1197629616_thumb.jpg

post-347-1197629700_thumb.jpg

Opublikowano

Witam piece Kostrzewy warmet SDS ceramik kto je produkuje i gdzie mozna je kupić czy te piece są z podajnikami tak plus.minus 25kw i w jakiej są cenie Pozdrawiam !!! czekam na odpowiedż

Opublikowano
Witam piece Kostrzewy warmet SDS ceramik kto je produkuje i gdzie mozna je kupić czy te piece są z podajnikami tak plus.minus 25kw i w jakiej są cenie Pozdrawiam !!! czekam na odpowiedż

kolego nie bądź leniwy,wszystkie informacje masz w tym temacie :)

Opublikowano

do kacparek - spróbój ten problem przedstawić na forum firmowym kostrzewa www.forum.pellets.com.pl zauważyłem, że pracownik firmy bardzo szybko odpowiada na zadawane pytania :)

Opublikowano

do A-W - dwa niebezpieczne błędy w instalacji:

1. przewody nie mogą być prowadzone po rurach

2. między kotłem a zbiornikiem wyrówwnawczym nie może być zamontowany zawór kulowy (bardzo niebezpieczne)

ps. niedawno widziałem kocioł po wybuchu, został przypadkowo zamknięty zawór na powrocie. po wybuchu wyleciały z budynku wszystkie szyby oraz w piwnicy i na klatce drzwi z futrynami do pierwszego piętra...

sugeruje zmienić....

automatyka wygląda poważnie:)

Opublikowano

witam i dziękuję za ostrzeżenia i wyjaśniam: rury są już zaizolowane i przewody poprowadzone na izolacji, co do zaworu,został celowo zamontowany,tylko ja zajmuję się piecem i takie przypadki j/w nie wchodzą w grę, ale odkręciłem do świętego spokoju dźwignię z zaworu :)

Opublikowano
do A-W - dwa niebezpieczne błędy w instalacji:

1. przewody nie mogą być prowadzone po rurach

2. między kotłem a zbiornikiem wyrówwnawczym nie może być zamontowany zawór kulowy (bardzo niebezpieczne)

ps. niedawno widziałem kocioł po wybuchu, został przypadkowo zamknięty zawór na powrocie. po wybuchu wyleciały z budynku wszystkie szyby oraz w piwnicy i na klatce drzwi z futrynami do pierwszego piętra...

sugeruje zmienić....

automatyka wygląda poważnie:)

Witam. W pełni zgadzam się, że przewody zasilające 230 V AC nie mogą być prowadzone na " gołych " rurach metalowych. Natomiast co do 2. punktu mam zastrzeżenie: jeśli piec został zamontowany poprawnie z zastosowaniem zaworu bezpieczeństwa maks 1,5 atm NIE MA PRAWA DOJŚĆ DO ŻADNEGO WYBUCHU nawet w przypadku przypadkowego zakręcenia zaworu przed naczyniem wyrównawczym. Jeśli ktoś rezygnuje z zaworu bezpieczeństwa i coś takiego jak wybuch nastąpi jest sobie sam winien. A niezastosowanie zaworu bezpieczeństwa przez instalatora kwalifikuje się pod kodeks karny jako narażenie utraty zdrowia lub życia.

Pozdrawiam.

Opublikowano

witam po raz kolejny, obecnie skupiłem się na ustawieniach sterownika i po przeczytaniu wielu wypowiedzi specjalistów staram się doprowadzić do tego,aby wentylator pracował płynnie non stop. I prawie mi się to udało, temp na kotle zadałem na 75, moc dmuchawy zmniejszyłem do zakresu 5-25%, modulacja mocy 10%, czyli stworzyłem coś na wzór bardzo czułego miarkownika ciągu. Przedmuchy praktycznie są wyłączone. Co jakiś czas trzeba jednak piec przerusztować bo się zapopiela (na szczęście mam te ruchome ruszta i nie muszę otwierać drzwiczek) i wtedy na krótko następuje zaburzenie spalania,tzn.rozbuja się trochę z temp. do 80-82 st, również zaburzenia występują w momencie osunięcia się opału,ale też na krótko. Myślę,że spalanie jest teraz wlaściwe,komin suchy jak pieprz,zero dymu (obserwację prowadzę bezpośrednio na wyjściu z pieca w komin) temp.czopucha 80-100 st.

Boję się tylko o wentylator (który jest zresztą dwa razy za duży) czy nie rozleci się na obrotach 5-10%,

Producent nie podaje zadnych informacji odnośnie ustawień sterownika, niby serwis ma to ustawić tylko: po tel.wykonanym do autoryzowanego serwisu Kostrzewy (Gniezno) panowie nie mają bladego pojęcia co to za piec,bo go tylko raz kiedyś montowali i tylko pamiętają że jakieś płytki szamotowe są w nim i tyle, żeby było śmieszniej ich niewiedza ma jeszcze kosztować 150/godz. + dojazd.(po świętach porozmawiam sobie bezpośrednio z producentem bo to są jakieś kpiny)

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z pieca,dokładam raz na dobe do pełna (choć opału jest jeszcze w piecu na dobre kilka godz.) palę obecnie mieszanką węgla orzech-orzech II-groszek, raz zatankowałem ekogroszek (szkoda pieniędzy,pali się tak samo) po świętach zobaczę na samym groszku, a potem na miale.

Piszę to wszystko,ponieważ żadnych tego typu informacji w necie nie znalazłem,a użytkowników z pewnoscią jest dużo i z chęcią podzielę się wszystkimi doświadczeniami i sugestiami.

pozdrawiam.

Ogolnie piec mnie bardzo cieszy

Opublikowano
No i widzisz - po małych pierwszych niepowodzeniach jest już fajnie. Zamontuj sterownik zaworu dla domu, a opału starczy ci co najmniej 6 - 8 godzin dłużej. Pozdrawiam.

witam, zamontuję,a wracając do opału i doświadczeń z ustawieniami to doszedłem do wniosku,że ustawiając temp.zadaną na 75st. i wyłączenie przedmuchów przy 80 to reszta nastaw jest nieistotna w dość dużym zakresie i nie ma wplywu na zużycie opału,

również rodzaj wegla też jest nieistotny,po prostu jak gorszy to szybciej sie spali i więcej popiołu (czas spalania 50kg, od 26-40 godz.)

pozostaje tylko zamontować sterowanie zaworu z reg.pokojowym i cieszyć się.

Opublikowano

do chemik: dzięki za podpowiedź z namiarem na forum Kostrzewa

Ogólnie: Jestem laikiem w tej dziedzinie i dopiero zbieram wiedzę aby usprawnić swój układ CO.

To co piszecie w swoich postach o osiągach tego pieca, to dla mnie jakiś "kosmos" :D).

Przeczytałem przed chwilą, że przy ustawionej temperaturze na 75 st. załadunek pieca wystarcza na ponad dobę i ponoć można to jeszcze poprawić. Mój dom jest nieocieplony i tylko tak jestem w stanie sobie to wytłumaczyć.

Mnie przy ustawionych 65 st. wystarcza na ok 12-14 godz (węgiel Orzech II trochę przesypany miałem).

Poza tym:

- nie mam zamontowanego zaworu czterodrożnego,

- nie mam pokojowych reg. temp.,

- kable mam poowijane wokół rór (na szczeście sam je zaizolowałem),

- nie mam zaworu bezpieczeństwa.

- niewiele wiem o możliwościach ustawień sterownika (mój chyba nie ma funkcji przedmuchu).

Wnioski - chyba sporo modernizacji przede mną, a mój instalator to jakaś pomyłka.

:)

Opublikowano

witam,myślę,że jednak masz te wszystkie funkcje w sterowniku,druga sprawa to bez zaworu czterodrogowego dobrze nie będzie,jest w tym piecu jakiś patent (chociaż żadnych cudów tu nie zauważyłem) i z tego co zaobserwowałem najlepiej kocioł chodzi na 80 st., prawdopodobnie to jest związane z dopalaniem gazów i wykorzystaniem tej ogromnej energii,

dziś mroz zeszedl do -10 przy bardzo ostrym wschodnim wietrze i piec przechodzi właśnie próbę generalną, na kotle mam w tej chwili 80, w instalacji 55, załadowany był wczoraj o 12, jest jeszcze prawie polowa opału w piecu,czyli spalanie nadal dość małe (a obawiałem się,że będzie prawie pusto)

jeszcze jedna ciekawostka,ale z tym trzeba bardzo uważać,mam uchyloną klapkę od popielnika jakieś 0,5mm i te 80 trzyma mi cały czas bez dmuchawy, po dwóch trzech godz. obniży się trochę to włącza sie przedmuch na 40s i znowu temp.podniesie do 80 ( z tą klapką to wyszło niechcący bo fabrycznie się nie domykała przez ziarenko szlaki od spawu i mi podnosił sam temp do 90 jak było cieplej i szukając lewego powietrza dopatrzyłem się tego)

wcześniej próbowałem oczywiście na niższych temp.pieca od 65 zaczynając,(ustawienie fabryczne) i efekt był taki że dmuchawa chodziła prawie non stop,pod granicą 65 st i piec prawdopodobnie wydmuchiwał ciepło przez komin albo dmuchawa schladzała kociol, bo opał schodził tak jak przy mrozie,a było dużo mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (2-3st plus na zewnątrz) co i tak mnie bardzo zadawalało :D

ps. do Piotrka,szukam jakiegoś mądrego termometru aby móc widzieć temp kotła w domu,najlepiej jeszcze z jakimś alarmem akustycznym (w najgorszym razie zrobię go sam,ale może jest jakiś gotowy)

Opublikowano

witam,trochę to skomplikowane bo ogrzewam starą budę 1932r,ściany na półtorej cegły,bez ocieplenia i bez piwnic, i to jest około 100m, ale w tym też jest kotłownia, do tego również warsztat sam. siporex 24cm+8cm styropian,strop płyta obornicka,swietliki plyta komorowa,też 100m ale wys.4m (obecnie temp.na warszt.10st, w domu 21st, na zewn.-9)

komin ma 11lat, 7,5m 14x21 , cala posiadłość na zadupiu poza miastem.

Opublikowano
witam,myślę,że jednak masz te wszystkie funkcje w sterowniku,druga sprawa to bez zaworu czterodrogowego dobrze nie będzie,jest w tym piecu jakiś patent (chociaż żadnych cudów tu nie zauważyłem) i z tego co zaobserwowałem najlepiej kocioł chodzi na 80 st., prawdopodobnie to jest związane z dopalaniem gazów i wykorzystaniem tej ogromnej energii,

dziś mroz zeszedl do -10 przy bardzo ostrym wschodnim wietrze i piec przechodzi właśnie próbę generalną, na kotle mam w tej chwili 80, w instalacji 55, załadowany był wczoraj o 12, jest jeszcze prawie polowa opału w piecu,czyli spalanie nadal dość małe (a obawiałem się,że będzie prawie pusto)

jeszcze jedna ciekawostka,ale z tym trzeba bardzo uważać,mam uchyloną klapkę od popielnika jakieś 0,5mm i te 80 trzyma mi cały czas bez dmuchawy, po dwóch trzech godz. obniży się trochę to włącza sie przedmuch na 40s i znowu temp.podniesie do 80 ( z tą klapką to wyszło niechcący bo fabrycznie się nie domykała przez ziarenko szlaki od spawu i mi podnosił sam temp do 90 jak było cieplej i szukając lewego powietrza dopatrzyłem się tego)

wcześniej próbowałem oczywiście na niższych temp.pieca od 65 zaczynając,(ustawienie fabryczne) i efekt był taki że dmuchawa chodziła prawie non stop,pod granicą 65 st i piec prawdopodobnie wydmuchiwał ciepło przez komin albo dmuchawa schladzała kociol, bo opał schodził tak jak przy mrozie,a było dużo mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (2-3st plus na zewnątrz) co i tak mnie bardzo zadawalało :D

ps. do Piotrka,szukam jakiegoś mądrego termometru aby móc widzieć temp kotła w domu,najlepiej jeszcze z jakimś alarmem akustycznym (w najgorszym razie zrobię go sam,ale może jest jakiś gotowy)

Witam serdecznie. Możesz poszukać w zestawach do samodzielnego montażu takiego termometru z przekaznikiem załączającym jakiś buzzer przy zaprogramowanej temperaturze. Koszt 120 - 260 zł. Tylko zwróć uwagę czy w takim zestawie czujnik ( żadnych rezystorów temperaturowych - termistorów! ) możesz zamontować gdzieś poza i ile metrów poza żeby nie mialo to wpływu na wskazania. A możesz też pomyśleć o sterowniku, np. 25, gdzie możesz czujniki temperatury ( scalone czujniki temperatury Dallas ) na przewodach do 50 m zamontować przy piecu a sterownik mieć w domu i na wyświetlaczu LED mieć na bieżąco wskazania z obu czujników ( jeden kontrolujący temp w piecu a drugi za zaworem mieszającym ). A sprawa alarmu - podwyższenie temperatury w piecu to sprawa normalna i zależna od mnóstwa czynników i nie ma co z tego powodu krzyku robić ( albo załączać alarmu ). Sterownik jeśli temp kotła wzrośnie powyżej zaprogramowaną przez ciebie temperaturę z zakresu 86 - 96 stopni C sam wychłodzi piec o tą zaprogramowaną nastawę minus 5 stopni niezależnie od programu sterującego temperaturowo zaworem czterodrożnym. Po spadku o te 5 stopni przechodzi spowrotem do kontroli nastaw programu ogrzewania. Pomyśl. Koszt większy ale i korzyść o niebo większa.

Pozdrawiam.

Opublikowano

nie sądziłem,że mogę w ten sposób wykorzystać sterownik,(zakup już jest postanowiony) z chęcią bym obejrzał DTR 25 i 32, :D

Opublikowano
.... cala posiadłość na zadupiu poza miastem.

...i dlatego wybrałeś w miarę ekologiczny kociołek :D

Pytam, ponieważ sam przymierzam się do dolnego spalania.

Swego czasu moim faworytem był Fex-Ferrum Suwałki,ostatnio źle się w tym państwie dzieje, dlatego od dłuższego czasu przymierzam się do Warmeta.