Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Proszę o pomoc w zrozumieniu instalatora, który założył czujnik temperatury na rurze powrotu z grzejników. Myślę, że czujnik ten powinno się zamontować na rurze powrotu, która zamontowana jest bezpośrednio do kotła. Czy dobrze myślę?

post-73056-0-42938600-1506891437_thumb.jpg

Opublikowano

Tak jak mówisz, jak najbliżej wejścia kotła.

Opublikowano

Czym bliżej pieca tym lepiej. Dobrze przymocować i zaizolować.

Opublikowano

pomagam zrozumiec jesli Cie to zadowala sle sam nie rozumiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Im bliżej kotła tym wskazanie będzie bardziej wiarygodne.

Opublikowano

Pewnie hydraulik nie chciał żeby sterownik za bardzo kręcił zaworem ;)

Opublikowano

Podepnę się pod temat, czy właśnie przy automatycznym sterowaniu zaworem 3/4 drogowym, czujnik powrotu nie powinien być umieszczony na zasilaniu? Jestem w trakcie zakładania siłownika i sam nie wiem gdzie ten czujnik dać. 

Opublikowano

Już sama nazwa wskazuje,że jest to czujnik powrotu,na zasilaniu masz czujnik temp.kotła /może być w kotle/,ewentualnie w zależności od sterownika może być jeszcze czujnik wskazujący temp. zasilania na ogrzewanie /za mieszaczem/

Opublikowano

U mnie jest sterownik DK system 600 i w kotle jest czujnik zasilenia, lecz zapytalem o taka możliwość, bo gdzieś czytałem, że wielu instalatorów montuje właśnie w taki sposób temp powrotu. 

Opublikowano

W jednym przypadku , jeżeli masz zawór 3drogowy typu mieszacz, to ten czujnik dajesz na zasilaniu, aby oszukać sterownik, bo inaczej ster zamykałby ci ten zawór, nie grzejąc domu.