szokmen Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Witam, zamówiłem taki zbiornik http://allegro.pl/showitem/description/6611451434.html I mam pytanko zbiornik z boku ma miejsce na grzałkę w tym miejscu jest fabryczny plastikowy korek i nie wiem czy lepiej nie będzie tam wkręcić stalowego korka. Bo z drugiej strony domyślam się że jest wkręcona anoda magnezowa. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hamis Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zostaw plastik, nic się z nim nie będzie działo. A najlepiej zamontuj grzalke. Niewielki koszt a da komfort ciepłej wody, jeśli nie będzie Ci się chciało palić. U mnie przez całe lato tylko na grzalce...
sambor Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Muszą być stalowe/ żeliwne - plastiki to tylko na okres transportu i magazynowania zasobnika, Jak podasz do bojera wodę pod ciśnienie m3-5 bar a takowe jest w instalacji to plastikowa zaślepka wyleci jak z armaty.
hamis Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 To o tym ani ja ani poprzedni właściciel bojlera nie wiedzieliśmy. Elektromet 140l w instalacji od 5 lat, grzany kotłem (dopiero wiosną włożyłem grzałkę). Cały czas na korku plastikowym (fabrycznie z uszczelką!) i nie wyleciał. A ciśnienie w sieci 4 bary, podczas grzania ponad 6...
broda1301 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 U mnie też tak instalator zostawił plastikowy korek. Było tak pięć lat teraz wstawiłem tam grzałkę i spokój.
mihaln Opublikowano 20 Września 2018 #7 Opublikowano 20 Września 2018 Doradźcie mi proszę jak odkręcić ten plastikowy korek fabryczny w miejscu na grzałkę. próbowałem kluczem wkładanym w gwint wewnętrzny korka, ale ani drgnie. próbowałem też łapiąc ten klucz dużą żabą, to mało co nie przekręciłem gwint.
Hermogenes Opublikowano 20 Września 2018 #8 Opublikowano 20 Września 2018 Nie widziałem gościa pokaż selfie.poz Hermogenes
sambor Opublikowano 24 Września 2018 #10 Opublikowano 24 Września 2018 Plastik to ryzyko , aja bym proponował dać metalowy
Hermogenes Opublikowano 24 Września 2018 #11 Opublikowano 24 Września 2018 To jest korek jednorazowy; złap po wierzchu francuskim lub szwedem co tam masz i kręć w lewo. Stara uszczelka go trzyma, jak się urwie to resztę wydłubiesz. Tylko wodę wcześniej zamknij i wypuść bo Cię zaleje.Nowa uszczelka powinna być na grzałce. poz Hermogenes
mihaln Opublikowano 24 Września 2018 #12 Opublikowano 24 Września 2018 dzięki za pomoc. jutro działania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.