Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze z wymiennikiem powalczę. Poczyszczę go porządnie bo po węglu potężny nagar jest. A jak mnie zirytuje to pójdzie na żyletki mimo, że stary nie jest bo ma 5 lat.

Opublikowano

Wciągu doby rozpalił się 5 razy (przy średniej temp dobowej ok +2 stopnie) i zużył na oko ze 20-25 kg pelletu, ale jak mówiłem, jest pewne "ale". 

Takie spalanie przy takim metrażu zasługuje tylko na podziw :)

Opublikowano (edytowane)

No chyba że na ruszt awaryjnyy wsypałeś wiadro węgla :)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Ja tam bym chciał spalić 25 kg.na dobę

Opublikowano

Ale stwierdził, że zmienił jeden "parametr". Chyba, że faktycznie ten parametr to rodzaj paliwa 

Opublikowano

Cezar napisz na priv... nikomu nie powiem!!! :)  :)  :)

Opublikowano

Chyba się nie dowiemy, Panowie :)  :)

Opublikowano

Jeszcze z wymiennikiem powalczę. Poczyszczę go porządnie bo po węglu potężny nagar jest. A jak mnie zirytuje to pójdzie na żyletki mimo, że stary nie jest bo ma 5 lat.

Na razie daj sobie spokój popal przy najmiej około miesiąca , poczekaj aż się spali ten nagar z węgla a spali się na bank i zobaczysz ,jak będzie sam pomału odpadał od blach wymiennika. W tedy lekko drapniesz szczotką i zobaczysz gołą blachę.

Opublikowano

Dowiecie, za chwilę, choć będziecie ze mnie drzec łacha.

Nie będziemy :)

Opublikowano

Wszyscy czekamy

Opublikowano

Kolega chyba chce zbudować nastrój grozy

Opublikowano

Kolacja mi wystygnie :(

Opublikowano

Jak powiedziałem, uchylę rąbka tajemnicy, choć jestem przygotowany na krytykę. Mam dwójkę małych i nadpobudliwych dieciorów do ogarnięcia, więc musiałem się oderwać na chwilę od komputera.

@Tomek, ten parametr Ciebie raczej nie dotyczy, bo grzejesz bufor.

Zaznaczę, że moje ustawienia mogą być objęte błędem, ponieważ obecnie jest dosyć ciepło (ok +2 stopnie średniej temp). Ponadto zmieniłem te ustawienia dwa dni temu, więc może też za wcześnie na głęboko idące wnioski. 

Jak wspominałem, używam termostatu pokojowego z temp zadaną 22.6 stopnia i histerezą temp pokojowej 0,4 stopnia. Do tej pory miałem ustawiony parametr "wyłączenie pompy od termostatu" na "tak". Efekt taki, że po nagrzaniu pomieszczenia pompa się wyłączała, zawór 4d się zamykał, a piec ewentualnie dogrzewał się do zadanej temp. Gdy temp na kotle spadła o zadaną histerezę kotła (u mnie 1 stopień), nawet gdy nie trzeba było grzać pomieszczeń, kocioł dogrzewał się, aby uzyskać swoją temp bez grzania pomieszczeń. 

Zmieniłem parametr "wyłączenie pompy od termostatu" na "nie". Efekt taki, że po nagrzaniu pomieszczeń i wygaszeniu kotła, zawór 4d nadal jest otwarty, pompa pracuje również, aż temp kotła i mieszacza spadnie poniżej zadanej temp mieszacza. Przy takim ustawieniu pomieszczenia są wg mnie bardziej wygrzane ( temp z zadanej w pokoju na 22,6 dochodzi do 22,7-22,8). Kocioł potrafi stać przy swojej bardzo niskiej temperaturze, bez dogrzewania się (nie dogrzewa się sam). 

Owo "ale" jest takie, że temp na kotle, spada do ok 40 stopni, a przy długim postoju nawet do 35 stopni. Wiąże się to chyba również z temp powrotu... Temperatura powrotu jest tą wielkością, której się obawiam i za którą będę besztany.

Ale spalanie w ciągu ostatniej doby przy tym ustawieniu jest rewelacyjne.

Uff... Przepraszam za długi post, jeśli ktoś dotrwał do końca. Mam nadzieję, że napisałem dosyć zrozumiale. 

Opublikowano

Hahahaha ja zdążyłem zjeść a przy okazji dzisiaj domieszałem na próbę słonecznika i kolor w piecu jest bardziej biały ale jest więcej popiołu

Opublikowano

Kol @Benton. Choć mam możliwość palenia na ruszcie awaryjnym i z poprzedniego sezonu zostało mi trochę węgla... Niestety, lenistwo jest silniejsze. Od września tylko pellet, w ogrooomnej ilości...  :)

Opublikowano

A jak wygląda kocioł w środku? Nie poci się ani nie smoli?

Opublikowano

U mnie temperatura powrotu ma około 35 stopni. Ale że pali się cały czas to w piecu jest sucho i niema sadzy

Opublikowano

P.S. Jakość pelletu ma w moim przypadku kolosalne znaczenie. W wolnej chwili pokażę Wam jakie "kiełbasy" (spieki) wyciągam z palnika. Płomień jest wg mnie dobry i według sterownika pokazuje w większości 100 %. Kaloryczność pelletu i wydajność podajnika też mam mocno zawyżone, a mimo to palnik daje radę i kocioł pracuje tak jak na innym pellecie bez spieków, z pięknym, siwym popiołem i płomieniem o wiele krótszym. 

Opublikowano

Istnieje jakieś ryzyko skrócenia żywotności wymiennika w kotle, który wychładza sie poniżej 40 stopni... Ale sporo ludzi nie przykłada do tego wagi, palą i nie zawracają sobie tym głowy. Jeśli to jest u Ciebie skuteczne i chcesz ponieść to ryzyko, to czemu nie?

Opublikowano

A jak wygląda kocioł w środku? Nie poci się ani nie smoli?

Kocioł wewnątrz suchy. Z wymiennika wybieram sam proszek. 

Opublikowano

Istnieje jakieś ryzyko skrócenia żywotności wymiennika w kotle, który wychładza sie poniżej 40 stopni... Ale sporo ludzi nie przykłada do tego wagi, palą i nie zawracają sobie tym głowy. Jeśli to jest u Ciebie skuteczne i chcesz ponieść to ryzyko, to czemu nie?

Wiem Benton. Stąd owo "ale". 

Opublikowano (edytowane)

A ja się martwiłem u siebie, że temperatura powrotu spada mi do 45st. Mam zrobiony zwykły obieg kotłowy, pompa 1-4 plus zawór grzybkowy do zdławienia przepływu. Gdzieś tam nawet na półce leży zawór termostatyczny ATV Afriso 50st tylko nie chce mi się lutować rurek. Może na wiosnę.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

Ale Twoje spalanie robi wrażenie Cezar... Jeśli nie zaobserwujesz kondensacji w środku kotła, możesz spróbować. Wybór należy do Ciebie :) . W najgorszym razie, za zaoszczędzony pellet wymienisz sobie kocioł na jeszcze lepszy za kilka lat :)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Przepraszam kolegów, którym wystygła kolacja, a mój post okazał się lipą. Ale wiecie- dzieci. Gdyby nie one, czekalibyście krócej.  :rolleyes: