Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na szybko sonda 20171216_131213.jpg 20171216_131240.jpg 20171216_131322_001.jpg 20171216_150522.jpg

Później dodam jak pracuje z mocą 20 KW. Sonda u mnie wywróciła cały proces spalania takiej mocy nadmuchu to bym nigdy nie pomyślał , że mam ustawić, a jednak przejęła ona wyższość nad regulatorem i jego wprowadzonym nastawami w trybie FL.

Podłączenie bezproblemowe , nastawy też wszystko jasne i przejrzyste , ponadto zmniejszyła mi dawkę podawania paliwa o 100 gr co zauważyłem na najmniejszej mocy 5 KW to na tych większych chyba też. Muszę jeszcze przeważyć pellet i zrobić test podajnika bo jadę na starych wprowadzeniach.Nie chcę chwalić dnia przed zachodem , ale uważam , że jest to trafiony zakup.

Witam

Widzę, że sondę dałeś pod lekkim kątem :)

Czekam z niecierpliwością na dalsze info jak pracuje palnik z pomiarem sondy. No i jak wygląda kociołek w takiej pracy.

Dziękuję :)

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Już, więc tak  , że dziś dzień święty świętuj nie robiłem testu podajnika ani wagi pelletu na starych nastawach kolega @Darek21 uważa, że to nie ma wpływu - zobaczymy. Palnik odpalił się gdyż termostat kazał grzać chałupę. Przedstawia się to takpost-67496-0-09596600-1513525553_thumb.jpgpost-67496-0-50914700-1513525569_thumb.jpgpost-67496-0-28057800-1513525586_thumb.jpg Palnik pyka na małej mocy by nagrzać chałupępost-67496-0-30797700-1513526055_thumb.jpg

Dotychczas najwyższa wartość nadmuchu przy 20 KW miałem 50 , czyli różnica jest znacząca., zaś przy 5 kw 26.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Przy mocy niecałej 20kW miałeś nadmuch aż 74%, dobrze to widzę. Jeśli tak, czy była to wartość chwilowa czy przy tej mocy na tym poziomie siła nadmuchu ustaliła się przez dłuższy czas. 

Opublikowano (edytowane)

@Tomek tam gdzie jest 100 to czyszcenie post-67496-0-36900400-1513527208_thumb.png

@Gilal tak czujnik dałem zgodnie z instrukcją DTR.

Musze jeszcze wprowadzić jeden parametr PI w celu poprawy stabilności tlenu na poszczególnych wartościach ale po mału do tego dojdę

U mnie płomień najwyższy jaki zauważyłem to 75 % oscyluje średnio w okilicach 55 %

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Bo  jeśli nadmuch oscyluje w takich dużych wartościach do muszę przemodelować moje myślenie. Do tej pory to raczej zmniejszałem nadmuch a teraz ... to już sam niewiem. Chociaż patrząc na mój wymiennik to jeszcze mu brakuje do wymarzonego kolorku siwego. Płomień mam 100% przez cały okres palenia ale wymiennik jednak tak jakby okopcony ( pellet jasny ), nadmuch 50%. Chyba może pójdę w zwiększenie nadmuchy, czekam z niecierpliwością na Twoją relację z palenia

Opublikowano

A jaka moc ( bo na wykresie tylko w procentach podana) , jak wymiennik jego wygląd.

Opublikowano

@Tomek tam gdzie jest 100 to czyszcenie attachicon.gif4B09MB0ZJ6CHJ2CA00200_2017-12-17 11_09_2017-12-17 17_09.png

Musze jeszcze wprowadzić jeden parametr PI w celu poprawy stabilności tlenu na poszczególnych wartościach ale po mału do tego dojdę

U mnie płomień najwyższy jaki zauważyłem to 75 % oscyluje średnio w okilicach 55 %

matko jedyna to ja przy mocy 26kW bym musiał pędzić wiatrak no chyba na 80%, przerażające, chyba, że w ten sposób nie można myśleć. 

Opublikowano

Na mocy 20 KW palnik chodzi za stałym nadmuchem 74 75 % troche moduluje ale nie znacznie tak by utrzymać tlen w spalinach, jak widzicie temp spalin nie wysoka. Bedę testował zmiejsze sondzie zakres referencyjny modulacji z 25 na 20 oraz parametr PI ustawię.

Opublikowano

Panowie, spokojnie z tymi nadmuchami. Poczekajmy aż kolega Robin zważy pellet i ustali faktyczną wydajność podajnika. bo mogą być duże przekłamania, może podajnik sypie więcej niż powinien i dlatego sonda koryguje nadmuchem

Opublikowano

Swoją drogą, jakim cudem masz poziom paliwa na zero i sterownik nie zgłasza alarmu? Chciałbym u siebie to wyłączyć żeby nie uzupełniać poziomu paliwa w sterowniku, tylko nie wiem jak

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się w pełni z kolegą @Benton661 muszę na spokojnie wszystko ze szwajcarską precyzją sprawdzić.

Nie robiłem jeszcze kalibracji poziomu dziewiczy nastaw 

Dodam , że za kilka dni zrobię Wam zdjęcie wymiennika , ale już po dobie widzę siwy nalot,  pomimo , że w dniu wczorajszym czyściłem wymiennik po 2,5 miesięcznym paleniu na ruszcie gdzie utylizowałem drewno  :D , z czego byłem bardzo zadowolony.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Nie myślałeś o dołożeniu dodatkowej pompki na powrocie za zaworem 4d? 15 stopni różnicy między zasilaniem a powrotem to dużo...

Opublikowano (edytowane)

Patrzysz na ten parametr gdy tuż palnik wystartował ale jak jak już ustabilizuje temperaturę , zapewniam Cię powrót w okolicach 55 w godzinach gdzie grzałem dom 16.30 17,20post-67496-0-38116900-1513529447_thumb.png potem postój .

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Witam

Coś z tym dużym nadmuchem jest , ja w 26kW miałem ustawione na max mocy 35% wiatru , teraz ustawiłem 50% wiatru i spala na dobę o 5 kg mniej , nieznacznie wzrosła temperatura spali z 80 na 90 ale i tak jestem zadowolony bo przyznam się że trochę chla tego pelletu , 35 kg na dobę , kupując palnik liczyłem na jakieś oszczędności . idę zwiększyć wiatr do 60 i zobaczę po 24h co z tego będzie

Opublikowano

Ale jak za dużo dasz nie będzie wyrzucał czytać wydmuchiwany pellet do popielnika?

Opublikowano (edytowane)

Jak mierzyłem odległość szanowny kolego @palacz66 patrzyłem na popiół spalony w pył. Są małe grudki 2-5 % w popiele ale to chyba z tego , że wygasił i wyczyścił komorę i nie zdążył spalić.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Panowie, obserwujcie płomień a nie bezmyslnie zmieniajcie nadmuchy:
http://www.moderator.com.pl/pl/serwis/dzial-techniczny/faq-najczesciej-zadawane-pytania.html

Płomień powinien być długi, spokojny żółto-pomarańczowy. Krótki, porozrywany, jasnożółty to za dużo powietrza i grzejemy komin

Opublikowano

tego nie wiem , ale jak nie sprawdzę to się nie dowiem , nie wiem też czy duży nadmuch nie będzie powodować szybszego zanieczyszczenia komór kotła ( czy popiół nie będzie wędrował do góry )

Opublikowano

Dobrze kombinujesz, to jedna z wielu wad zbyt dużego nadmuchu

Opublikowano

Dopowiem jeszcze że w poszukiwaniu oszczędności a właściwie ekonomicznego sposobu palenia przeprowadziłem trzy testy 

1- moc 26 kW włączone  FL i długi nadzór z mocą 6 kW .- dobowe spalanie 35kg

2- moc 26 kW,wiatr 50, FL i nadzór wyłączone , h1 na 3,  h2 na 5, moc min 8 kW  - dobowe spalanie 35 kg 

3- moc max 20 kW, wiatr 50, FL i nadzór wyłączone h1 i h2 bez zmian  - dobowe spalanie  35 kg

Wczesniej wiatr przy mocy max był 35 ale spalanie było jeszcze większe , mimo że płomien był bardzo ładny , jasna pomarańcza długi i oscylował przy 100% , kocioł jasnopopielaty

Opublikowano

@Tomek tam gdzie jest 100 to czyszcenie 4B09MB0ZJ6CHJ2CA00200_2017-12-17 11_09_2017-12-17 17_09.png

Super :) Dziękuję za odpowiedź

Czekam na dalsze informacje ze spalania i jak wygląda kociołek w środku.

Pozdrawiam

Opublikowano

Czyli sonda podważa słuszność usilnego walczenia o 100% płomienia? Obserwacja komory i płomienia to wlasciwsza droga, prawda? Tylko ta temp spalin, u mnie i tak jest stosunkowo gorąco, bo 110* to raczej norma - chyba RCK będzie potrzeba zamontować.

Opublikowano (edytowane)

1- moc 26 kW włączone FL i długi nadzór z mocą 6 kW .- dobowe spalanie 35kg

2- moc 26 kW,wiatr 50, FL i nadzór wyłączone , h1 na 3, h2 na 5, moc min 8 kW - dobowe spalanie 35 kg

3- moc max 20 kW, wiatr 50, FL i nadzór wyłączone h1 i h2 bez zmian - dobowe spalanie 35 kg

A nie myślałes o tym, aby dać mu trochę czasu na "wyhamowanie" ? Daj mu moc 24/16/7 kW i rozciągnij histerezy, H2-10 H1-5.

Choć w zasadzie nie wiem jaką masz H kotła... oraz jego T.

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Jak widać z powyższych wypowiedzi, odnosząc się do mojego wcześniejszego pytania o % płomienia, jak widać  sonda nie dopuszcza do ustawienia płomienia na 100 %.  Czyli widocznie inne parametry są ważniejsze. Poczekamy jeszcze jak z ta sonda wyjdzie , oraz najważniejsze...czy spalanie się zmniejszy u kolegów, bo jeśli nie to zakup trochę taki niepotrzebny się wydaje.

@Harii , nie martw się , mi też pali około 36 kg / doba  (ocieplenie dachu nie zrobione  i ogolnie  jeszcze trochę rzeczy do zrobienia - stopniowo  systemem gospodarczy).Po całym 1 miesiącu palenia zobaczę ile dokładnie poszło.