Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Czy tylko mi nie działa econet24? Czy to jakaś większą awaria? Od rana widnieje komunikat ,, urządzenie nieaktywne"

Edytowane przez cwisniewski6
Opublikowano

@600 U mnie już teraz też. Czyli to od nich jakieś problemy były. Myślałem, że coś u mnie z komunikacją nawaliło.

Dzieki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam podlączyem ostatnio bufor 1000l do pieca posiadam modul b do ecomax850p2-c ustawione obsluga bufora na tak temperatury ustawione  początek ladowania na 40 koniec na 75 i wszystko ladnie tylko po mimo ze góra bufora ma jeszcze 70st c. a dol spadnie poniżej 40 to potrafi się piec uruchomić a wedlug mnie tak nie powinno być powinno być tak do puki gura nie spadnie ponizej 40 to nie odpali pieca a jak dol osiągnie 75 powinien piec się wylaczyc wszelkie sterowanie za  pomocą ecoster touch mam wylaczone wszędzie oprócz wlaczania pomp podlogówki która mam sterowanie przez panel uniwersalny techa wpolpracujacego z czujnikiem podlogowym ntc 10k i on steruje pompami przez ustawienie wlacz podlogowkę czemu się tak dzieje jak zrobic żeby piec odpalal sie kiedy tylko i wylacznie temp góry bufora spadnie ponizej 40 a nie jak dól bufora spadnie ponizerj 40

Edytowane przez olo231
Opublikowano

Mam ten sam sterownik i moduł b , u mnie działa normalnie .

Opublikowano

@Kordjano dzieki za odpowiedz nie wiem co u mnie jest nie tak z tymi ustawieniami ze te nadprogramowe uruchomienia pieca wspolgraja ze spadkiem dolu bufora ponizej 33st pomimo ze gora bufora miala jeszcze okolo 55-60 stopni i wiecej to nie pierwsza taka sytuacja narazie ustawilem harmonogram ze piec ma pracowac w godzinach 8-13 codziennie i jednoczesnie kupilem zasilacz 12v i przekaznik ktory bedzie uruchamial pompy podlogowki sterowane sterownikiem techa wspolpracujacy z czujnikiem ntc10k w podlodze wylacze sterowanie pompami przez sterowanie termostat uniwersalny moze to jest przyczyna ze sterownik z jakiegos powodu zglasza zapotrzebowanie na cieplo pomimo ze bufor jeszcze ma temperture i uruchamia piec 

Opublikowano

Nie wiem , u mnie jak mam włączoną obsługę bufora to nic innego kotła nie odpali tylko spadek temperatury na górnym czujniku , najniższą jaką mogę ustawić to 40 st wtedy się odpali przy 39 stopniach .

Opublikowano

@KordjanoDzis mialem wlaczaona obsluge bufora i jednoczesnie harmonogram musialem pilnowac bo nietety dzis bylo cieplo wiec za czesto nie uruchamialo pomp podlogowki finalnie o 11 do 15 mialem wlaczony harmonogram a piec chodzil tylko do 14 30 czyli jakies 3:30 min chodzil piec do prawie calego zaladowania bufora z 38st do 75 mam chyba za mala histereze i wlaczona opcje wylacz palnik i pompe wiec dolu nie dogrzal do 75 zabraklo 3 stopni ale dobra lepsze to niz dziwne uruchomienia spalil jakies 16kg pelletu pracujac caly czas na 20kw nie wiem czy to ladny wynik czy za duzo ale do przyjecia a nie ze jakies nadprogramowe uruchomienia i rosnie do 20kg jutro mi przyjedzie zasilacz i przekaznik wiec przerobie sterowanie niestety nie bede mial kontroli nad poborem z bufora wiec napewno sie zdazy ze jak sterownik tech wlaczy pompy przy 41 st to zanim piec ruszy to pewnie jeszcze bardziej spadnie temperatura na gorze bufora zobacze jak to bedzie dzialac bo ciagle pilnowanie harmonogramu i przesuwanie godzin poczatku i konca pracy mija sie z celem

Opublikowano

Ja tak wysoko bufora nie grzeje , przy pellecie do 60 st dół bufora  tam dwa trzy stopnie z rozmachu może przebije zanim się kocioł wygasi , nie widzę sensu magazynować więcej , kocioł jak chce to niech się odpali te parę razy na dobę .

Opublikowano

@KordjanoJa planuje ladowac bufor do 80 lub 85 ale musze jeszcze wymienic wklad zaworu ochrony powrotu z 50st na 72 lub zamienic go na regulowany vct 422 50-70 i zobaczyc co lepsze zawsze moge wrocic do poprzedniego wkladu ale ja buforem grzeje podlogowke a piec laduje tylko bufor mam zamiar jeszcze dolozyc jeszcze do drugiej pary przylaczy w piecu wymiennik plytowy i go spiac z grzejnikami w ukladzie zamknietym na poddaszu ktore beda tylko okazjonalnie uruchamiane

Opublikowano

To chyba będzie mniej ekonomiczne , większe straty , ale eksperymentować zawsze można  

Chyba że myślisz o paleniu drewnem to wtedy tak .

Opublikowano

@Kordjanoco prawda mam piec pelletowy z rusztem awaryjnym ale nie planuje nim ciagle palic ja montujac bufor mialem cicha nadzieje ze piiec sie bedzie co 48 godzin wlaczal ale niestety wie wyszlo tak jak chcialem dobre to ze piec sie nie uruchamia kilkanascie razy dziennie wiec i tak wygralem bo piec raz dziennie sie uruchamia i chodzi przez nie cale 4 godziny musialbym zobaczyc jak bylo w zeszlym sezonie ile sumarycznie chodzil chociaz wtedy mialem harmonogramem sterowane nie temperatura podlogi

Opublikowano

A jesteś pewien że kocioł odpala ci mimo że góra bufora jeszcze nie rozładowana ? 

Może się wygasza pod koniec ładowania bo przekroczył zadaną i odpala ponownie po spadku o histerezę kotła .

Opublikowano

@KordjanoTeż o tym wyślalem ale te odpalenia są po okolo 3h po zakonczeniu ladowania a nie odrazu

Opublikowano

No to jest dziwne .

A histerezę kotła jaką masz ? palisz w modulacji czy standard ?

Opublikowano

@Kordjano 

Maksymalna moc kotła20kW

Moc maksymalna - nadmuch38%

Moc maksymalna - tlen10.0%

Moc pośrednia - histereza H23°C

Pośrednia moc kotła17kW

Moc pośrednia - nadmuch30%

Moc pośrednia - tlen9.0%

Moc minimalna - histereza H13°C

Minimalna moc kotła15kW

Moc minimalna - nadmuch28%

Moc minimalna - tlen5.0%

Histereza kotła6°C

Minimalna moc kotła FL10%

Maksymalna moc kotła FL

mam coprawda sonde ale wylaczona i ustawienia standard nie fuzzy logic moce posrednie i minimalne specjalnie podniesione do gory

Opublikowano

No nic mi do głowy nie przychodzi  , u mnie sterownik pokojowy załącza pompę mieszacza  a kocioł odpala się jak się bufor rozładuje ,nic wcześniej .

Opublikowano

@KordjanoMialem kiedys sterowanie ecostertouch ale on nie ma mozliwosci podpiecia do niego zewnetrznego czujnika podlogowego tylko od temperature pokoju wszystko ladnie jak byly grzejniki ale od grzania podlogi to dzialalo ale za duzo czasu to zajmowalo albo harmonogram albo sterowanie temperatura podlogi mam puszczony kabel chyba 8 zyl z czego 4 do ecostera a wolne wykorzysalem do sterownika techa zeby sterowac pompami podlogowki wykorzystalem styki techa jako termostat uniwersalny wpiety w modul b w odpowiednie miejsce pompy tez do odpowiedniego wyjscia i czujnik temperatury tak samo ale on zczytywal temp z rozdzielacza za pompa w rozdzielaczu nie chcialem wpuszczac dodatkowego napiecia na ten sam kabel zeby nie zaklucac ecostera ale chyba nie bede mial wyjscia i musze puscic tymi przewodami co przekazniczek w techu zwieral badz rozwieral i sterowal przekaznikiem ktory z kolei bedzie zalaczal pompy omijajac calkowice sterownik pieca