tata1 Opublikowano 20 Lutego 2009 #1 Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam Mam ochotę wyrzucić elektryczne sterowanie klapką popielnika na korzyśc miarkownika mechanicznego. Zauważyłem że w piecu się lepiej pali, gdy proces przebiega ciągle, niż jak pali sie intensywnie, ale w zakresie pewnej histerezy - cyklicznie. Proces spalania zostawiłbym miarkownikowi, a sterowałbym zaworem 4d. Szukałem zasady działania w necie, ale nie znalazłem. Jak działa miarkownik mechaniczny? - gdy temp. wysoka to sie zamykają drzwiczki? Ochroni piec przed zagotowaniem? - co w przypadku gdy piec się wypali? Popielnik otwarty i piec sie wyziębia? - Co z tym wkurzającym łańcuszkiem przy podkładaniu do pieca? - Jak jest trwałość tego urządzenia ( tani metalowy Regulus, a droższy plastikowy Honeywell)? Cytuj
a-w Opublikowano 20 Lutego 2009 #2 Opublikowano 20 Lutego 2009 witam,mechaniczny ma płynną regulację i jeżeli masz możliwość takowy zainstalować to moim zdaniem jest lepszy, elektroniczny ma tylko dwa stany,jedyny plus że zamknie kocioł jak się wypali, łańcuszek to znowu żaden problem i jest przy obu typach, w razie W to oba zamykają klapę, miałem 2 regulusy i nigdy nie wysiadły :) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Lutego 2009 #3 Opublikowano 20 Lutego 2009 WitamMam ochotę wyrzucić elektryczne sterowanie klapką popielnika na korzyśc miarkownika mechanicznego. Zauważyłem że w piecu się lepiej pali, gdy proces przebiega ciągle, niż jak pali sie intensywnie, ale w zakresie pewnej histerezy - cyklicznie. Proces spalania zostawiłbym miarkownikowi, a sterowałbym zaworem 4d. Szukałem zasady działania w necie, ale nie znalazłem. Jak działa miarkownik mechaniczny? - gdy temp. wysoka to sie zamykają drzwiczki? Ochroni piec przed zagotowaniem? - co w przypadku gdy piec się wypali? Popielnik otwarty i piec sie wyziębia? - Co z tym wkurzającym łańcuszkiem przy podkładaniu do pieca? - Jak jest trwałość tego urządzenia ( tani metalowy Regulus, a droższy plastikowy Honeywell)? Tak jak piszesz, tak działa miarkownik ciągu. Plastikowych nie widziałem, nawet Honeywell. mogą mieć jedynie pokrętło z tworzywa. Sam używam takiego regulatora, bez zastrzeżeń. Do regulacji długości łańcucha dodałem śrubę rzymską pozwoli to dość dokładnie ustalić długość łańcucha. Ponieważ regulatorom brakuje płynności, w miejsce gdzie montuje się dźwignię (z baryłką) nałożyłem trochę towotu z olejem (wymieszane). Po zamontowaniu osłoniłem to miejsce folią (mały kwadrat) aby nie osiadał kurz. Działa bardzo sprawnie! Łańcuch przy podkładaniu nie przeszkadza. Cytuj
pawelt Opublikowano 21 Lutego 2009 #4 Opublikowano 21 Lutego 2009 witam ja natomiast jestem zadowolony z elektronicznego. Piec dziala na pelnej mocy a ze nie mam przewymiarowanego czasy zamykania sa dosc krotkie. Przymykajac mechanicznie po spalaniu bylo pelno syfu w kotle, teraz jest czysto. najwazniejsze ze dopala cale paliwo (czesto wegiel brunatny) a kiedys zostawaly spore bryly. pozdrawiam pawel Cytuj
tata1 Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor #5 Opublikowano 23 Lutego 2009 Jak działa ten elektroniczny miarkownik, czy podobnie jak mechaniczny pracuje płynnie, czy też tylko w zakresie histerezy OTWÓRZ/ZAMKNIJ ? Cytuj
genesis72 Opublikowano 15 Lutego 2013 #7 Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Witam Gdzie można kupic taki elektroniczny sterownik i jak to fachowo sie nazywa? Juz wiem To elkryczny miarkownik Czy od ma tylko dwa stany tz otwiera calkowicie i zamyka? Edytowane 15 Lutego 2013 przez genesis72 Cytuj
3Altair33 Opublikowano 16 Lutego 2013 #8 Opublikowano 16 Lutego 2013 Firma Unister produkuje takie coś http://allegro.pl/elektroniczny-miarkownik-ciagu-powietrza-unister-i3022821400.html Jeśli lubisz gadżety to kup, jeśli nie to zwykły miarkownik mechaniczny wystarczy ;) Cytuj
edde Opublikowano 17 Lutego 2013 #9 Opublikowano 17 Lutego 2013 a bolecki robi MCI z płynną pracą klapki (podobnie jak mechanicznym miarkowniku a inaczej niż w unisterze, który działa dwustanowo: otwórz-zamknij), wada to cena, konieczność dokupienia lub posiadania sterownika kotła (nie ze wszystkimi sterownikami MCI współpracuje), niedługo to jest na rynku ale jak na razie opinie użytkowników znalezione w necie raczej pozytywne Cytuj
Gość vlepek Opublikowano 18 Lutego 2013 #10 Opublikowano 18 Lutego 2013 miarkownik ma to do siebie ze wolniej reguje i wolniej zamyka lub otwiera drzwiczki oraz ze moze sie zawieszac jesli jest sporo kurzu w kotłowni. Cytuj
gogi123 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 #11 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Czy do małego kotła 8kw pchać się w drogi, elektroniczny MCI czy kupic zwykły mechaniczny i bedzie dobrze? Cytuj
darecki2308 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 w zupełności wystarczy ten miarkownik użytkuje go już 3 sezon i pracuje bez zastrzezeń , należy go tylko odpowiednio skalibrować ;) http://www.budocentr...3-4,id6870.html zobacz również tu http://zielonestrony...arkownik-ciagu/ Cytuj
dydzio Opublikowano 25 Października 2015 #13 Opublikowano 25 Października 2015 Wybaczcie mi odgrzanie kotleta, ale mam pytanie odnośnie zasady działania w nawiązaniu do powyższej fotki dareckiego: W jaki sposób "ciągnięty" jest łańcuszek? Czy cołość się podnosi czy tylko jego mocowanie obraca? Pytam, bo instalator wspomniał mi o takim urządzeniu do mojej piecokuchni Moderator 10kW, problem w tym, że nie mam wyprowadzenia na miarkownik, więc musiałbym go mocowaćna wylocie gorącej wody, który oczywiście jest z tyłu pieca. Musiałbym wtedy wydłużyć ten pręt na zdjęciu, co przy "obrotowej" zasadzie działania nie ma sensu (mały obrót, duży skok otwarcia drzwiczek). Ktoś rozwiązywał kiedyś problem montaży mierkownika w kotle bez wyprowadzenia? W internetach nie mogę znaleźć... Cytuj
SONY23 Opublikowano 25 Października 2015 #14 Opublikowano 25 Października 2015 Pracuje całe ramię ale można przecież zamiast łańcuszka zastosować sznurek a do niego mały bloczek, rolki itp. Tylko od Twojej inwencji zależy co z tym zrobisz a można zrobić praktycznie wszystko co się zechce... Cytuj
rumunn9r Opublikowano 25 Października 2015 #15 Opublikowano 25 Października 2015 od siebie polece sterowanie spalaniem za pomoca temperatury spalin np. jak w stopce Cytuj
ekopro Opublikowano 13 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Palę od góry. Zainstalowany Miarkownik Ciągu: FR1. Prawidłowo skalibrowany. Problem w tym, że gdy miarkownik ustawiony jest na 60oC a rozpaliłem w kotle, po czasie temperatura rośnie do ponad 80oC i dopiero po czasie zamyka się klapka wlotu powietrza. Boję się, że może wzrosnąć do temperatury wrzenia. Używam kotła z zamontowanym miarkownikiem od trzech lat. Kiedy minie moment krytyczny wszystko stabilizuje się, temperatura opada do zadanej w miarkowniku, wszystko wraca do normy a miarkownik prawidłowo spełnia swoja funkcje utrzymując zadaną temperaturę w normie. (prawidłowo ustawioną). Co może być przyczyna wzrostu temperatury i tym, że klapka zamyka się z opóźnieniem? Czy spowodowane jest to bezwładnością miarkownika i czasową zwłoką w jego zadziałaniu? Rozpalam drewnem a temperatura w kotle szybko rośnie. Cytuj
mobopx Opublikowano 3 Grudnia 2016 #17 Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Witam forumowiczów :) Odkopię trochę wątek. Na regulatorze są zwykle 2 zakresy temperatur. Biały + czerwony. Który zakres dot. całkowitego zamknięcia klapy przy danej temp.? Druga sprawa. Zacząłem palić od góry i trochę obawiam się tego miarkownika, gdyż w klapce doprowadzającej powietrze nie mam śruby regulacyjnej (zamyka się całkowicie). Powinienem się tym martwić? Edytowane 3 Grudnia 2016 przez mobopx Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi