Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Małe Przepływy W Podłogówce

PaWoS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Pisałem z pamięci. Dokladnie to 18mkw - 0,5mkw na kominek. Długości podałem w przybliżeniu, ale pętle nie były dłuższe jak 50m.

Opublikowano

Papasmerfie :) 90mb rury na 20m2  ,  i masz co 15cm rozstaw ? <_<  coś chyba z tym tez pomyliłeś bo mi wychodziło na 13m2 90mb rury :) czyli 7mb/m2

Jaką masz odległość od rozdzielacza do pomieszczeń?

U mniej jak przeanalizowałem to rozdzielacz jest w odległości 24 cm (grubość ścianki nośnej) od tych pętli. Z kolei pętla z korytarza jest w puszczona do salonu ale już teraz nie wiem ile dokładnie ale to tez zmienia u mnie zagęszczenie rur. Po kilku latach jest ciężko sobie przypomnieć ale na bank rurki przebiegały co 3 kratki na folii czyli mniej więcej co 15 cm.

Opublikowano

W dalszym ciągu czekam na hydraulika. Zawór 3D dojechał  i bym go wkręcił ale trzeba śrubunki przerobić a za to już się nie biorę sam.

Natomiast dzięki zakupionemu termometrowi bezdotykowemu mam kilka obserwacji.

na regulatorze ustawiłem temp 21 st. na zewnątrz w dzień około - 5 a w nocy około -11

histereza aktualnie jest 0.3 st i mniej już nie ustawię. Aktualnie pracuje cała instalacja.

Na tą chwilę krzywą muszę chyba pod ciągnąc do góry bo dobija do równych 21 st, i gdy temperatura spadnie o 0.3 st kocioł zaczyna pracować ale temp leci o kolejne 0.2 st i dopiero zaczyna rosnąć.

Różnica powrotu i zasilania około 10 st do momentu aż kocioł zacznie modulować i gdy temp zasilania spadnie wtedy różnica jest około 5 st

Gdy kocioł zaczyna pracę na pętli w salonie jest około 25 st a kiedy kończy pracę jest 26,5 st. Uważam że pomieszczenie się teraz bardzo szybko nagrzewa ale podłoga raczej nie zdąży złapać wyższej temperatury ze względu na dojście do temperatury zadanej na regulatorze.

Od dnia kiedy założyłem temat różnica jest taka że w kuchni, jadalni i salonie temperatura utrzymuje się prawie tak samo czyli w okolicach 21 st

Pytanie do sambor, czy jeśli do rozdzielacza od kaloryferów mam również rurkę PP25 i planuję rozbudowę instalacji o kolejne 4 szt to może się również pojawić problem?(W sumie 2 drabinki i 14 stalowych 140 -tek)

Na tą chwilę pompka stratos pico pokazuje 21 W i przepływ w granicach 0.6 - autoadaptacja

Podam jeszcze kilka ciekawostek które zaobserwowałem podczas zabawy termometrem.

Jak wcześniej pisałem, mam ytong energo 36,5

ściana nośna na której jest regulator ma temp 21 st

okno Drutex profil 5-cio komorowy - 16,5 st - nie ma pod spodem kaloryferu

szpaleta 2 cm od profilu - 18,5 st - jak wyżej grzejnika brak

Ściana zewnętrzna około 2 mb od najbliższego okna i kaloryfera - 20,1 st

Okno Drutex profil 5-cio komorowy - 22 st kaloryfer 140 cm pod spodem o temperaturze mierzonej u góry 28.8 (głowica ustawiona na 3 gdzie pełna skala to 5)

Szpaleta 2 cm od profilu 20,4 st

podłoga w najzimniejszym miejscu 26 st

W momencie pomiarów kocioł pracuje od pół godziny

Zasilanie około 35 st

Powrót około 30 st

Opublikowano

Zapomnij aby rura PP fi.25 pociągnęła 14szt grzejników typu 22/1400 to ani odpowiednik CU22

Swoją drogą to dziwna technika doboru grzejników,wszystkie takie same bez względu na zapotrzebowanie poszczególnych pomieszczeń na ciepło.No tak brak OZC)

Opublikowano
... podłoga w najzimniejszym miejscu 26 st ...

Czyli z tą podłogówką wcale nie jest tak źle, jak pierwotnie sądziłeś.

Opublikowano

Właśnie kombinuje jak to opanować. Nie chcę tu wklejać zdjęć żeby "obory" hydraulikowi nie zrobić.

Zrobię tak, do istniejącego rozdzielacza wymienię tyle rury ile się da na 28 miedź a do kolejnego z którego podepnę nowe 4 kaloryfery polecę do góry przez strop. Od sprzęgła jest 1'aż do zaworu za pompką.

Mogę jeszcze dać trójnik za sprzęgłem i zrobić osobny obieg na te 4 kaloryfery. Tylko czy jest sens pakować kolejne 600 zł na pompkę.

Te dodatkowe kaloryfery pójdą na poddasze które aktualnie nie jest użytkowe. W projekcie mam podane że powinny być 4 x Q=700 W. A ogólnie to pomieszczenie przy temperaturze 20 st ma obliczone 2800 W.

może za ostro chcę przewymiarować grzejniki. Sugeruję się niską temperaturą zasilania w granicach 38 st a projekt jest obliczony przy 70/55 st

metoda doboru grzejników to oko inwestorki :)

To są dekoracyjne z płaskim panelem przednim. 

http://www.egrzejniki.pl/grzejniki-pokojowe/purmo-plan-p-askie/purmo-plan-typ-fc-22/plan-fc22-wys-600/grzejnik-purmo-plan-fc-22-600x1400.html

Opublikowano

Dla kondensata parametry doboru grzejników 70/55 są za wysokie,powinny być np.55/40,55/45

Przy zapotrzebowaniu pomieszczenia 2800W dwa takie nie wystarczą(2360W)trzy znów za dużo choc nie zaszkodzi)

Nie mam jeszcze kupionych to zamówię 120 - tki, będzie z zapasem.

Opublikowano

PaWos  masz temperaturę podłogi 26*  i tylko 21* temperaturę pomieszczenia ?

Opublikowano

Pompy mam 60 i 2 obiegi, kaloryfery to osobny. Na razie nie mam problemów z grzejnikami pojawią się pewno po rozbudowie. Pompkę jak włączę na full to ma przepływ 900l na h

Rury do istniejącego rozdzielacza PP 25 ale jest trójnik na powrocie i zasilaniu i pion do tego rozdzielacza co planuje poprowadzony też PP 25. Nie skorzystam z tego pionu. Jak przewiercę się przez strop to znajdę się między ścianą kolankową a stolcem. tutaj będzie pomieszczenie techniczne z rozdzielaczem. Tyle że w kotłowni będzie rura na wierzchu co mi nie przeszkadza.

ameno25 odpowiedziałem na post który zmieniłeś

Temperatury jak podałem takie są.

Nie odpowiedziałes na pytanie jakie wcześniej zadałem. Jaką masz odległość od rozdzielacza do tych pomieszczeń z podłogówką? ile rurki mb?

Opublikowano

Podając długość pętli zawsze odliczasz rurę od rozdzielacz do pętli. Ja mam na dole rozdzielacz odległość od pierwszych pętli to grubość ściany, np do łazienki to już po jakieś 3 metry , a do góry po 5 m

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Program SDG dla pomieszczenia o obciążeniu cieplnym 2800W dobrał dla parametrów 55/45/20

3szt grzejników 600x1400.Nie bez znaczenia jest lokalizacja danego grzejnika,jeżeli jest pod oknem to OK ale jak np.na ścianie bez okna to sparawność takiego grzejnika spada

Opublikowano

Pytanie do sambor, czy jeśli do rozdzielacza od kaloryferów mam również rurkę PP25 i planuję rozbudowę instalacji o kolejne 4 szt to może się również pojawić problem?(W sumie 2 drabinki i 14 stalowych 140 -tek)

Na tą chwilę pompka stratos pico pokazuje 21 W i przepływ w granicach 0.6 - autoadaptacja

Na pewno nie wystarczą, nawet przy różnicy między zasilaniem a powrotem 20C  to będzie za dużo

Przepływ 0,6m3/h to przy 15C różnicy moc ok 10kW

Grzejnik FC 22 1400x 600 ma moc przy tych temp zasilania 770W

To trzeba przeliczyć a dopiero później kupować

Tabela z mocami dla zasilania 50C i powrotu 35 poniżej.

post-18578-0-64072200-1486934710_thumb.jpg

Opublikowano

Cały budynek łącznie z garażem i poddaszem ma obliczone 10150 W

Poddasze które aktualnie jest oddzielone ścianą pustak 36,5+ 10 styro plus sufit 40 cm wełny 0,39 ma 2800 W

Pozostaje  7350 W. To by pozostało na rurach PP25 które są pod wylewką. Około 6 mb zasilanie plus 6 mb powrót. 

Na poddaszu mam 3 okna dachowe czyli 3 kaloryfery pod nimi a jeden blisko schodów. Dach kopertowy więc na 4 ścianach by wisiały

Opublikowano

Trochę się zgubiłem. Czyli reasumując istniejące rury pod wylewką zostają, wymienię tylko to co w kotłowni za pompką.

Tylko dalej nie zrozumiałem czy mogę z istniejącej pompki z 1' wyjść na zasilanie istniejącego rozdzielacza PP 25 oraz na ten na poddasze i również PP 25 czy trzeba 3 obieg zrobić i 3 pompkę.

sprzęgło ----1'---------zawór kulowy 1' ------filtr 1'------pompka 60-tka śrubunki 1'-----zawór zwrotny 1'-------zawór kulowy 1"-------------trójnik 1' -----PP25------7350 W

I

I

I

PP 25

I

2800 W

Gdyby tak mogło zostać to wykorzystam rurki które mam w ściance. W tej chwili instalcja tak samo wygląda tylko za zaworem kulowym zaczyna się PP 25 i trójnik jest też 25

Opublikowano

Takie coś co proponujesz może zadziałać, pod warunkiem montażu do trójnika i samego trójnika rury 1"

lub miedzi 28 i dopiero od niego odejścia na PP25

Odejście na poddasze nie będzie zbyt dużym obciążeniem, a raczej trzeba będzie mocno pokryzować grzejniki

na poddaszu, inaczej przestaną grzać pozostałe.

Opublikowano

Hydraulik przesunął termin o tydzień, coś mi się wydaje że będę musiał sobie zakupić palnik i sam jakoś ogarnąć. Obcego fachowca nie wpuszczę, nie chce mi się tego od nowa przerabiać :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu mój fachowiec dotarł i wymienił część instalacji.

Zmiany:

Podłogówka przepływ na pompie 900 l/h. Rotametry mnie zaczęły "słuchać". Mam mozliwość ustawiać więcej niż poprzednio.

kaloryfery 1 000 l/h

jest kolosalna różnica bo na przykładzie podłogówki to tyle miałem jak pracowały 2 pompki równocześnie.

Przy okazji wyszło pewne niedomówienie ponieważ opisywałem swój rozdzielacz że ma wejście 1' i że są tam założone zawory calowe bo tak ustalałem przy montażu poprzednio.

Teraz dopiero hydraulik mi powiedział że założył tam 3/4 bo takie wejście jest na belkę. Moje laickie oko tego nie wyłapało i tez źle tutaj opisałem w poście.

Pozostaje w takim razie chyba wymiana belek w rozdzielaczu i założenie z wejściem 1'. Zrobię to pewno na jesień a istniejące belki wykorzystam do 4 kaloryferów, nie potrafię obliczyć ale myślę że nie będzie problemu.

Moje spostrzeżenie na temat poprawy pracy podłogówki przy większym przepływie to na zasilaniu 37 st a na powrocie 30. szybciej tez nagrzewa się podłoga. Cel może nie w 100 procentach ale osiągnięty dzięki Wam. największe podziękowania dla Pana sambor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.