Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Forumowicze!

Mam podłączony zbiornik wyrównawczy jak na załączonym obrazku.

Rury idące od kotła do zbiornika są miedziane, średnicy 25, rura "przelewowa"-ta z góry zbiornika, to zwykła PCVka sprowadzona do kotłowni, ale nigdzie nie podłączona (wisi w połowie ściany).

Zdaniem instalatora wszystko jest OK. Moim zdaniem NIE.

Kto ma rację?

Z góry dzięki za pomoc!

Instalacja.bmpPobieranie informacji ...

Opublikowano

Najlepiej gdyby była doprowadzona na zlew. Inaczej, gdy się przeleje to poleci na posadzkę. A więc niestaranność instalatora, nie jemu będzie leciało. Wykonanie nie odbiorowe. Ponieważ nadzoruje często (uprawnienia budowlane) tego typu instalacje to tej bym nie odebrał. Pozdrawiam

Opublikowano
  radman napisał(a):
Szanowni Forumowicze!

Mam podłączony zbiornik wyrównawczy jak na załączonym obrazku.

Rury idące od kotła do zbiornika są miedziane, średnicy 25, rura "przelewowa"-ta z góry zbiornika, to zwykła PCVka sprowadzona do kotłowni, ale nigdzie nie podłączona (wisi w połowie ściany).

Zdaniem instalatora wszystko jest OK. Moim zdaniem NIE.

Kto ma rację?

Z góry dzięki za pomoc!

Litości - gdziekolwiek, ale musi mieć odpływ !!!!!!! "Guitar" ma absolutną rację.

U mnie na etapie budowy p. Hydraulik przygotował sobie oddzielny odpływ który "zabiera" całość do oczyszczalni.

Nie raz słyszałem jak się przelewa woda i spływa. Bedziesz to wszystko miał na ścianie i na posadzce. A na dodatek woda może być dobrze ciepła.

"pozdrów tego hydraulika" hahaha

pozdro

Opublikowano

Pytanie zasadnicze czy był tam odpływ?? zapewne odpływ jest wskazany, ale niekonieczny, przecież przelew piwniczny to sygnalizacja napełnienia a wylot pary jest na zbiiorniku.

Po napełnieniu na zimno i po rozpaleniu nieco sie poleje (do 4l/100 l zładu) i tyle! Można podstawić wiaderko.

Nie panikujcie . Hej!

Opublikowano

co do odbioru i samej instalacji to jesli niema kanalizacji to powinno byc czy uspawane czy inny zbiornik min 50l podstawiony na stałe z mozliwosia oprozniania i tyle a bardziej martwi mnie połoczenie odpowietrzenia i rury przelewowej nad zbiornikiem w trakcie zagotowania ten zbiornik na dole nie bedzie potrzebby bo wszyszko zostanie wyplute nad zbiornikiem na 100%

Opublikowano

No i prawidłowo! Para w ruch a chłodna woda ze zbiorn. wyr. do kotła coby się nie rozgotował i schłodził nieco. I miał czym sie pluć!

Hej!

( wiaderko leprze niż zbiornik na 50 l... kto go ruszy, i co z ta wodą ?? Chyba ze do polewania popiołu -- wyrobi sie wszystko. )

Opublikowano

Ok, dziękuję wszsykim za odpowiedzi i dyskusję.

Rurę przelewową najlepiej sprowadzić nad zlew i koniec.

Natomiast niepokoi mnie podłaczenie rury wzbiorczej i bezpieczeństwa do zbiornika i pieca oraz rury przelewowej do zbiornika. Norma łądnie to opisuje i jeszcze lepiej rozrysowywuje i na pewno u mnie tak nie jest?

Można stosować inne alternatywne rozwiązanie??? Chyba nie.....