Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wentylacja Mechaniczna Z Rekuperacja

byry007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam wentylację mechaniczną z rekuperacją i problem mam taki ze mi wysusza powietrze w domu do 40 % plus mam w domu wszędzie podłogowke i bardzo dużo mam kurzu , stwierdzam że wszystko się kumuluje podłogowka plus mała wilgotność i sprzątać trzeba co 3 dni bo widać na meblach kurz . Nic nie daje jak wentylacja działa na 25 % niżej to już nie robie bo czuć zaduch w domu mam Jan gaza 350 centrale co robić żeby była wilgotność większą ? Jak żona rozwiesi pranie to jest 50 % ale tylko przez noc jak schnie

Opublikowano

no tak niestety będzie. zaleta to taka, że chałupa nie zagrzybieje. dziś miałem oględziny właśnie zagrzybiałego mieszkania, nic ciekawego, nie polecam mieszkać w czymś takim. winą były przytkane kratki wentylacyjne i brak wietrzenia. wilgotność w mieszkaniu 54 do 56% ustabilizowana, niby to idealne 55% ale podejrzewam, że na codzień będzie tam min. 60%. w narożach ścian pleśń, na ramach i uszczelkach okiennych pleśń, szyby zroszone.

a kominek masz i korzystasz?

Opublikowano

Musisz ustawić 20-25m3/h na osobę. Nie wiem jaka tam jest dokładnie teraz wydajność przy 25%, ale z grubsza to odpowiadało by dla 3 osób w domu. Na zmianę wilgotności w domu po zmianie ustawień musisz poczekać nawet kilka tygodni, to są bardzo powolne procesy. Na dziś werdykt jest jednoznaczny, zbyt intensywna wentylacja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może to zdjęcie podpowie wam na ile ustawić WM ? Ma na 25 % jak były duże mrozy to miałem gdzieś na 15 % na oko ale czuć było już delikatnie zaduch.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

post-63980-1484593197,3569_thumb.jpg

Opublikowano

Czyli według tego że 25 m3/h czyli jak 2 dorosłych i 3 małych dzieci w wieku 2.5 bliźniaki i starszy 4.5 lata powinna wentylacja chodzić na 12.5 % tak ?

Opublikowano

Nie da się tak nic stwierdzić, bo nie mamy zamierzonych oporów instalacji dla poszczególnych biegów.

Można tylko zakładać, że jest między 50 a 100Pa i z tego założenia można by wnioskować, że przy mrozami dla tej rodziny centrala powinna pracować na pierwszym biegu, a przy temperaturze ok 0C i więcej na drugim. Najlepiej kup jeden lub kilka higrometów i będziesz wiedział gdzie jesteś i dokąd dążyć.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Z kurzem sobie poradziłem kupiliśmy suszarkę do ubrań i teraz ładnie kurz się zbiera w zbiorniczku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sa nawilżacze ultradźwiękowe, prężnośc pary wodnej jest zależna od temperatury. Sprzątać i tak trzeba. Grzejniki też bardzo wysuszaja powietrze. Ja mam akwarium też pomaga

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sama wentylacja mechaniczna z rekuperacją nie daje korzyści energetycznych wbrew powszechnie panującej opinii. Wentylacja mechaniczne wymusza dużo większe straty energii niż klasyczna wentylacja grawitacyjna. Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A co to za nowość?

Jakie to większe straty może mieć wymiennik w porównaniu z dziurami w oknie i pod drzwiami?

Opublikowano

Teres - też prawda przecież można wszystko pozatykać, w takim przypadku to rekuperacja będzie naprawdę  energożerna w porównaniu z brakiem wentylacji bezsprzecznie. :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie, wystarczy tani chiński higromet za 10zl, to nie muzeum i nie laboratorium.

Z tymi za 10zl to bym uważał. Kolega miał dwa takie i wskazywały ze wilgotność w nowym domu ma 20% a na dobę miał dwa wiadra wody z odpływu reku. Na zewnątrz w deszczowy dzień jeden wskazywał 50 drugi 60% .Kupił pożądny higrometr a on już 70% wskazał w domu. Zresztą sam tez się przekonałem ze warto dołożyć do markowego higrometru, taki Baurer za 50zl sprawdza się świetnie.

Opublikowano

Sęk w tym, że jak masz wentylacje grawitacyjną, to musisz wietrzyć mieszkanie, jesienią i zimą również. W ten sposób strata ciepła jest ogromna, bo przy mrozie w ciągu 15 minut wietrzenia powietrze bardzo się ochładza. WM sterujesz sam i sam musisz sobie wykombinować tak żeby było dobrze. Mnie pomogli ludzie z BCS, która zakładała mi WM. Na początku też nie wiedziałem wielu ważnych rzeczy. A co do suchego powietrza – kup nawilżacz zwłaszcza do sypialni i problem zniknie. Coś za coś. (ewentualnie powieś na grzejniku mokry ręcznik....jeśli masz grzejnik).

Opublikowano

30% to grawitacyjna czy mechaniczna ?

Opublikowano

Wiadome że grawitacyjna wentylacja z nieszczelnymi oknami to około 30%.  Wszystko zależy od ilości przepływającego powietrza. Łatwo to sprawdzić - anemometr i już wszytko wiesz ile ciepła ucieka w danej chwili z domu.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Od pewnego czasu słyszę w domu szum pracującej wentylacji, dokładnie to tylko ja to słyszę ale wiem że to wentylacja bo jak wyłącze to nie ma takiego dźwięku. Sądziłem może że to filtry po 1 miesiącu wymiany ale wymieniłem na nowe i nic jedynie był wentylator od wywiewu powietrza z domu na zewnątrz brudny zardzewiały po skrobałem go, drugi jak nowy. Wydaje mi się że ten dźwięk zrobił się od tego czasu jak pierwszy raz od 5 lat wyłączyłem wentylację na 2 dni jak nas nie było czy to może mieć coś związane z tym ?20181014_211142.jpeg20181014_211149.jpeg

Opublikowano

Sprawdź łożyska. 

Pozdrawiam RedEd 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.