Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Parametrów Kotła Kostrzewa Twin Bio Luxury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 18.11.2019 o 09:19, toot napisał(a):

Ograniczając moc górną, dół też się obniża. W tym przypadku do 3 kW. 

Rozwiń  

Nie. Palnik 24KW nie ma takiej możliwości. Nie jest tak jak myślisz że se kupisz kocioł 25KW i zrobisz z tego 10KW.

Opublikowano
  W dniu 18.11.2019 o 10:10, mirgr napisał(a):

Witam,mam taki piec ale 12 kw palnik vg - cwu 120 l 3 osoby w domu ,do ogrzania 130m2 plus garaż ale na razie zakręcony średnie spalanie z miesiaca to 6.8 kg

Rozwiń  

Gdyby moja żona nie lała codziennie pełnej wanny gorącej wody to pewnie też bym miał takie spalanie ;-) Możesz napisać jak masz ustawione najważniejsze parametry ? I jaki harmonogram grzania, temperatury ustawione itd. ?

Opublikowano
  • Czas rozgrzewania 30s
  • Dawka startowa 60g
  • Detekcja płomienia 50%
  • Czas rozpalania 8 min
  • Max moc palnika 13kW ale jest skręcony na 9kw
  • max moc palnika 100%
  • Min moc palnika 30%
  • min moc nadmuchu 29
  • srednia moc nadmuchu 34
  • max moc nadmuchu 40
  • czas cyklu w trybie praca 14 sek
  • Czas nadzoru 0 min
  • Wydajnośc palnik 9.2
  • Kaloryczność 5.3kWh/kg
  • Min temp kotła 60 st
  • max temp kotła 80 st
  • histereza kotła 4 st
  • Temp załączania pompy 55st
  • postój pompy podczas ładowania 0 min
  • czas postoju CO od termostatu 0 min
  • Czas pracy CO od termostatu 0 sek
  • Min temp zadania CWU 30 st
  • Max temp. zadana CWu 70 st
  • Czas postoju pompy cyrkulacyjnej 30 min
  • Czas pracy pompy cyrkulacyjnej 70 sek
  • temp startu pompy cyrkulacyjnej 28 st.
  • Min temp mieszacza 28 st
  • Max temp mieszacza 40 st
  • Czas otwarcia zaworu 140 s
  • cwu zadana 50 histereza 6plus harmonogram obniżenia nocnego 6 stopni
  • mieszacz 2 grzejniki łazienkowe 55
  • temp. w domu zadana 22.6
  • regulator pokojowy salus histereza 0,25
  • i mam tez rekuperator
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

a i wyłączenie pompy od termostatu na NIE heheh

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 18.11.2019 o 10:34, mirgr napisał(a):
  • Czas rozgrzewania 30s
  • Dawka startowa 60g
  • Detekcja płomienia 50%
  • Czas rozpalania 8 min
  • Max moc palnika 13kW ale jest skręcony na 9kw
  • max moc palnika 100%
  • Min moc palnika 30%
  • min moc nadmuchu 29
  • srednia moc nadmuchu 34
  • max moc nadmuchu 40
  • czas cyklu w trybie praca 14 sek
  • Czas nadzoru 0 min
  • Wydajnośc palnik 9.2
  • Kaloryczność 5.3kWh/kg
  • Min temp kotła 60 st
  • max temp kotła 80 st
  • histereza kotła 4 st
  • Temp załączania pompy 55st
  • postój pompy podczas ładowania 0 min
  • czas postoju CO od termostatu 0 min
  • Czas pracy CO od termostatu 0 sek
  • Min temp zadania CWU 30 st
  • Max temp. zadana CWu 70 st
  • Czas postoju pompy cyrkulacyjnej 30 min
  • Czas pracy pompy cyrkulacyjnej 70 sek
  • temp startu pompy cyrkulacyjnej 28 st.
  • Min temp mieszacza 28 st
  • Max temp mieszacza 40 st
  • Czas otwarcia zaworu 140 s
  • cwu zadana 50 histereza 6plus harmonogram obniżenia nocnego 6 stopni
  • mieszacz 2 grzejniki łazienkowe 55
  • temp. w domu zadana 22.6
  • regulator pokojowy salus histereza 0,25
  • i mam tez rekuperator
Rozwiń  

Dzięki. To pewnie rekuperacja robi też u Ciebie dobrą robotę. Ja mam wentylację grawitacyjną. No i bojler 300litrów.
Robiłeś harmonogram dla pompy cyrkulacyjnej ? bo to też wychładza wodę w bojlerze.
Ja obniżenie nocne Bojlera dałem do minimum - 30 stopni - nie wiem czy to w sumie nie za duże wychłodzenie i później żeby nagrzało do 50 musi długo grzać?
Czy masz też włączone sterowanie pogodowe ?
I jaki harmonogram grzania podłogówki ustawiasz ? Non stop taka sama temperatura ?

Edytowane przez Laanca
Opublikowano

harmonogram dla pompy cyrkulacyjnej  nie robiłem , taki 300 litrowy zbiornik to pewnie ze 2 godz albo coś koło tego,

wydaje mi się ze prowadzenie procesu im mniejsza ta cała sinusoida tym bardziej poprawnie ale mogę się mylić.

Tu są bardziej doświadczeni niż ja ;)

Opublikowano

a sterowanie pogodowe mam włączone  temperatura na podłogówkę zadana 28 histereza 0.2

Opublikowano
  W dniu 18.11.2019 o 10:49, mirgr napisał(a):

a sterowanie pogodowe mam włączone  temperatura na podłogówkę zadana 28 histereza 0.2

Rozwiń  

To znaczy pogodówka sama ustawia sobie temperaturę w podłodze. Jest tylko krzywa grzewcza, czyli zależność temperatury zewnętrznej do temperatury w pomieszczeniach. Jaką masz krzywą grzewczą na pogodówce ?

Opublikowano

0.2

Opublikowano

Wytyczne dla poprawnego ustawienia krzywej grzewczej  ogrzewanie podłogowe 0,2 -0,6 czyli masz ok

Opublikowano (edytowane)

A masz ustawiony jakiś harmonogram grzania podłogówki ? Czy non stop taka sama temperatura ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

harmonogram do grzania podłogówki to tylko sterownik w pokoju jak spadnie to załączy i odwrotnie

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, ale chodzi mi o to czy ustawiasz jakieś obniżenia nocne w harmonogramie podłogówki ? Czy po prostu całą dobę masz ustawioną temperaturę zadaną 22,6 C ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Cały czas mam tak samo, jak na początku ustawiałem obniżenie nocne np o jeden stopień to później piec pędził i próbował nadgonić 1stopien.

Podłogówka ma bardzo dużą bezwładność wiec wydaje mi się ze raczej się nie opłaca. Ale ja nie jestem specjalista heheh.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja mam w zasadzie też ustawioną non stop tę samą temperaturę 21,4 C i histerezę 0,4. Dokładnie, jak się ochłodzi o 1 stopień to później będzie pół dnia albo i cały dzień nagrzewać do zadanej.
Może z bojlerem zrobię podobnie, ustawię obniżenie nocne o 7-8 stopni. Bo teraz mam z 48 stopni obniżenie na 30 stopni.

Opublikowano
  W dniu 18.11.2019 o 15:04, mirgr napisał(a):

Cały czas mam tak samo, jak na początku ustawiałem obniżenie nocne np o jeden stopień to później piec pędził i próbował nadgonić 1stopien.

Podłogówka ma bardzo dużą bezwładność wiec wydaje mi się ze raczej się nie opłaca. Ale ja nie jestem specjalista heheh.

Rozwiń  

Kolego czy mógłbyś napisać jakie masz spalanie w tym miesiącu ? Chciałbym porównać. U mnie aktualnie spala około 10-11 kg na dobę.

• Lubię to 1
Opublikowano

hej średnia z tego miesiąca policzona wczoraj 7.1 kg z cwu 140 litrów.

Opublikowano

Nie chcę Cię martwić, ale OCHRONA POWROTU - WYŁĄCZONA nie wróży Twojemu piecowi długiego żywota. Z tego co mi hydraulik i serwisant mówili to jest bardzo ważne, żeby ochrona powrotu była minimum 45 C. Wtedy nie występuje pocenie się kotła (nie wykrapla się woda ze spalin) i kocioł nie rdzewieje. Chyba że jakoś inaczej to wszystko działa ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Posiadam od roku piec mini bio luxury ze sterownikiem ecomax860P-O i od 2 dni jest problem z grzaniem CWU, po ustawieniu trybu priorytet piec nie reaguje, natomiast w trakcie pracy i grzania CO po ustawieniu priorytet dla CWU załącza sie pompka od CWU ale od CO pracuje dalej i po osiągnięciu temp CO mimo włączonego trybu priorytet i niskiej temp dla CWU piec zaczyna się wygaszać

czy ma ktoś pomysł co mogło się stac ??

Pozdrawia m 

Edytowane przez kondzio754