krajos33 Opublikowano 24 Listopada 2016 #1 Opublikowano 24 Listopada 2016 witam Zamowilem piec na ekogroszek u lokalnego producenta, miał być ze sterownikiem TECH st-480 z PID, natomiast w trakcie odbioru okazalo sie ze jest to sterownik bez tej funkcji czyli ST-480. Producent tłumaczył ze zamowil z PIDem i wyjasni ta sprawe. Okazalo się ze firma TECH sprzedaje sterowniki z PIDem tylko producentom kotłów (w sprzedazy detalicznej tego sterownika nie ma) ktorzy wysla kociol na badanie do nich do laboratorium. W zwiazku z czym mam pytanie czy wszyscy producenci sterowników tak robią że algorytm PID jest ustawiany pod konkretny model kotła? Zastanawia mnie to bo np. sterownik PUMA ma rowniez PIDa a jest w sprzedazy detalicznej i mozna go nawet zamontowac w dowolnym kotle.
Pieklorz Opublikowano 24 Listopada 2016 #2 Opublikowano 24 Listopada 2016 Tak naprawdę algorytm jest pisany pod dany palnik i dmuchawę. Są na rynku modele gdzie po dopasowaniu danych wyjściowych wszystko dobrze pracuje. Masz m.in. opisywany tu na forum SKZP, masz internetowy sterownik SPPv2 z opcją podłączenia firmowego ciepłomierza, licznik spalonego paliwa Są sterowniki takie jak puma, dobra, nowa cobra2, skorpion, talos. Te z wykresami, licznikiem spalania Masz także Iryd PID z licznikiem spalania...
audilhr Opublikowano 25 Listopada 2016 #3 Opublikowano 25 Listopada 2016 Dobrze podłącze się do pytania kolegi który wybrać który z tych wszystkich jest najlepszy i nie chodzi mi o bajery tylko który ma najlepszy algorytm do prowadzenia kotła w automacie. Bo ja mam np. sterownik z techa i żebym był zadowolony to powiem że nie bardzo i planuję coś zmienić ale na jaki to sam nie wiem :D
maniek76 Opublikowano 25 Listopada 2016 #4 Opublikowano 25 Listopada 2016 Z wymienionych miałem Iryda oraz SKZP. Według mnie ten drugi lepiej prowadzi kocioł ,szczególnie na małych mocach. Jest też zdecydowanie czyściej w kotle. Na SKZP paliłem już trzema różnymi węglami i praktycznie różnicy w procesie spalania nie widzę. Obecnie palę takim trochę groszko-miałem i jestem zadowolony.
krajos33 Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 25 Listopada 2016 zalezy mi zeby sterownik mial PID oraz sterowanie pogodowe mieszaczem, który z wymienionych bedzie najlepszy?
konopka Opublikowano 25 Listopada 2016 #6 Opublikowano 25 Listopada 2016 polecam SKZP-02,bardzo rozbudowany,dotykowy kolorowy ekran,może pracować zarówno w automacie jak i w dwustanie
maniek76 Opublikowano 25 Listopada 2016 #7 Opublikowano 25 Listopada 2016 Iryd jak i SKZP ma to czego oczekujesz od sterownika. Oba miałem u siebie i zdecydowanie polecam SKZP
Pieklorz Opublikowano 25 Listopada 2016 #8 Opublikowano 25 Listopada 2016 Ja nieco bardziej przyzwyczajony jestem do Iryda, skzp testowałem i moim zdaniem pracują podobnie, lepiej w testowanym egzemplarzy modulował dmuchawa 40W jak 75W (skzp) Fakt,że ja mam jeszcze internetowy SPP, więc korzystając z wykresów iryda ustawiam piko-belo Iryd jest produktem sprawdzonym i przede wszystkim nic się w nim nie sypie. Obsługuje 4pompy, siłownik zaworu. Ma licznik spalania paliwa, jest wskaźnik ilości paliwa na ekranie głównym i wyświetla się także na panelach domowych. Na małych mocach aby zgrać go do danej instalacji, to albo podnosimy KP z wartości fabrycznej 48 na ok. 75 albo obniżamy KI Do niego idzie podłączyć czujnik pogodowy i działa on zarówno na temp. wody na kotle i pompę c.o. jak też na siłownik zaworu i pompę za zaworem. Można z jednego czujnika pogodowo sterować obiema temperaturami lub tylko jedną, na której nam zależy Rozbudowa o czujnik spalin Rozbudowa o panel przewodowy typ PILOT G lub wersja bezprzewodowa Pilot G RF Jest czujnik bezpieczeństwa, można także podłączyć czujniki otwarcia klapy kosza (zgodnie z wymogami nowej normy) Na wszystkie pompy, które obsługuje Iryd można ustawiać strefy czasowe a tego nie oferował np. skzp, nie wiem jak jest dzisiaj, może zostało to już dopisane Praca w pid ustawiana na granicy od 1 do 5st.c przeciągnięcia, praca w dwustanie (wyłączony pid), jest też praca na ruszcie awaryjnym z wyłączeniem podajnika
krajos33 Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 25 Listopada 2016 a SKZP nie ma mozliwosci podlaczenia modulu internetowego? przegladajac instrukcje i filmiki na youtube bardziej o mnie przemawia SKZP, ale moze dlatego ze timel zrobil filmiki objasniajace jak i co ustawiac
Pieklorz Opublikowano 25 Listopada 2016 #10 Opublikowano 25 Listopada 2016 Z tym internetem to jest tak... W Irydzie jest na płycie wyjście pod moduł chyba od 2 jak nie od 3lat. I tak co nadchodzi sezon, to słyszę,że już za chwile i już prawie. I czas leci. Podobnie jak widzę jest z skzp, podobne obiecanki przechodziłem przy sterownikach e-m. Zatem dobrze Ci radzę,że cieszyć to się można z tego co jest, bo to co ma być, to inna para kaloszy jest. Jak masz przekonanie do skzp, to go bierz. Dopytaj na wątku o skzp czy ten internet już jest skoro Ci na nim zależy (na internecie znaczy się). Szukasz internetowego, to moim zdaniem SPPv2 (5pomp, zawór, internet, aktualizacja karta sd, czujnik wewn,zewn,spalin, opcja podłączenia ciepłomierza firmowego) Dla mnie Iryd jest jasny, ale ja lubię się bawić sterownikami i większość dla mnie jest prosta, skzp także Iryd ma menu z podpowiedziami przy odpalaniu co masz robić i naciskać Część alarmów też jest taka, wkleję Ci screen z działającego czujnika otwarcia klapy kosza Czy tez screen z dosypywania opału, deklarujesz ile wsypujesz i od tego liczy. Masz też statystykę spalania na wykresie tygodniowym, wykres słupkowy. Wkleję Ci jeszcze podgląd z opisem z panelu domowego pilot g, ja akurat korzystam z przewodowego
maniek76 Opublikowano 25 Listopada 2016 #11 Opublikowano 25 Listopada 2016 Coś tam niby kilka dni temu się pojawiło odnośnie netu
konopka Opublikowano 25 Listopada 2016 #12 Opublikowano 25 Listopada 2016 czy u ciebie tak to działa?jakieś namiary
Pieklorz Opublikowano 25 Listopada 2016 #13 Opublikowano 25 Listopada 2016 przejdź zatem na wątek o skzp i dopytaj użytkowników jak ten Ci się najbardziej podoba, to z moich zabaw mogę Ci powiedzieć,że samo poruszanie się po menu jest proste oraz intuicyjne.
dan999007 Opublikowano 25 Listopada 2016 #14 Opublikowano 25 Listopada 2016 Jestem początkującym z Skzp 02 ale muszę przyznać że na małych mocach piec pracuje super. Prawda jest taka że i tak pierwszy sezon użytkowania trzeba będzie spędzić w kotłowni i wszystko wyczuć. Miałem iryda pid i jak dla mnie zdecydowanie lepszy jest Skzp 02. Ale to jest moje zdanie. Pozdrawiam.
wadus Opublikowano 25 Listopada 2016 #15 Opublikowano 25 Listopada 2016 SKZP-02 uzytkuje 2 sezon i nie mam porownania do innych, ale moge zapewnic o jego bezawaryjnosci. Sterownik niesamowicie przyjazny w obsludze, po kilku dniach juz bedziesz wiedzial co gdzie ustawic. Na forum jest watek o tym sterowniku i tam bardzo aktywnie udzielaja sie rozni posiadacze sterownika jak i sam tworca Tomek. Jak sie wlaczy automat to tak naprawde pozostaje tylko analiza wykresow Jakosciowo ekran dotykowy pierwsza klasa.
przemas22 Opublikowano 27 Listopada 2016 #16 Opublikowano 27 Listopada 2016 Pieklorz To jest jakas nowa wersja Pilota G mam kupiony 2 lata temu i nie mam tej opcji. Mozna to gdzies wyslac czy samemu dograc. Zadziała to z tlokowcem
maniek76 Opublikowano 27 Listopada 2016 #17 Opublikowano 27 Listopada 2016 Pilota musisz wysłać do producenta
Pieklorz Opublikowano 27 Listopada 2016 #18 Opublikowano 27 Listopada 2016 przemas Sam swojego Iryda mam w starszej wersji, aby na pilocie wyświetlało wskaźnik paliwa trzeba zrobić aktualizację płyty głównej Iryda, myślę,że samego pilota także Nie pamiętam jak to robiłem, ja mam jeden z pierwszych softów ze spalaniem Mam niby loggera z kartą sd do aktualizacji softu, ale producent mówił,że to poważniejsza zabawa i też musiałem dostarczać do niego Nie chciałem rozłączać wszystkich czujników, więc tylko zdjąłem obudowę, odpiąłem kostki i wymontowałem samą płytę sterownika i chyba razem z pilotem g dostarczyłem do producenta. Z tłokiem też działa, wówczas podajesz jaką dawkę jednorazowo wpycha szuflada. do ślimaka jest przesyp w g/sek a do tłoka bodajże deg/porcja (z pamięci mówię)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.