Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłem Na Pelet, Jak To Poprawnie Pospinac

Hadziajluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przewymiarowany to może nie, ale ma pewien zapas mocy (po podłogach mam w sumie 250m2)

Jest to celowy zabieg, gdyż w ten sposób kocioł się spokojniej "prowadzi", przez co ładnie mi spala węgiel.

Dodatkowo zbiornik CWU na 220L (50C-55C), a że małżonka lubi się często kapać w wannie, to taka a nie inna decyzja.

Opublikowano

A powiedzcie mi czy pc powietRze powietrze woda do cwu ma sens do kotła na pellet. Czyli palac tak pelletem spalanie jest duuze

Opublikowano

musisz sie dezydowac  albo montujesz pompę powietrze woda na dały dom albo montujesz kocioł peletowy np orlingo 100 /16 kw z modulacją od 3-16kW  i masz całe ogrzewanie załatwione

Opublikowano

A jak wygląda sprawa z taką pompa masz może pojęcie

Opublikowano

a co chcesz wiedzieć dokładnie

ja ogrzewam prądem 430m2 i uważam za najlepsze rozwiązanie ,pytaj na pewno sie dowiesz wszytkiego

Opublikowano

Ja mam ok 120m2 dom jednorodzinny wolnostojący ściana 25 porothermu +20 styropian podłoga 15 dach 20 styropianu okna 3 szybowe z cieplymmontazem. Jakie masz średnie rachunki i koszt wykonania takiej instalacji

Opublikowano

Sambor a powiedz mi jak wygląda piec z buforem i jaki układ i sterowanie zastosować

Opublikowano

A w tym schemacie ze sprzeglem to pompa podlogowka musi być położona z pompa kotlowa?

Opublikowano

Schemat ze sprzeglem hydraulicznym jest tam napisane żeby spiąć pompę od podlogowki z pompa kotlowa o ile dobrze rozumiem

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem??

Opublikowano

Aha już wiem o co chodzi

Opublikowano

Jakie najlepiej stosować pompy do instalacji kocioł na pellepellet z Twojego schematu

Opublikowano

CW i kotłowa - 25/40 bez autoadaptu

grzejniki - 25/40 z autoadaptem

podłogówka - zależy jakie dł pętli 25/40 lub 25/60 bez autoadaptu

Producent to zależnie od portfela - LFP, Grundfoss, Halm.

Opublikowano

Niekoniecznie musisz spinać ze sobą pomp kotłowej i podłogi. Z tego co piszesz masz rozbudowany sterownik który obsługuje kilka pomp. Pompę podłogówki podłącz pod któreś z dodatkowych wyjść byle w opcjach tego obwodu była możliwość załączenia pompy na stałe

Opublikowano

U mnie działają grundfosy 25/40 bez autoadaptu z możliwością ustawienia 6 różnych trybow i działają ok

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Do grzejników zastosowac z autoadapt oraz głowice termostatyczne a jakieś konkretne czyli takie co mierzą temp pomieszczenia czy wody w grzejniku wiem że może głupi o to brzmi ale lepiej zapytac

Opublikowano

Na górze mam łazienkę i 5m2 podlogowki czyli spiąć to na rtl czy z parteru ciągnąć rury

Opublikowano

Ja mam u siebie na rtlu ale teraz żałuję takiego rozwiązania, puść sobie osobna rurę i będziesz mógł sterować osobna łazienką np latem

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A nie przeszkadza ze rozdzielacz jest niżej czy osobny na piętrze zrobić

A odnośnie rur pex to najlepiej jakąś konkretną firmę wybrać czy nie ma znaczenia

Opublikowano

Rozdzielacz może być niżej , tylko trzeba na piętrze wstawić odpowietrzniki tej pętli, ja czasem wstawiam odp na pętli w szafce piętrowej

PEX to może być Wavin, Purmo, Uponor.

Na pewno nie rura po 1zł/m 

Opublikowano

Rozmawiałem dzis z hydraulikiem i powiedział że obieg cwu może robić za obieg kotlowy czy to prawda

Opublikowano

Tak pompą CWU można dogrzewać powrót jednak minusem jest brak kontroli nad temp CWU - przeważnie będzie równa temp kotła

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.