Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i o to mi chodziło czyli jest cacy ( bo bez termostatów byłby zbyt wielki upał).  Kurde tylko gdzie jest ten net - normalnie przyzwyczaiłem się, że spojrzę na komórkę lub kompa i już wszystko wiem a tak muszę drałować do kotłowni :)

Opublikowano

Z netem walczą. U mnie odpalił od strzału po WiFi, u energo nie działał ani po lanie ani po WiFi.... wczoraj dostaliśmy nowe softy, ale zaś na serwerze coś robią i wyłączony.

Tak, że na razie jest to trochę kulawe.

Opublikowano

No i znalazłem - czujnik zewnętrzny był włączony ale go jeszcze nie wystawiłem a na kotle miał ukrop - czyli funkcja auto lato i pompy CO nie chodziły. Wyłączyłem go i teraz pompy CO się włączają jak trzeba. :)

Jeszcze to poobserwuję czy jest tak jak ma być :)

Po obserwacji - zmieniłem jeszcze parametr regulatora temperatury zewnętrznej z off na termostat i teraz ta moja cykliczność powinna już być taka jak ja chcę :)

Opublikowano

Masz czas się z nim skumplować, pomału połapiesz :)

A ja czekam kiedy kolega marw coś nasmaruje, w piątek zakończył test i cisza... może żałoba po stracie :P

Opublikowano

:) Dobrze że kolejny tester mieszka około 40 km ode mnie w razie jak by mi było bardzo smutno to zawsze można podjechać żeby coś w nastawach wysmarować

Ok do rzeczy. Na ostatnie kilka dni testów zmieniłem opał na noname z którym to wcześniej (listopad 2016)

miałem trochę problemów. Początkowo nie mogłem się wstrzelić w ustawienia sytuacja jak w listopadzie,

mianowicie albo spieki albo dymił... z tego powodu po pierwszej dobie magia czystego kotła lekko sie oddaliła.

Zdjęcie poniżej. Z tego co pamiętam ten no name poszedł na palnik około 5.03 i po około 48 godzinach udało się dobrać odpowienie nastawy więc i tak poszło dobrze. Patrząc przez pryzmat całych testów sterownik bardzo ładnie trzymał zadaną bez względu na opał

w tym aspekcie radzi sobie bardzo dobrze. Po mimo drobnej wpadki z węglem noname jest sporo czyściej.

Pewnie gdybym miał ciut więcej czasu po zasypie noname było by jeszcze lepiej. Co do samego procesu spalania nie mam żadnych

zastrzeżeń. Rozdmuchu (przedmuchu) czy jak to fachowo nazywacie w IE. W trakcie testów ustawiałem sterownik na wszelakie

możliwe sposoby i zawsze wracałem do uruchomienia tej funkcji. Jak dla mnie bardzo przydatna i na palniku

w popielniku z uruchomionym przedmuchem wygląda wszystko lepiej. Żeby nie było tak kolorowo, nie podoba mi się układ menu jak dla mnie nieintuicyjne, nieposegregowane.

Wiem że to wersja testowa i wiem że będą drobne poprawki. Mam jednak nadzieję że w lecie pokażecie naprawdę dopracowaną w 100% stronę www żeby nie trzeba było się męczyć w menu sterownika. Chociaż to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia i komu innemu menu może się podobać.

Na pewno fajna jest mnogość ustawień ale dla nowego użytkownika który nie miał wcześniej żadnej

styczności z piecami na eko groszek będzie to zabójcze...

Dodam tylko że w większości testu skupiałem się nad procesem spalania i prowadzeniem kotła pomijając całkowicie prowadzenie pomp etc. Szkoda że nie było mi dane wytestować pogodówki brak czujnika w zestawie jednak samo menu nastaw pogodówki obadałem od "stóp do głów" nawet w między czasie debata z Leszkiem na temat samego działania pogodówki się odbyła.

W planach był test trzeciego grochu ale brakło czasu. Przed odłączeniem sterownika i wysłaniem w dalszą trasę nagrałem podsumowanie wideo. Jak uda się zmontować dodam.

Generalnie jest dobrze jest potencjał ważne żeby się

gdzieś po drodze do oficjalnej premiery ten potencjał nie zgubił.

c90a3d393c7c809921c56aece8c257cf.jpg

Edit:

O widzę że kolejny tester paczkę odebrał :)

Opublikowano

Ster odpalony. Jak nalepiej ustawic ten ster moc kotla idt. Obecnie palilen w dwustanie

Opublikowano

Wiesz jaką masz dmuchawę ?

W menu grzanie ustaw na początek po kolei: 31, +0, OFF, 10, 6, 60

Opublikowano

Ustaw sobie dmuchawę na 17 - 100 i jak masz przesłonę, to zasuń tak by zostało z 2cm.

Moc nie wiem jaką Ci zaproponować....daj 40 - 70, dynamikę na 2, zobaczymy.

Aby wejść w menu instalatora nie musisz wyłączać. Jeśli wyświetlacz jest przygaszony, klikasz raz w MENU, a po rozświetleniu klikasz MENU i trzymasz powyżej 10sec. Dawno zmienione, ale w instrukcji tego nie ma.

Opublikowano

Musisz się lekko przestawić, dwustan to trochę inna bajka.

Opublikowano

Na tych nastawach co podales to kiepsko. Lepiej mialem tak mini moc dmuchawy 15% max 45% menu grzanie moc dmuch 40% podawanie 6 przerwa 30. Moc kotla 40-60%

Opublikowano

Kiepsko... OK. Badaj po swojemu, ja Ci podałem nastawy standardowe, przy których praktycznie przerwą wystarczy dostroić.

A tu wycinek ze strony, z jednymi z nastaw;

Opublikowano

Ale ja Cie nie krytykuje. Tylko przy tychnastawach palil jak z palnika zar schodzil w glab. I temp nie osiagal

Na co poprostu mam uwage zwracac i czym regulowac

Opublikowano

Przysłonę masz czy nie masz ? Chodzi o to, byś spróbował ustawić parametry jakie podałem, zakres mocy możesz ustawić 40-100 jak trzeba, a i dynamikę na 1.

Jeśli Ci się zapadał przy mocy minimalnej, to wg mnie moc dmuchawy minimum jest za duża. Ja mam identyczną i wiem że ona nie jest zbyt mocna - być może z Twoim palnikiem pracuje inaczej.

Jeśli się zapada, spróbuj skracać przerwę, lub obniżyć moc dmuchawy w parametrach dmuchawy (instalator).

Opublikowano

Pomału do tego dojdziemy, musisz ciut się przestawić :rolleyes:

Opublikowano

Na mocy 4-60 % ladnie dziala ale jak zwieksze mu moc na 70% to mi sie to rozjeżdża na wiekszej mocy zar sie zapada

Opublikowano

Uhmm, to zmniejsz czas przedmuchu i zobacz czy pomoże. Możesz też czas przerwy skrócić.

Opublikowano

No to grzeje CWU w trybie priorytetu a pompy CO chodzą cyklicznie  2 na 30 min i jest ok.

CWU po spadku histerezy 1 st. zawsze się włącza i grzeje i jest ok.

Zauważyłem, jednak że jak pompa CWU pracuje już w trybie priorytetu a nadchodzi czas włączenia pomp CO bo upłynęło 30 min to pompy CO włączają się na zadany czas  czyli u mnie te 2 minuty i w tym czasie pompy CO i CWU pracują razem pomimo priorytetu CWU. Nie wiem jak jest w drugą stronę czy jak pracuje już CO jako pierwsze to priorytet CWU wyłączy CO w czasie cyklicznej pracy bo tego jeszcze nie zaobserwowałem - ale jak już będzie net to wszystko będzie jasne.  Ostatnio wychowywałem się na brulim a tam priorytet wyłącza wszystkie inne pozostałe pompki.

No to stąd moje pytanie czy w tym sterowniku tak wygląda praca z priorytetem CWU , że pompy czasami mogą pracować razem ?  czy taki był zamysł Twórcy ?

Opublikowano

Wygląda, że taki był zamysł.

Odpowiedź twórcy:

Przy pracy ciągłej pompy CO na czas dogrzewania cwu pompa CO zostaje
wyłączona

Natomiast przy pracy cyklicznej (pompa CO) pracuje z zaprogramowanym
interwałem czasowym - nie wiem czy jest sens ją wówczas wyłączać bo jeśli
ktoś ustawi np. by pracowała 5min co 1h i kilka razy pod rząd zdarzy się że
pompa CO trafi na dogrzewanie wody w bojlerze to wychłodzi pomieszczenie i
całą instalację

Opublikowano

Ok - nie mówię czy dobrze czy źle ale skoro tak ma być to  już się  nad tym nie zastanawiam :)

Opublikowano

No ja Ci w tym nie poradzę, bo jak wiesz, prior uważam za zbędny ;)

Opublikowano

No net jest potrzebny jak diabli - nie miał mi kto przysłać maila, że opał się kończy i niestety kocioł wygasł.

Wiem,  wiem robią  ale przydałby się już. Jak wyjadę na wczasy to net musi już być bo muszę mieć pogląd do kotła przez sieć czy smarta :) :) :)

Opublikowano

To Ci pożyczę swój. Ale musisz obiecać, że nie będziesz wracał w połowie wczasów węgla dosypać :P

A na poważnie... nie umiem podać terminu zakończenia prac :unsure:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.