Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i co? Po sezonie - chyba ;). Zostanie nam teraz tylko grzanie samego cwu, ale chyba nie walczymy o prostą kreskę? . Spalanie obecnie 3-4kg Czecha. Nie jest źle ;) biorąc pod uwagę że nie bawiłem się w ustawienia tylko ograniczyłem moc w auto. A i może będzie jeszcze lepiej bo "Stefan" czeka w kotłowni na montaż.

Opublikowano

Grzanie CWU ale to ze słońca szkoda węgiel marnować  :D

Opublikowano

Szkoda mi pieniędzy na energię ze słońca, a dofinansowań u mnie nie ma żadnych- na nic. Więc kalkulacja kosztów jest prosta.

Opublikowano

Aktualnie grzanie CWU  wychodzi mi od 3,3 do 4,4 kg na dobę w zależności od okoliczności.

Opublikowano

Ekogroszek też do mnie wczoraj przyjechał prosto z KWK Chwałowice  - suchy, czysty - tak, że nowy sezon grzewczy może się zacząć kiedy trzeba. :)

Cena po 623 zł na tonę.

post-25873-0-42313200-1495261840_thumb.jpg

post-25873-0-61361800-1495261852_thumb.jpg

post-25873-0-57221400-1495261862_thumb.jpg

Opublikowano

U mnie Chwałowice tylko 870 ;), a po drugie już nawet nie sprowadzają bo teraz lepszy interes mają na "Bobrkach".

Opublikowano

Do mnie przywiezli miał Piast 24MJ 480zł za tone ,wyglada prawie jak ekogroszek :D .Energia za słonca była kiedyś droga teraz to już nie takie straszne płaski kolektor kupisz za 600zł uzywany za 350zł rury prózniowe te co na zdjeciu udało mi sie kupić w 2012r za 1200zł  wyprzedaż magazynowa ,poza tym kolektor mozesz zbudowac z tego co jest pod ręką :D

post-57460-0-47482600-1495264345_thumb.jpg

post-57460-0-89345600-1495264368_thumb.jpg

Opublikowano

Ekogroszek też do mnie wczoraj przyjechał prosto z KWK Chwałowice  - suchy, czysty - tak, że nowy sezon grzewczy może się zacząć kiedy trzeba. :)

Ładna kupa :P

Ale ja leń, nie chciałoby mi się workować :rolleyes:

Opublikowano

... będzie jeszcze lepiej bo "Stefan" czeka w kotłowni na montaż.

Nie zapomnij fotorelacji wlepić B)

Opublikowano

A co tu wlepiać? Będzie święto na wsi;). Wreszcie złom trafi na swoje miejsce.

Opublikowano

Coś tam nazbierasz :) Mnie interesuje jak się palnik ułoży :P

Opublikowano

Ładna kupa :P

Ale ja leń, nie chciałoby mi się workować :rolleyes:

No wiem przywieźli Ci ładnie zapakowane w woreczki.

Ale ja też się zmobilizowałem przed wczoraj zapowiadanym deszczem i  wszystko zaworkowałem i  do kotłowni już wniesione, gdzie doschnie na amen. Niestety trochę roboty z tym jest. zwłaszcza, że średnio wyszło w worku po 32 kg  - teraz spokój do następnego maja. :)

Opublikowano

Noo Czesław. Ciekawy opis na Twojej fufufu... nic żeś się nie pochwalił.

Opublikowano

czp01, masz moze jakiegos sprawdzonego dostawce groszku ? pytam jako sasiad za miedzy :)

Opublikowano

Noo Czesław. Ciekawy opis na Twojej fufufu... nic żeś się nie pochwalił.

Trzeba się chyba zwalić dla Czesława na chatę... tfu. Na forum ;)
Opublikowano

czp01, masz moze jakiegos sprawdzonego dostawce groszku ? pytam jako sasiad za miedzy :)

Mam sprawdzonego - wozi mi od paru lat prosto z KWK Chwałowice  i mieszka niedaleko kopalni. Stoi tam w kolejce swoim autem i może na raz zabrać tylko 4 tony z groszem. Teraz będzie wiózł sąsiadowi to jemu dwa razy po 4 tony.

Jakby co mogę podać namiary na pw.

Opublikowano

czp01, czy to ten grubszy groszek? Nie masz problemów z zawleczkami? Masz Batorego?

Powinien być sort 5-25 mm  - ale trafiają się dłuższe kawałki węgla. Chyba te sita maja już zużyte.

Na kwicie pisze, że jest to Pieklorz Ekogroszek  (032330/cc) - sortyment kod CN 2701 , klasa min 26 Mj/kg , Typ 32.1. 

Palę na zwykłej retorcie fajce  Pancerpola 25 KW i przez cały ubiegły rok trafił się tylko jeden taki przypadek, że  silnik zaczął buczeć i nie mógł ruszyć ale zawleczki nie zerwało. Nie wiem co tam było ale jakoś rozruszałem ślimak  kluczem i do dzisiaj chodzi.

Nawet nie słychać specjalnie jakiegoś chrupania. Bobrek o wyższym sorcie 8-33 mm to potrafił chrupać głośno.

:)

Opublikowano

Dzięki za odp. Zastanawiam się między Retopalem od Bieguna z Niedobczyc, a właśnie Chwałowicami. Będzie to mój pierwszy sezon z podajnikiem, więc chyba wezmę tego Retopala, bo powinien być mniej problematyczny. Najwyżej dokupię trochę Chwałowic na większe mrozy.

Opublikowano

Trzeba się chyba zwalić dla Czesława na chatę... tfu. Na forum ;)

Jasne zapraszam - można używać do woli :)

Opublikowano

Daj w podpisie link do swojego forum, trza go rozruszać :)

Opublikowano

Jasne zrobione :)

Opublikowano

No to problem spamu - ale jakoś temu zaradzimy :)

To też kwestia stosowanych zabezpieczeń na forum - im słabsze tym bezpieczeństwo też słabe :( - ale jeszcze tego tematu tak do końca nie opanowałem.

Opublikowano

Co tam u sąsiada na żeliwniaku ? Nówka działa jak trzeba ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.