Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Mały Zawór 4D

mietek440

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzy lata temu wymieniałem całą instalację , zostały tylko stare grzejniki żeliwne . Został zamontowany kocioł z podajnikiem 15kw . Mam zamontowany za mały zawór . Wyjście z kotła 6/4" , przedstawiciel Esbe doradził 3/4" a mówił że wystarczy 1/2 " , zamontowano 3/4 . Problem pojawia przy najniższych temperaturach zewnętrznych . Na kotle mam 70 st . , aby uzyskać właściwą temperaturę na grzejnikach zawór muszę rozkręcić prawie do końca  , na powrocie mam w tedy ledwo 40 st . Chciałbym wymienić zawór na większy 6/4 . Posiadam siłownik Esbe , czy można zamontować go na zaworze innego producenta np womix lub afriso ,jeżeli innego producenta znalazłbym taniej ? Ewentualnie jakiś inny pomysł . Posiadam pogodówkę więc zawór z siłownikiem  chyba lepiej jakby został .

Opublikowano

Problemem nie jest wielkość zaworu 4D a ilość wody w instalacji .Grzejniki żeliwne zawierają dużą ilość wody,układ ma dużą "bezwładność" co powoduje kłopoty w nagrzaniu instalacji. Problem identyczny z twoim miałem do momentu wymiany wszystkich grzejników na aluminiowe-nisko pojemnościowe. Zawór 4d POWINIEN BYĆ O 1" OCZKO" WIĘKSZY od wymiaru wyjścia z pieca.

Moja propozycja to wymiana zaworu na odpowiednią wielkość oraz wymiana grzejników . powodzenia.

Opublikowano

Aby działał obieg kotłowy grawitacyjnie musi być większy zawór 4D (1"mało)Siłownik od ESBE nie będzie pasował do zaworu innego producenta.Możesz zachowac to co masz(chociaż szkoda że nie 1" jest) ale nalezy dołożyć dodatkową pompę na powrocie pomiędzy 4d a kotłem i dobrze by było aby sterownik kotła obsługiwał tą pompę

Opublikowano

Trzy lata temu wymieniałem całą instalację , zostały tylko stare grzejniki żeliwne . Został zamontowany kocioł z podajnikiem 15kw . Mam zamontowany za mały zawór . Wyjście z kotła 6/4" , przedstawiciel Esbe doradził 3/4" a mówił że wystarczy 1/2 " , zamontowano 3/4 . Problem pojawia przy najniższych temperaturach zewnętrznych . Na kotle mam 70 st . , aby uzyskać właściwą temperaturę na grzejnikach zawór muszę rozkręcić prawie do końca  , na powrocie mam w tedy ledwo 40 st . Chciałbym wymienić zawór na większy 6/4 . Posiadam siłownik Esbe , czy można zamontować go na zaworze innego producenta np womix lub afriso ,jeżeli innego producenta znalazłbym taniej ? Ewentualnie jakiś inny pomysł . Posiadam pogodówkę więc zawór z siłownikiem  chyba lepiej jakby został .

zawór jest jak najbardziej ok ,takim zaworem i 30kw bys pogonił bez problemu ,problemem jest brak pompy na obiegu kotła

Opublikowano

załoz cokolwiek ,a drugie pytanie czy koniecznie musisz zakładac to kolejna energia na pompe potrzebna

Opublikowano

Problemem jest za mały zawór w stosunku do ilości wody w obiegu CO jak pisał @kazimp. Jak już zdecydujesz się na wymianę tego zaworu to ja bym się zdecydował na zawór 3d z pogodówką na CO a do ochrony powrotu połączyć powrót z zasilaniem (stworzyć obieg kotłowy - to jest to samo co zawór 4d) a jak grawitacja tam nie zadziała to wtedy wstawić pompę

(patrz schemat)

post-2974-0-22835600-1477860386_thumb.jpg

Opublikowano

Problemem jest idea działania tego zaworu. Po prostu jeśli potrzebujesz większej mocy i odkręcasz więcej na grzejniki to tym samym zamykasz na powrót kotła. Z CO wraca zimna woda, która trafia do kotła proste jak drut. Niestety tak jest zbudowany zawór 4D i nawet gdybyś dał 4 calowy to efekt byłby taki sam a więc szkoda kasy.

Zawór 4D działa mniej więcej do 30 max 40% otwarcia wtedy ilość wody i jej temperatura z zasilania jest w stanie ogrzać wodę powrotną z instalacji pod warunkiem oczywiście prawidłowego montażu i działania grawitacji, potem temperatura powrotu kotła jest taka sama jak powrotu z instalacji CO, ponieważ ilość wody powracającej jest dużo większa (bo zawór 4D jest mocno zamknięty na powrót) w dodatku pchana przez pompę i nawet 100 stopni jej nie ogrzeje przy takiej ilości.

Zasada działania zaworu 4D jest taka sama jak kranu w łazience gdy masz gorącą wode w bojlerze i puścisz wode w kranie na połowę to masz letnią wodę zamiast ciepłej czy gorącej to samo jest w przypadku zaworu 4D gdy masz go otwartego na 50% to już powrót kotła nie będzie dogrzany no chyba,  że będziesz miał na kotle 120 stopni :)

Najtańsza i najprostsza opcja to moim zdaniem zawór 3D i pompa na powrocie a na grzejnikach termostaty droższa opcja to pompa kotłowa ale moim zdaniem bezsensowna bo przecietny kocioł powinien wystarczyć sporo dłużej niz gwarancja jeśli ktoś sensownie go używa.

Dla tych co mają wątpliwości porównajcie sobie w sklepie zawory 4D o średnicy 1 cal 5/4 cala i 1 1/2 wszystkie mają taki sam przelot wewnętrzny a więc podobną wydajność u mnie identycznie działał zawór 1 calowy i 5/4 :)

Opublikowano

Mam dwie pompy wilo stratos pico 1 - 4 oraz 1-6. Jedna do cwu, druga do c.o, kocioł ma oddzielne króćce do cwu. Może lepiej byłoby pompę od cwu dać na powrót a cwu wziąć jak w schemacie. Tyle że cwu to zbiornik stojący z wężownicą spiralną więc nie wiem czy pójdzie bez pompy.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

stojący ze spiralą nie pójdzie grawitacyjnie. A jaki masz sterownik? Nie ma w nim opcji użycia pompy CWU do ochrony powrotu?

Opublikowano

jak masz iryda to podłacz siłownik i reguluj temp zasilania wg pogodówki albo wg pilota wewnetrznego i tyle a ocgrona powrotu bez pompy nigdy nie bedzie działała prawidłowo ale pewnie był wymóg kotlarza wiec masz i tyle w temacie

Opublikowano

Miałem niestety montera niezbyt kumatego w nowościach , musiałem mu dostarczyć schemat podłączenia zaworu , wg niego był zbędny , chciał podłączyć bez żadnej ochrony powrotu . Wiedziałem że pompa na powrocie powinna być jednak miałem nadzieję że będzie ok . Teraz widzę że działa to słabo . Jeżeli do istniejącego obiegu bez wymiany zaworu , mam 3/4 " podłączę na powrocie pompę temperatura na powrocie wzrośnie ? Jeżeli jest to możliwe chciałbym nie wchodzić zbytnio w koszty .

Opublikowano

a co sie uparłes na ten powrót ???? do czego ci to potrzebne ?

koszt pompy i koszt prądu przez 15 lat tez bedzie spory a przedłużać życie powyżej 10 lat dla kotła kolejną wywalona kasą to trzeba sie zastanowić

ale wracajac do tematu tak pompa da rade przy istniejącym zaworze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.