henryk1953 Opublikowano 1 Listopada 2016 #51 Opublikowano 1 Listopada 2016 Właśnie tak. Kolego @henryk ja wiem jakie są możliwości zastosowania zaworu 3d i że w opcji zaciągania przez zawór 3d woda jest mieszana z wejść A + B a w opcji tłoczenia przez zawór rozdziela strumień na A i B. Mi chodziło o Twoją wypowiedź w której odniosłeś się do konkretnego schematu który zaproponowałem(gdzie zawór 3d jest w opcji ochrony powrotu) a Ty tam zaproponowałeś montaż pompy kotłowej No wlasnie nie wiem czy wiesz ,bo na siłe udawadniasz im że jak zawór 3D na powrocie to tylko termostaty na grzejnikach..A w tym konkretnym przykładzie też do się regulować temperaturę na grzejnikach ,wystarczy że to wybierzesz za priorytet, W tym połaczeniu masz wybór ,czy kocioł czy grzejniki.A jak zdecydują się na pompę kotłową to lepiej niech pompa do zaworu pcha ,Ale w tym układzie tylko ochrona grzejników ,Identycznie jak tylko ochrona grzejnikow jak na tym rysunku z pompką pod sufitem.Myslę że jasno to wytłumaczyłem.Nie potrafię rysować możesz to zrobić -fajnie ci to wychodzi.
hajtaler428 Opublikowano 1 Listopada 2016 #52 Opublikowano 1 Listopada 2016 Cała moja wiedza na temat instalacji CO pochodzi z tego forum, jeszcze jakiś czas temu nie miałem żadnej. O funkcji rozdzielenia zaworu wiedziałem bo czytałem kilka razy na forum o tym ale nie widziałem chyba żadnego schematu takiego podłączenia - jestem raczej wzrokowcem (dlatego właśnie jak zauważyłeś wolę przeważnie załączyć schemat)i pewnie dlatego nie brałem pod uwagę tej opcji. Czyli tak miałoby to wyglądać?
henryk1953 Opublikowano 2 Listopada 2016 #53 Opublikowano 2 Listopada 2016 Jezeli uzupełnisz brakujące zawory odcinające ,to tak .A na marginesie - jeżeli na tym schemacie zastosujesz zawory termostatyczne przy grzejnikach,to zawór 3D,i pompka kotłowa jest niepotrzebna - Ochronę kotła realizujesz podnosząc odpowiednio temperaturę na zasilaniu.Na przykład w instalacjach 80/60* ochrony dodatkowej kotła się nie stosuje. page-6 (1)schemat.htm page-6.htm
henryk1953 Opublikowano 2 Listopada 2016 #54 Opublikowano 2 Listopada 2016 Coś się pokiełbasiło nie mogę edytować postu,choć się otwiera.Te pliki się nie otwierają . W poście #106 jest schemat z zaworami termostatycznymi wykonany przez projektanta w programie komputerowym Z jedną pompką na powrocie. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21391-setlans-9kw-czy-p2ar-kds-pw-7-9-kw/page-6
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.