Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak To Z Tym Miałem Jest?

bietka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadzwoń zapytaj.

Opublikowano

Słabo z tych zdjęć widać, ale są tam również drobne frakcje (pył). Jedyny mankament to zanieczyszczenia - papierki, korek od butelki, kawałki gałązek, liście. Kamieni nie znalazłem :)

Opublikowano

Ja nadal czekam na paczuszkę testową z Kareny. Jak przyjdzie mokry to go dosuszę i zobaczymy jak ten opał spisze się u mnie. O ile podnieść dmuchawę w stosunku do groszku jaret plus/drobny/ teraz mam 10/55/ 36?

Opublikowano

To zależy od dmuchawy i sterownika. Proponuję spróbować o 5 "oczek" i obserwować efekty, jak za mało to jeszcze raz.

Opublikowano

ster bruli 3,5 a dmuchawa wap 06/ale to muszę sprawdzić jak będę w domu/

Opublikowano

Te zdjęcie to chyba z kalkulatora....

Gość berthold61
Opublikowano

też chciałem do mojego typowego górniaka kupić miał i sprawdzić ale mi się odechciało jak wrzuciłem wiaderko drobnicy pozamiatanej po węglu orzech , dym dym jeszcze raz dym i zero palenia  ,  tragedia , może jak bym  miał dmuchawę to by to jakoś paliło , dam sobie spokój ,

Opublikowano

Bietka juz przyszedl ten mial z kareny? Bo jestem ciekawy jak to sie pali i jaka spiekalnosc ma. Mam zamiar zamowic to cos :)

Opublikowano

Przyszedł.Dosuszam go i chyba jutro wsypię.Nie jest bardzo mokry.Drobny ale nie mam porównania bo to pierwszy mój kontakt i mego RBR z miałem. :) Mogłam zamówić ten droższy groszkomiał po 715.

Opublikowano

Nie pył tylko taki grubszy żwir. Grubszych frakcji nie ma.

Palę  nim od 10.30.Miałam jareta plus i nastawy 10/50/36. /60 kg doba .Miał 8/36/30 -pali się super.Jestem bardzo mile zaskoczona.Zero spieków,latający pyłów po palniku.Wysoki,mocny płomień i taki mały nadmych.Ciekawe na ile godz go wystarczy.Póki co jest naprawdę dobrze.

Jednak chyba marka ma znaczenie-kocioł mam na myśli RBR 23 kw od Karoki

Opublikowano

Od rana na palniku eko rubin z bartexu i w porównaniu do miału z Kareny to wypada on blado.Ma słabszą moc i więcej go spalę /dobę.

Domówiłam 3 T tegoz miału.Ponegocjowałam  cenę z miłym Panem i tylko mam nadzieję że przyjdzie to samo co w próbnej paczce :D 

Opublikowano

No to juz cos wiemy probnik dobry tylko ciekawe czy taka sama bedzie juz wieksza dostawa. A wiesz moze jaka ma spiekalnosc?

Opublikowano

U mnie była znikoma ale miałam mało czasu na dostrojenie nadmuchu.Zadzwoń do mego sprzedawcy i popytaj-chłopak kumaty -***
Teraz wiem na 100% że rubin eko z bartexu to będzie   nie trafiony zakup

Opublikowano

Wiem ale tez nie mam gdzie go skladowac zeby go wysuszyc dobrze. Musze w garazu worek wysypywac przy grzejniku i tak suszyc. Tym co teraz sie mecze nie jest suchy jest wilgotny ale brak miejsca i czasu :( na nastepny sezon duzo wczesniej zakup zrobie a nie jak juz chlodno sie zacznie robic.

Opublikowano

Miał z Kareny lekko wilgotny by i po rozsypaniu na podłodze i przerusztowniu go co kilka godz był po 2 dniach suchy az się kurzył.Polecam bo u mnie w rbr 23 kw spalił się bez domieszki naprawdę bardzo dobrze.Pierwszy raz pałiłam miałaem i juz dokupiłam 3 T.Czekam na dostawę.

Opublikowano

Również czekam na paletę Iskry - ekomiału -sianego z Kareny, jak dojdzie napiszę spostrzeżenia .

docelowo ma być spalany w eko Sas 29 Kw , podajnik tłokowy.

pozdrawiam

Opublikowano

Czy przy paleniu miałem średniej jakości ( 23) dwa pełne popielniki popiołu to normalka czy jednak za dużo ?

Oczywiście na dobę, rano wywalam jedną szufladę popielnicową i wieczorem drugą

Temperaturę zadaną mam minimalną czyli 45 stopni bo jak dam wyższą to w domu jest za gorąco...

Dodam, że żar pali się w miarę na środku paleniska ( może troszkę za blisko drzwiczek, ale to minimalnie)

a dmuchawę mam nastawioną na 40% zmniejszyć siłę nadmuchu pomoże to coś ?

Na razie cały czas czekam na dostawę od Kareny...

Opublikowano

Trochę dużo tego popiołu u Ciebie zostaje.

Mam trochę lepszy miał Rokita ok. 25MJ/kg i po 3 dobach,spalone 80kg miału,popiołu było 10-11l.(niecałe ocynkowane wiaderko)

Wagowo z 8kg czyli 10%,nie jest źle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.