Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelnienie Palnika Pancerpol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Uszczelnia się w jakiś sposób palnik obrotowy pancerpol (koronka obrotowa -talerz)? Jeśli tak to proszę o radę.

Opublikowano

Na stronie Pancerpola masz film instruktażowy rozkładania i składania palnika.

Opublikowano

Witam.Uszczelnia się w jakiś sposób palnik obrotowy pancerpol (koronka obrotowa -talerz)? Jeśli tak to proszę o radę.

Tak uszczelnia się, ja robiłem uszczelkę. 

Opublikowano

Witam. W ktorzm miejscu uszczelnia sie? Wydaje mi sie ze przy moim palniku jest za duzy luz pomiedzy pierscieniem paleniska a koronka obrotowa (koronka jest tak jakby wyzej ) .Znalazem w sklepie domer pierscienie centrujace to moze o to chodzi.(a moze tak ma byc)

Opublikowano (edytowane)

Mam dwie uszczelki ale najważniejsza jest pomiędzy  pierścieniem paleniska i komorą powietrzną.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
Nie, to się wspawuje na obudowę, właśnie to wywaliłem. Edytowane przez Animus
Opublikowano

U mnie też była przyłapana do obudowy i też ją wywaliłem bo myślałem że to czyjś pomysł bo palnik kupiłem używany. Możesz napisać jak ta uszczelka wygląda? Z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Wyciiołem uszczelkę z koca gaśniczego, wywaliłem pierścień, bo pod nim były szczeliny, był pospawany punktowo w 5 miejscach, szło nimi powietrze. Jak włożysz uszczelkę to zmniejszy się szczelina pod koronką.

Pierścień centrujący zastąpiłem 4-ma śrubami wkręconymi, na odpowiednią głębokość w obudowę, z czterech stron, nimi wycentrowalem zewnętrzny talerz.Trzeba zostawić trochę luzu, bo w czasie pracy jest cieplejszy i się rozszerza.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Tak ma wyglądać Komora powietrzna z usuniętym pierścieniem centrującym.

big_04.jpg?lm=1456474701

Ma mieć 4 śruby wkręcone, na odpowiednią głębokość w obudowę, z czterech stron, oryginalnie mój miał 2 śruby.

Na tej komorze opiera się pierścień paleniska ten poniżej.

big_Pierscien_17_kw_mial_1-Resizer-_800x

Pomiędzy pierścień paleniska w miejscu oparcia wsadziłem uszczelkę, która nie jest klejona, to pozwala na swobodne rozszerzanie pierścienia, w trakcie nagrzewania.

Uszczelka wrzynając się w kant komory powietrznej pod ciężarem pierścienia, utrzymuje się na miejscu, ciśnienie powietrza nie może jej wypchnąć .

Edytowane przez Ryszard
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Widzę rozbieżność opinii. Dla zainteresowanych obrotowych palników Pancerpol nie wolno uszczelniać. Informacja od producenta. Wystarczy wykręcić numer i zadzwonić.

Opublikowano (edytowane)

Nie masz pojęcia to lepiej nic nie pisz, gdzie są rozbieżności?.   :rolleyes:

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Pojęcia nie mam ale mam palnik obrotowy Pancerpola a nawet dzwoniłem do producenta i obrotowego się nie uszczelnia. To tyle. 

Opublikowano (edytowane)

Bo oni myślą że Ty chcesz pakować jakiś tam silikon w element obrotowy wianek żeliwny a to palenisko składa się z 2 elementów (pierścień paleniska)  nie licząc fajki żeliwnej. :D

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Autor tematu pytał czy uszczelnia się,,koronka obrotowa-talerz" i do tego się odnoszę.

Opublikowano (edytowane)

Autor tematu pytał czy uszczelnia się,,koronka obrotowa-talerz" i do tego się odnoszę.

To po co ten twój wpis:

Widzę rozbieżność opinii. 

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Tak uszczelnia się, ja robiłem uszczelkę. 

To po co ten wpis ?  Chyba rozbieżności są, tak jak między tymi co miesiączkują i podskakującymi. 

Opublikowano (edytowane)

Widzę że masz wrodzony zespół niedoboru jodu, tłumaczę jeszcze raz,  ten palnik ma więcej szczelin i nie wszystkie się uszczelnia, dlatego dla Ciebie są rozbieżności w opiniach. :D

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Ty masz chyba problemy z swoim wysokim ego. Człowiek pytał o to czy uszczelnia się między obrotową koronką a talerzem i tyle. Wiemy już że nie mam pojęcia i niedobór jodu i że masz swoje uszczelki.  Wyprzedzę twój następny wpis, mam też niedobór potasu i magnezu i cholesterol decko za wysoki. Z mojej strony pozdrawiam i zdrowia życzę. 

Opublikowano (edytowane)

No to jak tak, to już nie będę Cię denerwował, sorki.

Uważam że zaśmiecasz ten temat,  szukasz dziury w całym.

Dokładnie wytłumaczyłem co uszczelniłem, żeby palnik pracował dobrze na niższej mocy.

A o innych uszczelnieniach nie napiszę, za innowacje  dostaje się pieniądze.

Nikt nikomu nie karze na siłę ingerować w palnik. 

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

No to skoro straciłeś już zainteresowanie moimi niedoborami to daj jakiś namiar bo mam taki palnik to chętnie skorzystam z tych innowacji nawet odpłatnie jeśli faktycznie są sensowne. Palnik przestanie być rezerwowym a i może przełamię się do miału. 

Edytowane przez alf