Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Trójdrożny + Wymienik

wkorzech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, zwracam się z prośbą o fachową pomoc w pewnie prostym dla specjalisty temacie:

Będę u siebie podłączał piec defro duo Ekopell 15kW do instalacji poprzez wymiennik ciepła. Sterownik przystosowany jest do regulacją zaworu 3D w związku z tym mam wątpliwości gdzie go umieścić? Pierwsza pompa obiegowa będzie na zasilaniu (naczynie wzbiorcze będzie 50cm nad kotłem więc instalacja na powrocie mogła by powodować zbyt duże podciśnienie). Czy zawór 3D ma być zamontowany przed wymiennikiem ciepła czy za nim? W większości przypadków na schematach zawór 3D jest za wymiennikiem ale moim zdaniem podczas rozruchu czy też pracy CWU w lato występują niepotrzebne straty ciepła na wymieniku? Z góry dziękuje za poradę.

Opublikowano

Cwu przed wymiennikiem a 3d na CO raczej musi byc za wymiennikiem. CO będzie pracowało w zamkniętym układzie??

Opublikowano

W trybie lato, gdy zasobnik cwu jest w układzie otwartym, nie ma strat na wymienniku, bo z założenia działa tylko pompa ładująca cwu, a reszta instalacji jest 'nieczynna' (o ile nie ma aktywowanej opcji wymiennika ciepła w sterowniku, która wymusza działanie pompy kotłowej).

Jeśli masz zasobnik cwu po stronie wtórnej to będą musiały pracować dwie pompy; co do samych strat to mam do 2C różnicy między obiegami, więc tragedii nie ma. Na pewno zaletą wymiennika jest brak problemów z temp. powrotu.

Opublikowano

Dziękuję za porady. CWU będzie pracowało na otwartym obiegu żeby w trybie letnim nie grzać wymiennika. CO w układzie zamkniętym. Za wymienikiem w takim razie zawór 3D na zasilaniu a za nim dodatkowa pompa CO. Kocioł może pracować w układzie zamkniętym ale wówczas musiał bym posiadać wężownice schładzającą. sęk w tym, że mam już wymiennik i wszystkie pompy

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Takie pytanie, które mi się narzuca. Czy CWU na obiegu kotlowym, otwartym, nie będzie powodowało tego, że woda użytkowa będzie zbyt gorąca?

Opublikowano

Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że powinno być dwie pompy w obiegu przed wymiennikiem. Jedna dla zasobnika CWU, druga na wymiennik. Ja w nic się nie chce bawić. Tylko wydawało mi się że zasobnik tak czy inaczej nagrzeje się do temperatury wody w kotle. I może być wtedy woda za gorąca.

Opublikowano

Jak już robisz inst z wymiennikiem to to wodę grzejesz na oddzielnym obwodzie  z pompą, wtedy masz sterowanie temp CWU

Za gorąca woda w bojlerze nie jest przeszkodą - są przecież zawory mieszające chroniące przed poparzeniem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już musztarda po obiedzie, ale Defro nie robi problemów z zabezpieczeniem układu zamkniętego poprzez najprostszy DBV1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.