odpowietrznik Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Witam Chciałbym spytać bardziej doświadczonych kolegów czy: 1)Cały dom ogrzewanie podłogowe.Kocioł kondensacyjny.Sterownie pogodowe z kotła.Sprzęgło, za nim pompa+naczynie przeponowe do CO Czy potrzebny jest zawór mieszający za sprzęgłem? 2)Czy można pokryć deficyt mocy grzewczej w łazience grzejnikiem drabinkowym podłączonym do rozdzielacza OP?( oczywiście będzie grzał na temperaturze podłogówki) Dzięki za odp
Gość mak Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 To zależy od Ciebie . Jak chcesz móc podłogówką sterować to potrzeba Ci układu mieszającego czyli pompy i zaworu 3D (divicon) i do takiego zestawu zdalne sterowanie. Trudno jest powiedzieć jednoznacznie powiedzieć co jest potrzebne w instalacji nie znając wydajności pompy kotłowej i przepływów przez instalację. Piszesz o sprzęgle , no może być potrzebne ale będzie to wynikać z porównania wydajności pompy kotłowej i przepływów przez podłogówkę. Na siłę jak ktoś chce można zrobić instalację na jednym obiegu grzewczym (było na forum parę takich osób) niestety skutki są często opłakane bo część instalacji nie grzeje są kłopoty ze sterowaniem (właściwie nie ma go wcale). Nie każdy sterownik kotła kondensacyjnego nadaje się do instalacji podłogowej.Kolejna sprawa opisywana wielokrotnie to dobór urządzeń. Decydując się na kocioł konkretnej marki powinieneś zastosować elementy instalacji tego samego producenta. Można pokryć taki deficyt chociaż bardziej poprawne będzie uniknięcie deficytu np przez zagęszczenie rur. Grzejnik drabinkowy można podłączyć pod rozdzielacz podłogówki trzeba tylko pamiętać że może on powodować zakłócenia pracy instalacji podłogowej, tu potrzeba regulacji hydraulicznej. Ogólnie to nie polecam samodzielnej zabawy w "projektanta instalacji ogrzewania podłogowego" z kondensacyjnym kotłem gazowym, bo niestety przeważająca większość takich amatorskich prób kończy się .... klęską tego co próbował. Z wielką dozą nieufności radzę też podchodzić do wyczynów co niektórych instalatorów i radzę aby ktoś kto się na tym zna spojrzał chłodnym okiem na ta robotę. Najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie wykonania projektu i doboru urządzeń (co robią czasem nawet gratis sprzedawcy kotłów). Do tego naprawdę potrzeba trochę wiedzy. Jak już zdecydujesz się na jakiś kocioł to warto przeczytać "wytyczne projektowe" i można wiele się dowiedzieć jakie elementy powinna zawierać poprawnie wykonana instalacja. Dowiesz się też z "wytycznych" jaki schemat hydrauliczny zastosować i jakie urządzenia należy zastosować. Zamiast na zakupy polecam najpierw lekturę bo możesz kupić źle albo nie to co będzie Ci potrzebne
odpowietrznik Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 To zależy od Ciebie . Jak chcesz móc podłogówką sterować to potrzeba Ci układu mieszającego czyli pompy i zaworu 3D (divicon) i do takiego zestawu zdalne sterowanie. Trudno jest powiedzieć jednoznacznie powiedzieć co jest potrzebne w instalacji nie znając wydajności pompy kotłowej i przepływów przez instalację. Piszesz o sprzęgle , no może być potrzebne ale będzie to wynikać z porównania wydajności pompy kotłowej i przepływów przez podłogówkę. Na siłę jak ktoś chce można zrobić instalację na jednym obiegu grzewczym (było na forum parę takich osó B) niestety skutki są często opłakane bo część instalacji nie grzeje są kłopoty ze sterowaniem (właściwie nie ma go wcale). Nie każdy sterownik kotła kondensacyjnego nadaje się do instalacji podłogowej.Kolejna sprawa opisywana wielokrotnie to dobór urządzeń. Decydując się na kocioł konkretnej marki powinieneś zastosować elementy instalacji tego samego producenta. Można pokryć taki deficyt chociaż bardziej poprawne będzie uniknięcie deficytu np przez zagęszczenie rur. Grzejnik drabinkowy można podłączyć pod rozdzielacz podłogówki trzeba tylko pamiętać że może on powodować zakłócenia pracy instalacji podłogowej, tu potrzeba regulacji hydraulicznej. Ogólnie to nie polecam samodzielnej zabawy w "projektanta instalacji ogrzewania podłogowego" z kondensacyjnym kotłem gazowym, bo niestety przeważająca większość takich amatorskich prób kończy się .... klęską tego co próbował. Z wielką dozą nieufności radzę też podchodzić do wyczynów co niektórych instalatorów i radzę aby ktoś kto się na tym zna spojrzał chłodnym okiem na ta robotę. Najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie wykonania projektu i doboru urządzeń (co robią czasem nawet gratis sprzedawcy kotłów). Do tego naprawdę potrzeba trochę wiedzy. Jak już zdecydujesz się na jakiś kocioł to warto przeczytać "wytyczne projektowe" i można wiele się dowiedzieć jakie elementy powinna zawierać poprawnie wykonana instalacja. Dowiesz się też z "wytycznych" jaki schemat hydrauliczny zastosować i jakie urządzenia należy zastosować. Zamiast na zakupy polecam najpierw lekturę bo możesz kupić źle albo nie to co będzie Ci potrzebne Maku)Czytałem dziesiątki Twoich postów i wiem że jesteś zwolennikiem rozwiązania że należy stosować schematy i urządzenia dedykowane przez producentów danego kotła i masz oczywiście rację) Ja jestem dwa w jednym jak proszek czy szampon ;) czyli wykonuje sporadycznie instalację oraz od dwóch staram się projektować instalacje (zaliczając kursy i dziesiątki konsultacji) tak że myślę że jestem na etapie że można już w moim przypadku usunąć ten cudzysłów ze zdania zabawa w projektanta ogrzewania podłogowego :) Z projektu wyszedł przepływ 1m3/h oraz wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę to 37,5 kPa czyli myślę że z uwagi na powyższe dwie wartości to sprzęgło jest konieczne bo pompa kotłowa nie da rady, musi tu być pompa 60ka np.Grundfos Alpha 25-60L a co zaworu 3D ,widzisz, zdania są podzielone Ty mówisz że trzeba a kolega post wyżej że nie) Akurat wykonywałem instalację mieszaną grzejnikowo-podłogową i tam wiadomo że bez 3D na OP się nie obejdzie. Czy nie wystarczy jednak przy jednym niskim parametrze zasilania tylko pompa (bez 3D) i ustawić krzywą grzewczą na kotle dla OP? i sterowanie będzie poprawnie realizowane?
sambor Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #5 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 a jestem dwa w jednym jak proszek czy szampon ;) czyli wykonuje sporadycznie instalację oraz od dwóch staram się projektować instalacje (zaliczając kursy i dziesiątki konsultacji) tak że myślę że jestem na etapie że można już w moim przypadku usunąć ten cudzysłów ze zdania zabawa w projektanta ogrzewania podłogowego :) Projekt to nie tylko wynik obliczeń z programów przeznaczonych do tego celu to również wiedza projektanta, inaczej to całe projektowanie jest tylko "zabawą w projektowanie" , jak to @mak napisał w cudzysłowiu. Projekt jest wykonywany przez osobę mającą wiedzę i doświadczenie w tym zakresie , więc nie zadającą takich infantylnych pytań. Ponadto projektant musi posiadać stosowne uprawnienia , przynależność do Izby Budowlanej oraz OC w zakresie swojej działalności. Dzieci na podwórku często bawią się w "wojnę" lub "policjantów i złodziei", więc kolega @odpowietrznik może się na swoim podwórku bawić w "projektanta". :)
Gość mak Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 1. Instalację wykonasz jak zechcesz. Uważam jednak że jak się coś robi to powinno się to robić dobrze, instalacja powinna spełniać swoje funkcje, mieć możliwość regulacji sterowania...... I jestem zdania że nie warto popełniać błędów które już ktoś popełnił, i że warto uczyć się na...cudzych błędach. Nie ma żadnego obowiązku stosować moich rad, doradców wybierzesz sam. 2. Nie wystarczy. W pewnych specyficznych przypadkach takie instalacje mogą pracować poprawnie, zasada ogólna brzmi : "do sterowania instalacją podłogową potrzebny jest układ mieszający ( zawór 3d i pompa)" a przy dużych instalacjach dwa lub 3 takie układy
odpowietrznik Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Bardzo cenię sobie Twoje rady i dziękuję za tą z zaworem 3D (jest potrzebny i taką informację przyjmuję do wiadomości) A co do zagęszczenia rur to to niewiele daje.Zapotrzebowanie w pomieszczeniu łazienka jest 700W deficyt przy rozstawie 10cm wynosi 290W a przy minimalnym rozstawie 5cm deficyt zmniejszy się zaledwie do 240W Można by też próbować się ratować ogrzewaniem ściennym ale tynki są już wykonane i raczej ta opcja odpada.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.