gregor775 Opublikowano 18 Lutego 2016 #1 Opublikowano 18 Lutego 2016 Witam mam pytanko a propo rur pp zgrzewanych na ciepło zgrzewarka. Czy ktos ma jakies opinie z zycia o tak wykonanej instalacji co o tym rodzaju inst. sądzicie Mój znajomy ma taką instalacje juz kilka dobrych lat i wszystko gra Czekam na opinie fachowców.... :ph34r:
automatyk Opublikowano 18 Lutego 2016 #2 Opublikowano 18 Lutego 2016 jesli rury sa markowe czyli jakiś hakan lub podobne a do ciepłej wody typ fazer czyli z włoknem szklanym to instalacja powinna Cię przezyć
Szczypiorr Opublikowano 18 Lutego 2016 #3 Opublikowano 18 Lutego 2016 U mnie instalacja hydrauliczna cieplej i zimnej wody jest z pp.
gregor775 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor #4 Opublikowano 18 Lutego 2016 Z włóknem mnie przezyje a bez włókien???/ :) :) :) :) :) :o :D pozdrawiam
automatyk Opublikowano 18 Lutego 2016 #5 Opublikowano 18 Lutego 2016 jak dasz do ciepłej wody bez to z biegiem czasu coś ***
gregor775 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor #6 Opublikowano 18 Lutego 2016 Ale czy w praktyce mieliscie do czynienia z rurami pp bo ja jak narazie to wiencej rozczelnien miłem w miedz niz w plastiku
automatyk Opublikowano 18 Lutego 2016 #7 Opublikowano 18 Lutego 2016 z rurami PP to dizałmy juz jakies 10 lat albo i wiecej a co do roszczelnien to ciezko zeby cokolwiek ciekło jak na 1000 zgrzewów trafi jedno czy dwie skuchy to max a i trzeba się postarać żeby zgrzew spie.... poprzez rozciaganie podczas stygnięcia albo jakies zgięcie przed zastygnieciem natomiast jesli chcesz to robić sam to musisz sie uczyć ale nie wiem czy chcesz bo to nieopłacalne a przez forum sie nie nauczysz bo to trzeba czuć w rekach co sie dzieje z materiałem
piastun Opublikowano 18 Lutego 2016 #8 Opublikowano 18 Lutego 2016 http://www.pipelife.com/media/pl/pobierz/k_PP-R_Pipelife.pdf rozdział 4 -> z tabeli wynika, że 50lat przy 60-70oC powinno wytrzymać.
sambor Opublikowano 18 Lutego 2016 #9 Opublikowano 18 Lutego 2016 Pierwsze inst robiłem ponad 17 lat temu i nadal jest wszystko OK
odpowietrznik Opublikowano 18 Lutego 2016 #10 Opublikowano 18 Lutego 2016 Myślę że w Polsce wykonuje się w 90% instalacje z PP (najtańszy system :) )Ciepła woda ze względu na znaczną rozszerzalność cieplną plastiku powinna być robiona właśnie z rur z włóknem szklanym albo jeszcze lepiej (i drożej ;) ) z tzw rur V-centro(może być różna nazwa u różnych producentów) czyli z wkładką aluminiową w środku rury.Należy umiejętnie zgrzewać bo jak za długo to można zawęzić przelot kształtki a w skrajnych przypadkach nawet całkiem zatkać (co moze się zdarzyć u początkujących "zgrzewaczy" a nawet u fachowców po kilku głębszych ;) )
sambor Opublikowano 18 Lutego 2016 #11 Opublikowano 18 Lutego 2016 Jak będzie wszystko w 1 systemie to wytrzyma 15 lat i dłużej, ale trzeba też pamiętać o wydłużeniach rur. Najgorsze są kształtki z marketów - te to się potrafią topić jak wosk i nie trzymają się firmowymi rurami.
Szczypiorr Opublikowano 18 Lutego 2016 #12 Opublikowano 18 Lutego 2016 Większość domów budowanych to jednorodzinne bez piwnic. Instalacje idą w podłogach. Po 15-20 latach trzeba kuć wszystko i wymieniać ? Tzn jest taka szansa ?
Gość mak Opublikowano 19 Lutego 2016 #13 Opublikowano 19 Lutego 2016 Jak instalacja z pp nie zostanie "kilkukrotnie zagotowana" to nic złego nie ma prawa się dziać. I na pewno nie trzeba będzie kuc żadnych posadzek po 15 latach. Moja instalacja z pp została zbudowana w 1998 czyli ma lat 18 i nie ma żadnych nieszczelności. Myślę że spokojnie następnych kilkadziesiąt lat wytrzyma. Można polecić taką instalację do współpracy z kotłami gazowymi . Z kotłami na paliwo stałe już może być problem szczególnie tam gdzie kocioł jest zasypowy.. Dla takiego układu nie polecam instalacji z pp
Szczypiorr Opublikowano 19 Lutego 2016 #14 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ale z pp robi się instalację ciepłej i zimnej wody a centralne ogrzewanie z pexów. Przynajmniej u mnie tak będzie, więc chyba bez różnicy czy to kocioł gazowy czy gaz bo woda w CWU ustawia się temp taką samą w obu zasilaniach.
Charon Opublikowano 19 Lutego 2016 #15 Opublikowano 19 Lutego 2016 Systemy pp nie posiadają bariery antydyfuzyjnej więc do co nie są zalecane. Natomiast sam wykonałem kilkanascie instalacji co na PP i jest ok. Przy kotłach na paliwo stałe zdecydowanie miedz. Przy obecnych cenach miedzi różnica na całej instalacji max 1500 zł. wiec chyba nie ma sensu.
sambor Opublikowano 19 Lutego 2016 #17 Opublikowano 19 Lutego 2016 System PP Wavina Stabi PLUS z najnowszej generacji PP-RCT wzmacniany wkładką aluminiową bez perforacji ma 100% ochrony antydyfuzyjnej, podobnie jak innych producentów z taką wkładką. Problem powłoki antydyfuzyjnej jest jest istotny dla układów ogrzewania pracujących w układzie zamkniętym. w układzie otwartym to bez znaczenia.
AdamGuitar Opublikowano 19 Lutego 2016 #18 Opublikowano 19 Lutego 2016 Instalacje z PP należy staranie wykonać, inaczej ze względu na duże wydłużenia (dwukrotnie większe niż stali). Dlatego dobrze jest na dłuższych odcinkach dać wydłużki. Inaczej mogą się zrobić "falbanki".
Gość mak Opublikowano 19 Lutego 2016 #19 Opublikowano 19 Lutego 2016 Systemy pp nie posiadają bariery antydyfuzyjnej więc do co nie są zalecane. Natomiast sam wykonałem kilkanascie instalacji co na PP i jest ok. Przy kotłach na paliwo stałe zdecydowanie miedz. Przy obecnych cenach miedzi różnica na całej instalacji max 1500 zł. wiec chyba nie ma sensu. Rury stabi są antydyfuzyjne
Charon Opublikowano 19 Lutego 2016 #20 Opublikowano 19 Lutego 2016 To że maja wkładke nie znaczy że są antydyfuzyjne. Wavin rzeczywiscie posiada taki system.
sambor Opublikowano 19 Lutego 2016 #21 Opublikowano 19 Lutego 2016 Jak wkładka jest pełna, bez perforacji to system jest antydyfuzyjny, dawniej rury stabi miały wkładkę Al perforowaną to dyfuzja była.
piastun Opublikowano 21 Lutego 2016 #22 Opublikowano 21 Lutego 2016 Panowie a jakich producentów rury polecacie. Wavina to się domyślam a coś innego?
maciej1007 Opublikowano 22 Lutego 2016 #24 Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam. Tam gdzie pracuję prowadzimy od wielu lat Aspol, i wielu instalatorów nie chce zmieniać tego produktu.Jest to wyrób czeski.W okolicy jest również Wavin, ale z tego co się orientuje ma on w porównaniu z Aspolem cieńsze ścianki i instalatorzy w większości nie chcą z niego robić.Z resztą co do Wavinu też mam mieszane odczucia, nie wszystko robią sami lecz zlecają innym producentom, a sami firmują swoim znakiem.
piastun Opublikowano 22 Lutego 2016 #25 Opublikowano 22 Lutego 2016 Panowie a jakie polskie rury, łatwo dostępne polecicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.