dz1q Opublikowano 11 Lutego 2016 #1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam, mam pytanie czy normalnym jest że temperatura na powrocie do kotła z zasobnika CWU, równa się aktualnej temperaturze wody w zasobniku ? :huh: np. temp wody w zasobniku wynosi 30 stopni, na powrocie pokazuje mi tyle samo przy temp. kotła 60-70 st. dalej nagrzeje sie do np do 40 st. powrót też 40 st. Jednym słowem niezależnie od temperatury kotła powrót ma taką samą temp jak woda w zasobniku. Sytuacja wystepuje podczas pracy pompki w priorytecie cwu oraz bez niego. pozdr ^_^ ZASOBNIK CWU.pdf
odpowietrznik Opublikowano 11 Lutego 2016 #2 Opublikowano 11 Lutego 2016 Ze zdjęcia wnioskuje że zawór 4D jest 1" to za mały.Zawór i rury obiegu kotłowego powinny być jak wyjście z kotła.Obieg kotłowy nie będzie działać grawitacyjnie.Jeżeli rzeczywiście jest zaw.4D 1" to aby zapewnić ochronę powrotu kolejna pompa na powrocie pomiędzy 4D a kotłem.
automatyk Opublikowano 12 Lutego 2016 #3 Opublikowano 12 Lutego 2016 no masz troszke za mały przepływ wody ale sie nie matrw bo zasobnik ma wezownice spiralną weic na pewno ci wody nie braknie
dz1q Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor #4 Opublikowano 15 Lutego 2016 Witam ponownie przesyłam ci zdjęcie ze średnicami rur zamierzonych suwmiarka. Nie wiem jaką średnicę ma mieszasz ale wytłumacz mi czy ma to znaczenie jeśli pracuje tylko pompa CW a mieszasz jest zamknięty przez automatykę -w tedy obieg 100% idzie przez zasobnik. Przez niską temperaturę powrotu piec smoli przez roszenie w dolej części popielnika Ze zdjęcia wnioskuje że zawór 4D jest 1" to za mały.Zawór i rury obiegu kotłowego powinny być jak wyjście z kotła.Obieg kotłowy nie będzie działać grawitacyjnie.Jeżeli rzeczywiście jest zaw.4D 1" to aby zapewnić ochronę powrotu kolejna pompa na powrocie pomiędzy 4D a kotłem.
sambor Opublikowano 15 Lutego 2016 #5 Opublikowano 15 Lutego 2016 Za małe średnice rur przed zaw 4-D i samego zaworu - zawór pewnie 1". Same rury też są za długie, zaw 4-D powinien być tam gdzie pierwsze kolanko za kotłem, same rury 35 miedź, z zaw minimum 5/4 Innym rozwiązaniem jest dostawienie pompy na powrocie z zaw 4-D na kocioł, wtedy reszta czyli rury 28 i zaw 1" może zostać
dz1q Opublikowano 23 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 23 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi B) Zorientowałem się jeszcze że jest troszkę mała moc pieca 9 kw w stosunku do ogromnego odbioru ciepła przez 1,5 m2 wężownice 20-33 kw - 285L. Mam jeszcze pytanie na koniec w sprawie obiegu kotłowego w moim przypadku z zaw 4D :( nie będę go już wymieniał na 3D. Czy pompa może być na bajpasie między zasilaniem a powrotem ? foto nr 00 - termostat zajmuje się trzymaniem powrotu a siłownik 4D zadawaniem temp. Pompa może być załączana cyklicznie przez termostat, z zewnętrznego przekaźnika jeśli jest pozwolenie z pieca (min. temp załączenia) na prace pomp (cw lub co) Czy bez bajpasa - pompa na powrocie z 4D jak kolega załączył lub może jeszcze na zasilaniu przed 4D wtedy już chyba bez termostatu :wacko: Jakie są plusy i minusy tych trzech rozwiązań ?
sambor Opublikowano 23 Marca 2016 #7 Opublikowano 23 Marca 2016 3 x źle Pompa na powrocie zaw 4-D, musi być za samym zaworem 4-D , Pompa ma pracować cały czas jak pracuje kocioł, gdyż ona wspomaga pracę tego zaworu , a u ciebie jest na powrocie całości - CO i CWU na dodatek sterowana termostatem. Wstawienie pompy na bypassie równoległym do zaw 4-D zaburzy całkowicie jego pracę - ten układ odpuść.
dz1q Opublikowano 23 Marca 2016 Autor #8 Opublikowano 23 Marca 2016 Faktycznie po przeanalizowaniu te dwa schematy do kosza (czyli bez bypassu pompa zawsze za powrotem 4d) Jednak pompa za 4D ogranicza mi kilka funkcji sterownika bo jest uzależniona od ciągłej pracy. A możesz mi wyjaśnić w jakim sensie cyklicznie włączana pompa termostatem na bypassie zaburzy prace mieszacza w tym pierwszym schemacie ? Chwilowe zaburzenia zadanej temp na mieszaczu zostaną szybciej skorygowane przez siłownik niż jeżeli miałby pilnować powrotu - piec nie będzie chciał wręcz wypuszczać ciepła na dom bo ciągle będzie czekał na ciepły powrót - to jest może i dobre dla bardziej zaawansowanych sterowników w których mozna chociaz podac czas otwarcia zaworu, lub zakresu proporcjonalności kroku obrotu, stała czasu okresu postoju itp itd. gdzie mieszacz kreci sie jak szalony i szybciej zuzywa. Podsyłam jeszcze ostatni schemat bardziej rozbudowany - grupa hydrauliczna montowana fabrycznie w kotłach lazar smartfire.
sambor Opublikowano 23 Marca 2016 #9 Opublikowano 23 Marca 2016 Ale wtedy się nie stosuje zaw 4-D, dla ochrony powrotu wystarcza tylko ten zaw 3-D, to układ podstawowy ochrony powrotu kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.