Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka- Proszę O Pomoc

KBkalwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy więc z góry przepraszam za mało profesjonalne słownictwo.

Na schemacie 1 narysowałem jak pseudo fachowiec wykonał mi ogrzewanie podłogowe.

Fakt jest taki że ostaynimi czasy dołożyłem pompę 25/60 na zasilaniu i zawór, termometr i odpowietrznik na powrocie.

Ale podłogowe, które odchodzi w bok od rury grzeje jeszcze gorzej.

Czy kolejna przeróbka (schemat2 kolorem zielonym) poprawi jej funkcjonowanie? A może jest inny ??sposób?????jak sądzicie....???

post-67229-0-47172900-1454505448_thumb.jpg

post-67229-0-22005800-1454505511_thumb.jpg

Opublikowano

Ktoś pomoże....?

Opublikowano

Rury przed pexem mają średnice 22 porem pex. Dwa obiegi od trojnika sa rozłożone w łazience 16 m i przedpokoju 20m. Ten niedogrzewajacy ma długosc pexa 160mb....-(

Opublikowano

Zdjecia nie mam bo....wszystko zalane betonem....a schemat przeryspwalem ze szkicu pana fachowca. A na zdj aktualna przerobka

Opublikowano

To przez tego Pexa16 160m to musi być pompa gigant min 80!

A teraz na poważnie - masz dwie krótkie pętle i jak je zamkniesz zaworem to ta długa pętla grzeje?

Jak tak to może trzeba to zaworami na mniejszych pętlach wyregulować

Opublikowano

Nic zawory nie daja...nie wiem moze nie odcinaja

Opublikowano

Ludzie nerwowo nie wytrzymam. Ten paproch rurą która się rozwidla na dwie podłogówki zasilił także 3 grzejniki. Zakręciłem dwa węzły i nadal podłoga w salonie jest zimna....pomóżcie jestem zdołowany....może zrobie tą przeróbkę na schemacie zielonym i woda mimo chęci będzie musiała przejść przez tą dużą podłogówkę

....

Co wy na to??

Opublikowano

Jak przejdzie przez tak dużą podłogówkę to będzie całkiem zimna i nic dalej już nie ogrzeje.

Tu trzeba inaczej - na tą dużą pętle trzeba dać osobną pompę - to co nasz obecnie a na pozostałą inst wystarczy pompa 25/40, pod warunkiem, że podałeś dobre długości pozostałych pętli.

Napisz jak i czym to grzejesz?

Przecież na podłogę daje się wodę o temp max 40C, a na grzejniki ponad przeważnie 50C

Gość Digitrax
Opublikowano

Czy posadzki są wykończone ? jeżeli nie to rozwalić to badziewie, wykonać podłogówkę zgodnie ze sztuką i obciążyć partacza wszystkimi kosztami.

Opublikowano

Od 2 godzin pompa pcha wode tylko w ta duza podloge ale na powrocie nie ma cieplej wody....masara juz nic nie wiem. Rozwalac....płytki? Za póżno

Opublikowano

Ok. Pocieszyłeś mnie. Tylko zastanawiam się czy przy obecnym montazu idzie cos zdzialac....tzn zeby i podlogowki i te cholerne grzejniki byly ciepłe

Opublikowano

Idzie rura od pieca i jest trójnik....czyli na rurze zasilającej

A piec na paliwo stałe, 23kw

Opublikowano

7h, pompa na maxa a na powrocie nadal woda zimna! Idzie rura wprost z pieca rozwidlona wdac ze w jedna strone grzejniki ( 7 szt) w druga strone trzy podlogowki + grzejniki.....

Opublikowano

Nagrzala fajnie ake jak odkreca grzejniki to wracam do punktu wyjscia a i wydaje mi sie ze pompa mieli w miejscu...

Opublikowano

do podłogi nawet jak jest te 160mb to pompa 25/60 wystarczy bez problemu

i nie ma opci zeby nie grzało coś

a jak masz te grzejniki podłaczone mozesz dokłądnie narysowac ?

Opublikowano

O to schemat oprocz pompy wszystko jest w podlodze

post-67229-0-01753900-1454624391_thumb.jpg

Opublikowano

Patrząc na ten schemat to tylko jedno słowo przychodzi mi na myśl - O Q...wa!

Zaznacz na rys gdzie możesz coś podkuć, to w takiej postaci na pewno nie będzie działać!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.