Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A te żeberka to gdzie są , w kotle czy na grzejnikach ?

Opublikowano

Odpowiem przewrotnie kiedyś dawno temu jak chodziłem do szkoły i miałem praktyki to pan majster brał mnie na fuchy pomagałem mu przy spawaniu robił piece dla całej wsi i okolic był tani bo blacha za darmo no maże za flaszkę . Jak go zapytałem jak  dobiera piec do konkretnego domu to właśnie podał taką zależność  10 -15 /1 w szkole jak tak powiedziałem na zajęciach mechaniki maszyn to pan powiedział 2 ić się douczyć tak to liczą kowale  a nie kandydat na technika . Pan majster mi wytłumaczył młody bo takie jest życie mniejszych kociołków  to się nie opłaca  robić bo trzeba zarobić klient musi wiedzieć za co płaci za dyplom chleba nie kupisz . Piec musi być duży bo nie zawsze węglem palisz śmieci  trzeba   więcej wsypać a jak przyjdzie zima to i nabuzować trzeba  . Taki przelicznik był stosowany w latach 60-80 wynikał z technologii i wiedzy technicznej z systemów budowlanych jakie wtedy istniały był wynikiem uśrednienia i przesądów . Wyliczenie znajdziesz w książkach z lat 60-80 i teorię do takich obliczeń   . Ilość KW jakie wytworzy system grzewczy musi być uzależniona od domu który te KW odbiera i traci bo jeśli by nie tracił to raz dostarczone było by tam ciągle i nie trzeba było by dostarczać nowego ( czysta teoria ) problem jeszcze czasu w jakim go dostarczy ( np.nadmuch )  .Kiedyś koszty opału były znacznie niższe inne realia dzisiaj wiedza techniczna jest większa materiały inne więc i obliczenia można powiedzieć dedykowane pod konkretny projekt i przelicznik 10/1 archaiczny . 

Opublikowano

Kolego @drewniak twój kocioł wg wytycznych podanych przez @Juzefa powinien być mniejszej mocy - ok 12-14kW  a nie 20kW ;)

Mnie interesuje kto wprowadził taki przelicznik, pojęcie czystego, ekologicznego spalania to nie dawny trend, a 10kW/m2 jest od dawna obecne.

Ponadto jedni liczą powierzchnię kotła jako całą pow styku spalin z wodą a inni tylko to co jest za komorą spalania, choć w samej komorze przeważnie też jest płaszcz wodny.

Powierzchnia grzewcza zawsze jest liczona od poziomu rusztu, bardziej precyzyjnie mialowy kocioł z zasypem cyklicznym z rusztami wodnymi winien być liczony od połowy średnicy rur w górę, wszystko niżej nie jest brane do wyliczeń. Przy retorcie winno się liczyć od poziomu palnika tj. jego paleniska

Opublikowano

To wszystko zależy gdzie jest styk spalin z wodą.

A przypomnij sobie przekrój nowego Ogniwa - w nim spaliny schodzą w dół i tamtędy wychodzą czyli poniżej palnika.

• 5 lat później...
Opublikowano

Odgrzebie trochę starego kotleta bo zaczęło mnie to ciekawić głównie za sprawą mojego kotła.

Moc nominalna kotła wg.producenta to 18kw, powierzchnia płaszcza to 1.8m2.

Mam sprawozdanie z badań gdzie idealnie mieści się w normie bo wynik to 16.6kw, 92% z 18kw....dziwne? 😅

Jeżeli faktycznie należy przyjąć te 8kw na m2 płaszcza to kocioł teoretycznie powinien się legitymować mocą sporo niższą. 

I teraz to co mnie zastanawia.

8kw jest to moc jaką należy dostarczyć z paliwem czy moc netto jaką wyprodukuje palnik? 

Czyli przykładowo ustawiam w sterowniku 14kw? Czy 16kw biorąc pod uwagę sprawność palnika na poziomie 90% wychodzi wtedy 14.4kw. Idealnie wtedy pasuje bo 8kw na 1.8m2 płaszcza wychodzi 14.4kw.

Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości?

Opublikowano

Ale co to jest sprawność palnika? Zeby palnik miał 90% sprawności, to zawaliłby wszystko sadzą i smołą z niedopalonego paliwa. I co to jest moc dostarczona z paliwem, bo takiego dziwoląga pierwszy raz w życiu spotkałem. Chodzi o masę paliwa*wartość opałowa? Kocioł zawsze będzie miał taką moc, jaka wyprodukuje palnik - straty. A wielkość wymiennika jest po to, by te straty sprowadzić do poziomu wystarczającego na certyfikację. W sumie to i tak poziom, przy którym dalsze obniżanie temperatury spalin przynosi już tylko kłopoty, a nie korzyści ekonomiczne.

Resztę masz opisaną wyżej.

Opublikowano
12 godzin temu, HarryH napisał:

Kocioł zawsze będzie miał taką moc, jaka wyprodukuje palnik - straty. A wielkość wymiennika jest po to, by te straty sprowadzić do poziomu wystarczającego na certyfikację.

Czyli moc nominalna kotła jest mocą jaki produkuje palnik, a nie kocioł. I nigdy jej nie osiąga.

Opublikowano
2 minuty temu, Michal86 napisał:

moc nominalna kotła jest mocą jaki produkuje palnik, a nie kocioł. I nigdy jej nie osiąga.

Weź nie pisz bzdur.

To że to forum na psy zeszło, to nie znaczy , że takie dziwaczne teksty mają być rozpowszechniane!

Poczytaj co o mocy kotła i jej pomiarze podaje norma 303-5:2012

86590481_moccieplnakotawyznaczanie.thumb.jpg.2f0ee186d043b5eedbf7562c74314e70.jpg

Opublikowano (edytowane)

Znam wytyczne tej normy. Wg normy +-8% od podanej przez producenta mocy. Wg normy. Ale faktycznie kocioł nie osiąga takiej mocy np gdy biorę pod uwagę model swojego. 18 i 16.6kw

Pomijając to wszystko. Jaką moc maksymalną należałoby ustawić w sterowniku dla płaszcza 1.8m2? 14-15kw?

Edytowane przez Michal86
Opublikowano

W mojej ocenie powinien być to kocioł ok 15kw. Ale w 2017r gdy wchodził do sprzedaży realia może też były trochę inne. Aktualnie w sprzedaży od tego producenta jest też taki o mocy 14kw i powierzchnię płaszcza ma 1.7m2. Być może jest też to kwestia palnika w moim czyli niby 18kw jest 20, a w tej 14tce palnik 15kw i pewnie chodzi też o sprawność spalania. Nieważne.

Zmieniłem moc w ster z 18 ma 15 zobaczymy jak to będzie. Na pewno widzę już, że temp spalin o jakieś 20st niższa co zrozumiałe. Ciekawe jak będzie z dogrzewaniem bufora.

Opublikowano (edytowane)

U siebie mam 10 KW mocy palnika na powierzchnię wymiennika 2,15 mkw. Spaliny przy maksymalnej mocy po 2 godzinach pracy nie są w stanie dobić do 90 stopni. Pomiar czujnikiem PT1000 kilka centymetrów za czopuchem kotła na rurze spalinowej. Czujnik wsadzony w osi rury, więc opływa go cała struga spalin. Normalnie w takim wymienniku ląduje średnia SV200 o mocy 12 KW. U mnie jest najmniejsza. Wybór taki był podyktowany faktem wyliczeń zapotrzebowania budynku, ale ze względów bezpieczeństwa chciałem, by w razie co palnik mógł działać krótkotrwale na całkowitego maksa i kocioł mógł to ciepło odebrać. W tym mikrusie projektowanym pod najmniejszy palnik SV200 w takim scenariuszu byłoby na pewno ponad 200 stopni na spalinach. Czy to był słuszny wybór czas pokaże. Obecnie jest spoko.

Edytowane przez MrWolf
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wstawiłem tu sprawozdanie z badań kotła. Wg mnie jest to bardzo naciągane badanie. Niby wyszło 16.6kw z wody. Przy moich obliczeniach niecałe 16.4kw. Po drugie moc paleniska to 18.28kw, a nie 18kw. I wynik dokładnie mieszczący się w normie -8% 18kw>16.6kw😝

Myślę, że pierwotnie miał być to kocioł 15-16kw, a, że udało się podciągnąć pod 18kw zawsze można żądać więcej $ za taki produkt.

Screenshot_2022-01-29-22-46-07-743_com.miui.calculator.jpg

EKO-PELLET-18-Sprawozdanie.pdf

Opublikowano

Mam pytanie jeszcze co do sprawności...

Jeżeli np palenisko generuje 15kw. Wyliczona moc efektywna to 14.5kw. 

Należy odjąć stratę kominową. Stratę niezupełnego i niecałkowitego spalania plus straty do otoczenia?

Czyli dla przykładu: 14.5/15 = 96%

Strata kominowa przy tlenie 10% i temp spalin 140st: 8%

Resztę strat 2%

Czyli efektywna sprawność wynosi 86% ???