Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Któryś użytkownik tutaj wygrywał ten Soft, wyłączył w opcjach hallotron i mu to chodziło, pokazywalo tylko błąd czujnika spalin bo go nie miał. Nie pamiętam jego niku.

Jak dobrze pisze @kucharz214 nowy soft poszedł na sterowniku K1 , na K1v2 nie da się wgrać niestety.

Chyba że ma ktoś jakiś patent  to bardzo proszę na pw lub tutaj ....

Ps

Swoją drogą to dziwne że można zapgrejdować starszy sterownik a nowszy nie.

Może ktoś wie o co kaman?

Opublikowano

Panowie ile spalacie teraz przy obecnych temperaturach koło zera na zewnątrz?

Opublikowano

Ja po doregulowamiu pieca palę ~ 18 kg Pieklorza na swoją powierzchnię, choć nowy dom nadal średnio wygrzany.

Sprawdzone dzisiaj.

Opublikowano

Na jaką powierzchnię maniekz?

Tomek jak pracujesz z Pid to dostroi tak aby nie przechodził w nadzory.

Opublikowano

unikać należy nadzoru

jeśli często tak się dzieje warto zmienić parametry mocy kotła

Opublikowano

ok 140 m2 + cwu

Ale poddasze mam nieco skręcone - na razie nie użytkowe.

Opublikowano

Wczoraj o godz 9 załadowane 25 kg pieklorza a dziś trzeba było uzupełnić o godz 16 bo ukazywał się już ślimak

Średnia w domu 21stp

CO 40

kocioł 68

OP 29stp

CWU 120l -60stp

powrót 50stp

Opublikowano

Mi przy 0 na zewnątrz przy ogrzewaniu 92m2 do 21-22 stopni, łazienka 25 + CWU teraz wychodzi 13kg/dobę.

Myślę że niżej już nie ma jak zejść.

Opublikowano

Jednak sądzę że i jak bym zakręcić OP to i sporo by się wydłużyla praca na tym paliwie

Opublikowano (edytowane)

no udało sie jakims cudem ustawić prawie taka sama 62-59 ale nie wiem czemu zostaje troche nie spalonego - jak to mozna uregulwąc aby spalało wiecej a zachowało temperatue stała bez nadzoru:)?( a i tylko przy porocie wody spada mi temperatura na 45:( )

Edytowane przez Tomek503
Opublikowano

Tomek może to spieki lub żużel a nie niedopalony groszek jeżeli wchodzi Ci w stan nadzoru to zmniejsz nadmuch i podawanie

Opublikowano

OKI POSTARAM SIE GO USTAWIĆ  W TRYBIE PRACY CAŁY CZAS ABY NIE PRZECHODZIŁ DO NADZORU (JEŚLI CHODZI O PODAWANIE TO JEST NA -30% I NIE MOGE JUŻ NIŻEJ)

A CZY TO NORMALNE ŻE:

1.TAK OCHŁADZA MI PIEC PRZY URUCHOMIENIU POMPEK ??

2. W PIECU JEST DUZO DYMU JAK OTWIERAM

Opublikowano (edytowane)

Tomek teraz ustawisz go w trybie pracy ciągłym a jak wiadomo temp spadnie do -10 to Ci nie będzie tak samo chodził jak teraz, tylko niedomagał. Bynajmniej tak mi się wydaje.

Edytowane przez nex1983
Opublikowano

Klapke wentylatora masz na full otwartą? Dym czarny jest z nadmiaru węgla a małej ilości tlenu

Opublikowano

Przecież napisał wyraźnie ze pali w pid

Opublikowano

nic z klapka nie robiłem - nawet za bardzo nie wiem o jaka chodzi zmniejszyłem podawanie o 30% jak pisałem niżej niż nie dam rade:(

Rozumie że jak bedzie na -10 bede musiał dalej musiał zmieniać ustawienia - pid nie zreguluje sobie sam tego?

Opublikowano

To ja niewyraźnie przeczytałem.

Jak masz podawanie ustawione na max minus to wejdź w ustawienia serwisowe i tam zmień czas podawania

Opublikowano

Tomek, klapka ma być na stałe otwarta. Wygląda to tak:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20551-defro-komfort-eko-12kw-wygasaniewypychanie-żaru-z-retorty/?p=232695

jeżeli bolec masz w przeciwną stronę z nakrętkami, to znaczy że klapkę masz zamkniętą (po zakupie pieca jest w pozycji zamkniętej)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tomek sprawdź czy masz odpowiednią moc kotła ustawioną i czy odpowiednie paliwo w sterowniku

Opublikowano

CZYLI MAM MIEĆ ZAKRĘCONE ŚRÓBKI NA WIATRAKU JESLI DOBRZE ROZUMIE

JEŚLI CHODZI O PALIWO I MOC KOTŁA TO NIBY WSZYSTKO TAK JAK NALEZY - PO POWROCIE Z PRACY POSTARAM SIE ZMIENIĆ W USTAWIENIACH SERWISU CZAS PODAWANIA I PRZERWE - TROCHĘ  WYDŁUZE MOŻE JAK SIE DA:)

Opublikowano (edytowane)

Nie zakręcone, tylko tak jak na foto ma być bolec z nakrętkami, a nie w przeciwnym kierunku.

post-65332-0-10749400-1452507093_thumb.png

Edytowane przez nex1983
Opublikowano

kod do widoku serwisowego 0100-0150 sprawdzone nie działa. koledzy dobry pomysł sprawdzić kolejne numery. Jest nas dużo każdy tylko po 100 kodów i robota będzie zrobiona.Zabieram się za dalszą pulę od 0150-0200

0000 - 0049 sprawdzone, Biorę kolejne 0201 - 0250